• 18 Μαΐου 2024,

Όχι στα διόδια της Παράκαμψης είπαν και χθες οι Καβαλιώτες

 Όχι στα διόδια της Παράκαμψης είπαν και χθες οι Καβαλιώτες

400 περίπου άνθρωποι (ελαφρώς λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη διαμαρτυρία) συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στον κόμβο του Αγίου Σίλα, απέκλεισαν για μία περίπου ώρα την κίνηση στην Εγνατία οδό. Διαμαρτυρήθηκαν για τα διόδια στην Παράκαμψη, δήλωσαν ότι θα επανέλθουν σύντομα. Επικεφαλής της διαμαρτυρίας ήταν η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων (κάποια στιγμή φώναξαν συνθήματα κατά των διοδίων), οι απολυμένοι της ΒΦΛ αλλά και οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συνοικιακών και άλλων τοπικών συλλόγων.

Έλαβαν μέρος αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες όλων των ηλικιών, όπως επίσης εκπρόσωποι φορέων και παράγοντες του τόπου. Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, ο δήμαρχος Παγγαίου μαζί με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Μποσμπότη, ο δημοτικός σύμβουλος Νέστου Περικλής Αμπεριάδης.

Ο κ. Μαρκόπουλος μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη ήταν επίσης εκεί. Συμμετείχαν κι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι. 10 περίπου φορτηγά συμμετείχαν στο κλείσιμο της οδού. Είδαμε επίσης τον Γιάννη Πασχαλίδη, εκπροσώπους των ΤΑΞΙ και του Αστικού ΚΤΕΛ, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Γιάννη Παναγιωτίδη, τον κ. Μάρκο Δέμπα, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον σύλλογο ΑμΕΑ, τον πρόεδρο των αγροτών του Δήμου Καβάλας Θέμη Καλπακίδη, του δικηγορικού συλλόγου και πολλούς άλλους.

Στις δηλώσεις της η κ. Τσανάκα υποσχέθηκε- δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ουσιαστικά προανήγγειλε νέα δικαστική προσφυγή, ακόμη και κατά της δημοπράτησης του έργου. «Η Καβάλα θα αποτρέψει το έγκλημα με τον τσαμπουκά και τον αγώνα της. Τα διόδια δεν θα γίνουν ούτε εδώ, ούτε πουθενά» σημείωσε.

Από τον δημοτικό κήπο λίγο νωρίτερα ξεκίνησαν γεμάτα κόσμο τρία λεωφορεία, τα οποία μετέφεραν και τα μέλη του ΠΑΜΕ. Η τροχαία Καβάλας και άλλοι αστυνομικοί ήταν στο σημείο ενώ αρκετοί πολίτες κρατούσαν μαύρες.

Πολλοί σχολίασαν την προσέλευση του κόσμου, λέγοντας ότι περίμεναν περισσότερη συμμετοχή. Ακόμη κι αν έχουν δίκιο θα πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο τέτοιες προσπάθειες αποδίδουν σύμφωνα και με τα δεδομένα της εποχής. Σε παρόμοιες άλλες ενέργειες (π.χ. Μέστη) η προσέλευση ήταν πολύ μικρότερη ενώ και η χθεσινή διαμαρτυρία δημιουργεί κλίμα για την επόμενη. Όποτε κι αν γίνει αυτή.

Το βασικό πρόβλημα της χθεσινής συγκέντρωσης οφείλονταν στην οργάνωση της, αφού όλα έγιναν (ή δεν έγιναν) μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα. Κι επειδή το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο, θεωρείται βέβαιο ότι όποια συνέχεια κι αν δοθεί θα γίνει με ακόμη περισσότερο κόσμο.

Διαβάστε επίσης