• 14 Μαΐου 2024,

Τα γνωστά προβλήματα σε Πολεοδομία – ΣΥΠΟΘΑ κι η γενική συνέλευση των μηχανικών του δημοσίου

 Τα γνωστά προβλήματα σε Πολεοδομία – ΣΥΠΟΘΑ κι η γενική συνέλευση των μηχανικών του δημοσίου

Στο χώρο του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι γενική συνέλευση των μηχανικών του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα, του συλλόγου δηλαδή της ΕΜΔΥΔΑΣ, για τους νομούς της Καβάλας και της Δράμας. Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με μικρή καθυστέρηση. Ορίστηκε η επόμενη εκλογική διαδικασία, συγκροτήθηκαν οι εφορευτικές επιτροπές, που όπως φαίνεται οι επόμενες εκλογές θα γίνουν αρχές Σεπτέμβρη.

Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και τα μέλη του συλλόγου ενημέρωσε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Λατσίνογλου. Όπως παραδέχθηκε μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του τμήματος, Δημήτρης Κυριαζίδης, σε σχέση με τους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι και στους δύο νομούς, είναι σαφώς λιγότερα, αλλά υπάρχουν και σ΄ αυτούς.

Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης την οποία παρακολούθησε και ο κ. Δ. Κυριαζίδης, μιλήσαμε μαζί του για τα προβλήματα στην πολεοδομία και στη συνεδρίαση του συμβουλίου πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ο κ. Κυριαζίδης μας είπε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει δηλαδή καθυστέρηση στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, ενώ δεν συνεδριάζει το προαναφερθέν συμβούλιο.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας οι Δήμαρχοι παρά την πρωτοβουλία του Θόδωρου Μαρκόπουλου να βρεθεί λύση για την έκδοση των πολεοδομικών αδειών, δεν πήραν καμιά συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Λένε ότι δε μπορούν, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Κυριαζίδης. Όπως φαίνεται η Διοικούσα επιτροπή του τμήματος θα επαναφέρει την πρότασή της για μια προγραμματική σύμβαση, μεταξύ των 4 δήμων του Νομού Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Σ΄ αυτή την προγραμματική σύμβαση θα προταθεί να μετέχει και το τμήμα του ΤΕΕ σ΄ έναν ρόλο περισσότερο συμβουλευτικό.

Η πρόταση του τμήματος είναι μέσω της προγραμματικής σύμβασης να μοιρασθεί η δουλειά της πολεοδομίας και σε άλλους μηχανικούς του δημοσίου τομέα. Κι αυτό φαίνεται δύσκολο, είναι πάντως μία πρόταση που αν δουλευθεί ή υποστηριχθεί ίσως να έχει κάποια αποτελέσματα.

Σχετικά με τις συνεδριάσεις του συμβουλίου πολεοδομικών θεμάτων κι αμφισβητήσεων που για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας δεν είναι καθόλου συχνές, οι εκκρεμότητες πάρα πολλές, θέματα που δεν συζητούνται στο Συμβούλιο, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ίδια είναι η κατάσταση σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά την άποψη του ΤΕΕ τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, το θέμα μπορεί να λυθεί με πρωτοβουλία είτε του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου είτε του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλου. Μπορούν δηλαδή να ορίσουν ή να προτείνουν μηχανικούς από την περιοχή της Καβάλας, προκειμένου η σύνθεση του Συμβουλίου να είναι πιο εύκολο να συνεδριάσει, καθώς σήμερα για τη συνεδρίαση αυτού σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πρέπει να μετακινηθούν στην Καβάλα μηχανικοί από άλλα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Διαβάστε επίσης