• 19 Απριλίου 2024,

Τα νέα βιβλία Αξιώτη- Γκόνη- Τσιαμπούση

 Τα νέα βιβλία Αξιώτη- Γκόνη- Τσιαμπούση

Ο Διαμαντής Αξιώτης και ο Θοδωρής Γκόνης πρόβαλαν τα υπό έκδοση νέα βιβλία τους στο πρόσφατο αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Τίτλος του αφιερώματος «Φθινοπωρινές Σελίδες Πεζογραφίας. 21 συγγραφείς παρουσιάζουν τα υπό έκδοση βιβλία τους».

*Διαμαντή Αξιώτη(φωτογραφία) «Συλλέκτης κάθε μίσους» εκδόσεις Κίχλη: Το υπό έκδοση μυθιστόρημά μου περιγράφει τις συνθήκες και το κλίμα που εξέθρεψαν νεοναζιστικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή. Ο Μπιλ, αεί παρασυρόμενος και μέσω ενός σκοτεινού έρωτα, παγιδεύεται στα πλοκάμια της οργάνωσης. Μετά από ένα έγκλημα, που διατείνεται πως δεν διέπραξε, βρίσκεται έγκλειστος σε Σωφρονιστικό Κατάστημα: συνωστισμός, βία, βιασμοί, φόνοι, αποδράσεις.

Στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό σήψης των ελληνικών φυλακών. Την ώρα που η χώρα ενδίδει στο αδιανόητο και όλα μοιάζουν να καταρρέουν. Κατά την έξοδό του –μετά από δεκατέσσερα χρόνια– έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια ζοφερή πραγματικότητα. Αναζητά τη γυναίκα όσο και τρόπους εκδίκησης. Η Ρεβέκκα –παλιός συγκρατούμενός του– τον οδηγεί στο μπαρ «Mephisto», όπου τραγουδάει Εκείνη. Σε επιχείρηση, που οργανώνεται από τους νέους υπερεθνικιστές, τον περιμένει μία έκπληξη∙η τελευταία. Από εκεί και ύστερα, αυτά που έχει να πει δεν απευθύνονται πια σε κανέναν κι ούτε χρειάζεται να τα καταλάβουν οι ζωντανοί. Δεν τα υπαγορεύει εξάλλου η ζωή, παρά τα επιβάλει η εξουσία του θανάτου.

*Θοδωρή Γκόνη «Επτά Ιστορίες» εκδόσεις Άγρα: «Επτά ιστορίες που ταξιδεύουν τον ίδιο τόπο, τον περιγράφουν αλλά δεν τον κατονομάζουν. Ιστορίες που περιηγούνται τον χώρο της μνήμης καθώς αυτή αρχίζει να εξασθενεί, να χάνεται σχεδόν και έτσι αναγκάζεται ο αφηγητής τους να χτίζει πάνω στα χαλάσματα και τα συντρίμμια των παλιών πραγματικών γεγονότων, να επινοεί φανταστικές ιστορίες ως αντιστάθμισμα αυτής της απώλειας. Με τα παλιά υλικά προσπαθεί να φτιάξει νέες ιστορίες, αλλά το ξάφνιασμά του είναι μεγάλο όταν πάνω σε αυτά που έχει επινοήσει σκοντάφτουν όλα εκείνα που έχουν συμβεί και αδυνατεί να τα ξεχωρίσει».

*Στο ίδιο αφιέρωμα παρουσίασε την καινούργια του δουλειά και ο Δραμινός συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης «Ο κήπος των ψυχών» εκδόσεις Εστία: «Ο ήρωας-αφηγητής του κειμένου, ορφανός από μητέρα, χάνει και τον πατέρα του, που τον εκτελούν οι δυνάμεις κατοχής το 1943. Το σπίτι τους επιτάσσεται και εγκαθίστανται ένας Βούλγαρος στρατιωτικός με τη γυναίκα του. Αυτοί επιτρέπουν στο δεκαπεντάχρονο παιδί να μείνει στο υπόγειο, με την υποχρέωση να τους βοηθά στις δουλειές του σπιτιού. Ανάμεσα στον νέο και τον αξιωματικό αναπτύσσεται μια παράδοξη σχέση αγάπης, που όμως έχει δραματικό τέλος. Παράλληλα, ο αφηγητής παραθέτει τις ιστορίες δύο φίλων του, ενός Εβραίου συμμαθητή του και της οικογένειάς του, και του γιου ενός καπνεργάτη κομμουνιστή, που, μετά τον Εμφύλιο, καταφεύγει με τους γονείς του στην Τσεχοσλοβακία. Στο βιβλίο, εκτός από τα πάθη των πρωταγωνιστών, προβάλλεται η συμπαράσταση προς αυτούς από άτομα που δεν τα υπολόγιζαν καθόλου, η απίστευτη δύναμη της φιλίας και του έρωτα, μα προπαντός η αντοχή και το κουράγιο των τυραννισμένων να ξαναρχίσουν με ελπίδα τη ζωή τους σ’ έναν δύσκολο αλλά πανέμορφο κόσμο».

Διαβάστε επίσης