• 1 Μαΐου 2024,

Τα ΕΥΣΗΜΑ στον Σταύρο Ξαρχάκο και στους μουσικούς του

 Τα ΕΥΣΗΜΑ στον Σταύρο Ξαρχάκο και στους μουσικούς του

Οκτακόσιοι  θεατές  παρακολουθήσαμε τελικά το Σάββατο 1η Αυγούστου του 2020 στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων  τη Συναυλία  «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν», στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Δεν ήταν εύκολη απόφαση να την παρακολουθήσουμε αυτή ειδικά τη μέρα, που ο κορονοϊός πλησίασε τόσο πολύ την πόλη μας. Και ήταν και τα προγνωστικά του καιρού εξίσου δυσμενή: με την έναρξη βροχή. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς μουδιασμένες, με μάσκες φυσικά, διαλέξαμε θέσεις στο πλάι και περιμέναμε τη συναυλία ή μήπως τη βροχή;

 

Στις 9.05 η συναυλία ξεκίνησε με τόσο δύναμη που έδιωξε και τη βροχή και τους φόβους μας. Άναγκα και θεοί πείθονται, ιδιαίτερα  όταν βρίσκεσαι στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Πράγματι και ο καιρός πειθάρχησε σ’ αυτόν το λυπόσαρκο, μικροκαμωμένο καλλιτέχνη με τα θεικά χέρια που νόμιζες ότι κάλυπταν τα πάντα, ακόμη και μας.

 

Μας μάγεψε, μας πήρε τους φόβους μας, μας έκανε δυνατότερους, μας θεράπευσε. Ναι ο τελευταίος μάλλον  από τους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες της χώρας μας,  στα ογδόντα ένα του χρόνια  μας πήρε όλους στους αδύνατους ώμους του, ιδιαίτερα τη γεννιά μας και μας θύμισε τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μας, γιατί τα δικά του τραγούδια αλλά και των άλλων τεσσάρων συνθετών  μας έχουν γίνει βίωμα.

 

Τι μεγαλειώδης παράσταση, πόσο δύναμη, πόση προσπάθεια, τι κίνηση, τι θεϊκός οίστρος, πόσο μαγική η διεύθυνση επτά εξαιρετικών μουσικών που νόμιζες ότι όλοι είχαν γίνει ένας: Ο Σταύρος Ξαρχάκος.

 

 Ακριβώς, στην πλήρη ωριμότητά του όμως, καθώς ενορχήστρωσε και διηύθυνε με τόσο σεβασμό αντιπροσωπευτικά έργα πέντε συνθετών, των Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, που επηρρέασαν τόσο καταλυτικά και διαχρονικά την ελληνική μουσική!

 

Τελικά δεν ήταν μια απλή μουσική παράσταση. Ήταν λυτρωτική πράξη, πραγματική μουσικοθεραπεία για την πόλη μας. Θα τη θυμόμαστε στα δύσκολα και στα εύκολα και θα λέμε: Είμασταν και εμείς εκεί! Ναι είμασταν εκεί για να γίνουμε δυνατότεροι, προσεκτικότεροι, πιο υπεύθυνοι, πιο νομοταγείς πολίτες, γιατί οφείλουμε να τα καταφέρουμε ως πόλη, ζώντας με πειθαρχία και μάσκα, ο καθένας στο μετερίζι του, άλλαξαν τα δεδομένα!

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 63ου  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ.

                                                                                       Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα

Διαβάστε επίσης