μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε όλη την Ελλάδα λειτούργησαν χθες Κυριακή τα καταστήματα. Εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των υποχρεωτικών Κυριακών, η συγκεκριμένη έχει σχέση με το ότι είναι η πρώτη των Θερινών εκπτώσεων.

Στην τοπική αγορά οι επαγγελματίες δεν έδειξαν μεγάλη προθυμία. Αρκετές επιχειρήσεις ήταν κλειστές καθώς εμπιστεύτηκαν το Καλοκαίρι και το ότι Κυριακή πρωί και μεσημέρι ο κόσμος προτιμά τη θάλασσα. Έλα όμως που χθες ο καιρός ήταν Φθινοπωρινός! Κατά συνέπεια υπήρξε μεγαλύτερη της αναμενόμενης κίνησης. Οι καταναλωτές κυκλοφόρησαν την αγορά. Πόσο ψώνισαν, είναι μια άλλη ιστορία. Στο δρόμο τους πάντως συνάντησαν πολλά καταστήματα που χθες δεν λειτούργησαν.

 


 

Τα φεστιβάλ φαγητού (Food Festival) γίνονται εδώ και λίγα λόγια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια ιδέα που ήρθε στη χώρα μας από το εξωτερικό, δεν άργησε να εμφανιστεί και στην Καβάλα. Πρόκειται για μια «μικρή» αγορά, η οποία επικεντρώνεται (αλλά δεν εξαντλείται) στο ποτό και στο φαγητό. Έχει νεανικό χαρακτήρα για να μπορεί να απευθύνεται πρωτίστως σε όσους κυκλοφορούν βράδυ. Στους νέους.

 

Επιλέγεται ένας μεγάλος χώρος στον οποίο συνυπάρχουν και λειτουργούν πάγκοι , απ’ όπου προσφέρεται ποτό και φαγητό. Οι πάγκοι θυμίζουν λίγο λαϊκή αγορά. Είναι καλύτεροι αλλά δεν είναι ομοιόμορφοι, όπως θα έπρεπε. Πέρσι στην Καβάλα επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο. Φέτος όχι.

 

Η συγκεκριμένη κερδοσκοπική ενέργεια ενισχύεται με άλλες νεανικές εκδηλώσεις ώστε να είναι Καλοκαιρινή και ελκυστική. Οι τιμές πώλησης του φαγητού και του ποτού είναι καλούτσικες. Συνήθως οι επικρατούσες στην αγορά. Υπάρχουν φυσικά οι ευκαιρίες αλλά και οι υπερβολές.

 

Το καθεστώς λειτουργίας αυτών των Food Festival δεν είναι περίεργο που είναι ασαφές κι αόριστο. Επειδή είναι κάτι καινούργιο, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και ξεκάθαρα τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Όταν μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες τότε οι ελεγκτικές αρχές έχουν ακόμη δυσκολότερο έργο.

 

Πολλά απ’ όσα ήδη αναφέραμε, τα είδαμε στο γεγονός που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το προηγούμενο τριήμερο. Ο βασικός διοργανωτής δεν είχε την εμπειρία. Δεν τον διόρθωσαν όσοι έπρεπε, δεν τον συμβούλευσαν και δεν τον καθοδήγησαν σωστά. Του είπαν προχώρα, κι εδώ είμαστε. Αυτή η προτροπή αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετή.

 

Το φεστιβάλ δεν οργανώθηκε σωστά από αυτόν που είχε την ιδέα να το (ξανα)φέρει στην Καβάλα. Δεν τον βοήθησαν οι υπηρεσίες αλλά τα προβλήματα που ανέκυπταν υποτιμήθηκαν γενικώς. Οι καταγγελίες δεν άργησαν κι έτσι στη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν πολλά. Πάρα πολλά.

 

Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο λέγεται. Οι πάγκοι επίσης δεν ήταν οι αναμενόμενοι. Οι τιμές δεν ήταν αυτές που έπρεπε. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ ταλαιπώρησε ανθρώπους και διασκέδασε κάποιους άλλους. Δεν ένωσε και δεν πρόβαλε την Καβάλα. Μακάρι όλα αυτά τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Δεν το βλέπουμε…

 

Πρώτον, οι όροι της οργάνωσης και της επιχείρησης πρέπει να είναι ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Σε μια τέτοια δράση δεν χωρούν νέοι εθελοντές. Δεν έχουν καμία σχέση. Δεύτερον, η οποιαδήποτε αγορά «Food Festival» ενοχλεί όπως είναι φυσικό τους σταθερούς επιχειρηματίες- επαγγελματίες. Άρα χρειάζεται διάλογος και συνεργασία μαζί τους. Τρίτον, οι υπηρεσίες που θα ελέγξουν οφείλουν να καθοδηγούν αυτούς που υλοποιούν την πρωτοβουλία. Συνεννοούνται μαζί τους ώστε να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενα λάθη.

 

Τόσο ο διοργανωτής όσο και οι «φιλοξενούμενοι» του στο φεστιβάλ επιδιώκουν το κέρδος. Δεν είναι καθόλου κακό. Ας μην μας κοροϊδεύουν λέγοντας μας άλλα, μπερδεύοντας την επιχειρηματικότητα με τον εθελοντισμό. Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι αναφέρει η γνωστή ελληνική παροιμία. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

 

Στο διαδίκτυο υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες πολλοί άνθρωποι που κατέκριναν τους φορείς της αγοράς επειδή ζήτησαν το φεστιβάλ να ελεγχθεί. Αυτοί οι υποστηρικτές του Food Festival χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στη μεγάλη κατηγορία όσων δεν ξέρουν τις σημαντικές λεπτομέρειες. Στη μικρή κατηγορία όσων έμμεσα ή άμεσα διεκδικούν ένα μερίδιο από τα κέρδη. Αν αυτά υπάρξουν.

 

Οι της πρώτης κατηγορίας θα καταλάβουν τι συμβαίνει όταν (και αν) ενημερωθούν αναλυτικά. . Οι της δεύτερης, θα συνεχίσουν το «τροπάριο» τους αφού μόνο έτσι θα «κλειδώσουν» και θα υπερασπιστούν το συμφέρον τους. Το μερίδιο τους. Τέλος ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο ίδιος επιχειρηματίας ετοιμάζεται να οργανώσει αρχές Αυγούστου στο λιμάνι φεστιβάλ μπύρας!  Για το Color Festival το Φθινόπωρο, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

 

Συνεχείς ήταν το Σαββατοκύριακο οι αναρτήσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Απ΄ όλα όσα είδαν το… «φως» του διαδικτύου, ξεχωρίζουμε το σχόλιο του για τη σύζυγο του Νατάσα. «Το στήριγμα μου» έγραψε σε λεζάντα φωτογραφίας και των δυο.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου μπήκε αμέσως στα νέα καθήκοντα κι υποχρεώσεις της. Την Παρασκευή ήταν (όπως και άλλοι εκπρόσωποι φορέων- παράγοντες του τόπου κτλ) στο λαϊκό γλέντι του ΠΑΟΚ Αγίου Ανδρέα.

 

Όλοι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του Νομού θα ταξιδέψουν στην Αθήνα αυτές τις μέρες αφού υπάρχει στο πρόγραμμα η ορκωμοσία τους. Αμέσως μετά θα παρακολουθήσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις μέρες. Στη συνέχεια ξεκινούν οι συνήθεις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις.

 

Οι εφημερίδες των Αθηνών έγραψαν το Σαββατοκύριακο ότι στο ΚΙΝΑΛ αποφασίστηκαν εσωκομματικές εκλογές, εκλογές με λίγα λόγια για νέες νομαρχιακές επιτροπές. Ως τότε παραμένουν οι νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα. Διαβάσαμε επίσης για τις πιέσεις προς την κ. Γεννηματά, τις οποίες τις αποκρούει όλες. Συστηματικά κι οργανωμένα.

 

Στο ΚΙΝΑΛ Καβάλας επικρατεί δικαιολογημένη ανησυχία για το μέλλον του κόμματος. Ακούγονται φωνές αμφισβήτησης της προέδρου και τίποτα πέραν τούτου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι χρειάζεται επειγόντως ανανέωση και αλλαγές. Όλα αυτά αρχίζουν από την ηγεσία, φθάνουν ως την κομματική βάση. Στο ΚΙΝΑΛ Καβάλας χρειάζονται νέα πρόσωπα.

 

Πληροφορίες προερχόμενες από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ( οι οποίες προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται) αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν οι δράστες των διαρρήξεων σε καταστήματα της πόλης. Τα περιστατικά αφορούσαν πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Περιμένουμε το σχετικό δελτίο τύπου.

 

Η κακοκαιρία ταλαιπωρεί διάφορες εκδηλώσεις. Χθες η συναυλία των ΣυνΩΔΗπόρων μεταφέρθηκε στο «Αντιγόνη Βαλάκου» ενώ το Καλοκαιρινό πάρτι του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας δεν έγινε την περασμένη Τετάρτη. Μετατέθηκε για να γίνει μεθαύριο. Στο Άκουα (Φάληρο). Καιρού επιτρέποντος φυσικά.

 

Διήμερες θα είναι και φέτος οι εκδηλώσεις του συνοικιακού συλλόγου της Χωράφας: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωράφας σας προσκαλεί στις διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν στις 27 και 28 Ιουλίου ,στο περιαστικό δάσος της Χωράφας!!Ελάτε ΟΛΟΙ να διασκεδάσουμε».

 

Χωρίς να κάνουν το παραμικρό αποχώρισαν από την οδό Δοϊράνης οι εκπρόσωποι του Δήμου Δοξάτου. Ήταν εκεί για να αποκαταστήσουν το πεζοδρόμιο μπροστά από κατάστημα ιδιοκτησίας του ίδιου Δήμου (πρώην βενζινάδικο). Λέγεται ότι υπήρξε σχετικό αίτημα του Δήμου Καβάλας, το οποίο διαβιβάστηκε στο Δήμο Δοξάτου μέσω της εισαγγελίας. Άγνωστο γιατί, ενώ ήρθαν από το Δοξάτο στην Καβάλα δεν έκαναν την δουλειά που έπρεπε.

 

Φημολογείται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι φορείς της αγοράς είναι έτοιμοι να παραστούν στη συνεδρίαση για να θέσουν το ζήτημα του Food Festival. Τις προηγούμενες ημέρες το συζήτησαν- λέγεται- με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γραμμένο.

 

Ανάρτηση του Λεωνίδα Παππά για το Food Festival

Με ανάρτηση του το Σάββατο ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Παππάς σχολίασε όσα έγιναν την Παρασκευή στο πάρκο του Φαλήρου: Τα όσα συνέβησαν χθες κατά την διάρκεια της 1ης ημέρας διεξαγωγής του Food Park Festival στο πάρκο Φαλήρου εκθέτουν τόσο την πόλη μας όσο και τον Δήμο Καβάλας. Εκθέτουν, όμως, και την Καβάλα ως τουριστικό προορισμό. Καταλαβαίνω την ανάγκη για όρους ισότιμου και θεμιτού ανταγωνισμού και θεωρώ αυτονόητη την τήρηση της νομιμότητας. Όμως, αυτή η σχολαστικότητα και η καταγγελιομανία, προερχόμενη μάλιστα από ανθρώπους με θεσμική ιδιότητα, δεν είναι ούτε κατανοητή ούτε αποδεκτή. Άραγε οι ίδιοι έλεγχοι θα γίνουν και στο Cosmopolis; Οι ίδιοι έλεγχοι θα γίνουν και σε όλα τα λαϊκά πανηγύρια και σε όλα τα φεστιβάλ; Προφανώς όχι. Τα πάντα χθες ήταν προετοιμασμένα και σκηνοθετημένα από μέρες. Η δημόσια άρνηση κάποιων να αποδεχθούν το φεστιβάλ είχε ανοίξει τον «δρόμο» για τα χθεσινά απαράδεκτα γεγονότα. Χθες, όμως, η Καβάλα έχασε. Οι Καβαλιώτες και οι τουρίστες που παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ απογοητεύτηκαν. Οι επαγγελματίες που συμμετείχαν, τόσοι οι ντόπιοι όσο και αυτοί από άλλες περιοχές, σχημάτισαν αρνητική εντύπωση και έμειναν με αναπάντητα ερωτηματικά.
Τελικά, τι θέλουμε σε αυτήν την πόλη; Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι ο κόσμος που «πλημμύρισε» το πάρκο Φαλήρου στη συνέχεια θα πήγαινε σε καβαλιώτικα μαγαζιά και θα άφηνε τα χρήματά του στην τοπική αγορά; Απορώ με την αντίδραση σε κάτι τόσο θετικό και τιμητικό για την πόλη μας. Κι αν ακόμη στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε εθελοντισμός ή δεν ήταν στην 1η γραμμή, προσωπικά δεν με ενοχλεί. Κι αν ακόμη θεωρήσουμε ότι κάποιος (δεν τον γνωρίζω) επιχείρησε μία πρωτότυπη ιδέα και αποκόμισε μεγάλο οικονομικό όφελος, δεν με ενοχλεί καθόλου. Άλλα είναι, δυστυχώς, τα προβλήματά μας σε αυτήν την πόλη και πολλές φορές μοιάζουν αξεπέραστα και μας κρατούν «δεμένους» στην απομόνωση και τη μιζέρια.

Διαβάστε επίσης