• 6 Μαΐου 2024,

Τα κενά των υφιστάμενων μέτρων προκάλεσαν τα κρούσματα στη δομή των προσφύγων

 Τα κενά των υφιστάμενων μέτρων προκάλεσαν τα κρούσματα στη δομή των προσφύγων

Τρέχουν και δεν φθάνουν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Καβάλα αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στους πρόσφυγες υπηρεσιών.

Εντός της δομής φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», υπάρχουν αρκετά κρούσματα κι η κατάσταση που ελέγχεται, πρέπει να είναι υπό στενή και καθημερινή παρακολούθηση. Ευτυχώς ο ΕΟΔΥ είναι από καιρό εντός της δομής και μέσω πολλών καθημερινών τεστ καταφέρνει να αποτρέψει τα χειρότερα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η διάθεση των προσφύγων να κάνουν διαδοχικά τεστ, να ακούν τις οδηγίες και τις εντολές ακόμη κι αν αυτές αναφέρονται στον αυτοπεριορισμό τους. Τα προβλήματα είναι δύο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει έλεγχος σε όσους μπαίνουν και βγαίνουν από τη δομή (όπως γενικότερα δεν ελέγχονται αυτοί που νοσούν και είναι σπίτι τους), ο δε ιός εμφανίστηκε στο «Ασημακοπούλου» με αφορμή μετάβαση προσφύγων στην Αθήνα.

Τα γενικότερα μέτρα είναι αυστηρά αλλά έχουν κενά. Οικογένειες προσφύγων ταξίδεψαν πρόσφατα από την Καβάλα στην Αθήνα. Πήγαν στην πρεσβεία του Αφγανιστάν για τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίων τους. Κι όταν επέστρεψαν στην Καβάλα φαίνεται να είχαν στις αποσκευές τους και τον κορωνοϊό!

Το ταξίδι στην Αθήνα οφείλονταν στην ανάγκη να υπάρξει διαβατήριο προκειμένου όταν έρθει η ώρα οι οικογένειες να φύγουν από την Καβάλα για την επόμενη χώρα του προορισμού τους.

Προ 10 ημερών υπήρξε το πρώτο κρούσμα. Μέχρι την Τετάρτη (προχθές) αυτά συνολικά ήταν 21. Δύο μόνο νοσηλεύονταν. Ουσιαστικά ένας πρόσφυγας αφού στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε προληπτική νοσηλεία λόγω εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τον συντονιστή της δομής Δημήτρη Ρέμμο γίνονται κάθε μέρα τουλάχιστον 100 τεστ. Τα πρώτα χθες το πρωί εντόπισαν ακόμη 3 θετικά περιστατικά.

Υπάρχουν άνθρωποι σε καραντίνα (θετικοί στη νόσο αλλά ασυμπτωματικοί), υπάρχουν στενές επαφές που είναι προληπτικά σε καραντίνα.

Μοιράζεται πακέτο τροφίμων και υγειονομικού υλικού. Είδη διαφορετικά από αυτά που προορίζονται για όλους τους άλλους. Τεστ στον κορωνοϊό κάνουν και οι επισκέπτες της δομής.

Γενικά καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η μικρή αυτή κοινωνία της δομής να προστατευτεί. Δίδονται εντολές να μην βγει κανείς έξω από τη δομή. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει φύλαξη ή έλεγχος, η τήρηση της οδηγίας εναπόκειται στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Προχθές ωστόσο έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στους θετικούς πρόσφυγες από την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία. Όπως φαίνεται άπαντες βρέθηκαν να είναι σε περιορισμό.

Διαβάστε επίσης