Τα Λουτρά των Ελευθερών σε πλήρη λειτουργία το …1933!

 Τα Λουτρά των Ελευθερών σε πλήρη λειτουργία το …1933!

Ο συμπολίτης μας γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος δημοσίευσε πριν μερικές μέρες στον λογαριασμό του στο facebook, τέσσερις φωτογραφίες. Δύο από τα «δικά μας» λουτρά των Ελευθερών και δύο από τα αντίστοιχα Λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας. Και τις φωτογραφίες αυτές τις συνόδευσε με το παρακάτω κείμενο

«Οι δυο πρώτες φωτογραφίες προέρχονται από τα υπό εγκατάλειψη λουτρά Ελευθερών Καβάλας, Οι επόμενες δύο από τα Λουτρά Πόζαρ Αριδαίας. Στην Αριδαία τα λουτρά έδωσαν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες που ξεφυτρώνουν συνεχώς σαν τα μανιτάρια. Έτσι η Αλμωπία, μια όμορφη αλλά υποβαθμισμένη ως πριν λίγο, περιοχή χωρίς καμιά προοπτική, χωρίς υποδομές, χωρίς καλό οδικό δίκτυο, χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος βρήκε την οικονομική ατμομηχανή της και με βάση τον ιαματικό τουρισμό που φέρνει 1-1.500.000 αφίξεις τουριστών στην περιοχή ετησίως κράτησε τους νέους της και κοιτάζει με αισιοδοξία το αύριο!. Στις Ελευθερές, αντιθέτως, μια περιοχή απίστευτης ομορφιάς, με ιαματικά νερά, δίπλα στην Αμφίπολη και στο λόφο Καστά, δίπλα σε φανταστικές παραλίες της ριβιέρας του Συμβόλου όρους, πάνω στην Εγνατία και στην Παλιά Εγνατία, μια περιοχή με τόσες δυνατότητες και προοπτικές, είναι εγκαταλελειμμένη στην παρακμή και στην απραξία. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται! Προφανώς το κράτος ή περιφερειακή αυτοδιοίκηση όλες αυτές τις δεκαετίες δεν τα κατάφεραν. Δεν μπορούσαν; Δεν ήθελαν; Δεν τους ενδιέφερε; Ίσως αυτή την προεκλογική περίοδο αντί για περατζάδες και παράτες και αναμνηστικές φωτογραφίες σε αίθουσες ξενοδοχείων, θα ήταν καλύτερο να μας πει κάποιος τι μπορούμε να περιμένουμε για τον τόπο μας…»

Συμφωνούμε απολύτως με τον Μιχάλη Σωτηρόπουλο και θέλοντας να συμπληρώσουμε τη σκέψη του, δημοσιεύουμε μια διαφήμιση από την εφημερίδα «ΚΗΡΥΞ» της Καβάλας, του Ιουλίου του 1933!
Στην διαφήμιση αυτή θα διαπιστώσει κανείς πόσο οργανωμένα ήταν τα Λουτρά των Ελευθερών πριν 86 χρόνια όταν μάλιστα τότε δεν υπήρχε καν αμαξιτός δρόμος πρόσβασης και το πήγαινε – έλα γινόταν δια θαλάσσης με καραβάκια!
Θ.Θ

Διαβάστε επίσης