ΤΑ ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας είναι κλειστά έναν χρόνο τώρα!

 ΤΑ ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας είναι κλειστά έναν χρόνο τώρα!

Στις 9 Μαρτίου του 2020 όταν η υγειονομική κρίση ξεκινούσε στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε στην Αθήνα η διακοπή λειτουργίας όλων των ΚΑΠΗ.

Αμέσως η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» του Δήμου Καβάλας προσαρμόστηκε στην κεντρική απόφαση, γνωστοποιώντας τη διακοπή λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου. Το ίδιο έκαναν όλα τα ΚΑΠΗ και των άλλων Δήμων του Νομού Καβάλας.

Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και σήμερα τα ΚΑΠΗ δεν ξανά λειτούργησαν παρά το ότι υπήρχαν -αρχικά τουλάχιστον- σχετικές προσδοκίες. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πότε τα ΚΑΠΗ θα επαναλειτουργήσουν.

Στην περίπτωση των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας -μέσα στην πόλη και έξω από αυτήν- όλα είναι ανοιχτά μόνο για παροχή πληροφοριών. Ταυτόχρονα είναι εντελώς άδεια από κόσμο. Απαγορεύεται η παραμονή στο χώρο ηλικιωμένων ατόμων. Άλλωστε τα άτομα αυτά παραμένουν σπίτι τους ή βγαίνουν από αυτό για μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα.

Τα ΚΑΠΗ εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους δίνοντάς τους πληροφορίες για τη διαδικασία της συνταγογράφησης που πλέον γίνεται μέσω των δημοτικών ιατρείων. Το πρώτο διάστημα της κρίσης το προσωπικό των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας απασχολήθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το φθινόπωρο του 2020 και προς το τέλος του ίδιου έτους υπήρξε δωρεά συμπολίτη και έτσι σε ορισμένα από τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας έγιναν εργασίες συντήρησης και εσωτερικά βαψίματα. Εν τω μεταξύ στα ΚΑΠΗ επανήλθε μέρος του προσωπικού, το οποίο βρίσκεται στο χώρο καθημερινά. Όποιος επισκεφτεί σήμερα τα ΚΑΠΗ Καβάλας μάλλον θα απογοητευτεί καθώς ένας χώρος με κόσμο παραμένει απελπιστικά άδειος. Μια απόλυτη ησυχία.

Και κάποιες ανακοινώσεις, οι απαραίτητες για τις πληροφορίες πρόληψης του κορωνοϊού και τη μη λειτουργία των χώρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις -στον πίνακα ανακοινώσεων των ΚΑΠΗ- ο χρόνος έχει σταματήσει στο Φεβρουάριο του 2020.

Η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» το προηγούμενο διάστημα επηρεάστηκε φυσικά και γενικότερα από την υγειονομική κρίση. Πάντως λειτούργησε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν έπαψε να λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Έτσι αυτό που επλήγη περισσότερο και στην περίπτωση της Καβάλας ήταν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ.

Υποτίθεται ότι η επαναλειτουργία τους θα διευκολυνθεί όταν οι ηλικιωμένοι θα έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό. Τότε και με προϋποθέσεις που εκείνη την περίοδο θα γίνουν γνωστές, είναι πιθανή η επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ.

Την άνοιξη; Το καλοκαίρι ή μήπως το φθινόπωρο του 2021;

Επ’ αυτού ακόμη και οι πλέον ειδικοί και αρμόδιοι δεν μπορούν να δώσουν καμία απάντηση. Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Όο αυτό το διάστημα τα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας παραμένουν σε άριστη κατάσταση ώστε να επαναλειτουργήσουν αμέσως μόλις δοθεί η σχετική άδεια.

Στις 9 Μαρτίου του 2020 η ανακοίνωση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» για τη διακοπή λειτουργίας των ΚΑΠΗ ανέφερε:

«Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ για 4 εβδομάδες, ίσως και περισσότερο. Δηλαδή τα ΚΑΠΕ θα παραμείνουν κλειστά από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου.

Ωστόσο τα μέλη του ΚΑΠΗ θα μπορούν να γράφουν τα φάρμακα τους, φέρνοντας τα βιβλιάρια στο ΚΑΠΗ χωρίς να παραμένουν στο χώρο του. Θα παίρνουν τη συνταγή τους την ημέρα και την ώρα που θα τους ορίσει το προσωπικό του ΚΑΠΗ. Όλα τα ομαδικά προγράμματα (γυμναστικής χορωδίας, εργοθεραπείας κτλ ) αναστέλλονται. Θα σας ενημερώσουμε για ότι καινούργιο προκύψει».

Προχθές για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η παγκόσμια μέρα της γυναίκας, γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο. Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις αντίστοιχων επετείων, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από την Αμερική, προς τιμή των εργατικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και είναι κοινή για ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έκαναν οι γυναίκες εργάτριες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στα τέλη του19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1957.

Οι Αμερικανίδες διαμαρτύρονταν τότε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στα εργοστάσια που δούλευαν, για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που είχαν, για τους πολύ χαμηλούς μισθούς κλπ.

Το 1977 η ημέρα αυτή ορίστηκε επίσημα ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας, στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Χρόνια πολλά στη γυναίκα, που γιορτάζει 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Στη γυναίκα που χαμογελά, δακρύζει, αγαπά, στηρίζει, υπομένει, παλεύει, επιθυμεί, ονειρεύεται…Στη γυναίκα που δεν το βάζει εύκολα κάτω… Στη γυναίκα που δε χρειάζεται γόβες για να ψηλώσει αλλά χρησιμοποιεί το «ανάστημά» της.. Σ

τη γυναίκα που μπορεί να φοβηθεί, αλλά στο τέλος πολεμάει και νικάει. Χρόνια πολλά στη γυναίκα που έχει μόνο ένα ελάττωμα…ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ!!! Ευχές από τον Πρόεδρο, τα μέλη Δ.Σ. και το Προσωπικό του ΝΠΔΔ».

Διαβάστε επίσης