• 28 Απριλίου 2024,

Τάνια Ελευθεριάδου: Αναμονή περί της ΒΦΛ για τις συναντήσεις του Φεβρουαρίου

 Τάνια Ελευθεριάδου: Αναμονή περί της ΒΦΛ για τις συναντήσεις του Φεβρουαρίου

Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου μίλησε χθες στην Πρωινή για την ουσία της Τριμερούς την Τρίτη, στο Υπουργείο Εργασίας. Περιέγραψε αρκετά λεπτομερώς όσα συζητήθηκαν, τα σχολίασε και στο τέλος δήλωσε ότι και η ίδια (ως δικηγόρος του σωματείου) και οι 135 εργαζόμενοι θα είναι σε αναμονή για τις συναντήσεις που θα επακολουθήσουν

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Δώστε μας μια ανταπόκριση για αυτά που έγιναν χθες και σχολιάστε όσα έγιναν χθες.

Απάντηση: Αυτό που έγινε χθες ήταν το αναμενόμενο. Κάτω από την πίεση των επίκαιρων ερωτήσεων και της αντίδρασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατηνάκη έκαναν το αναμενόμενο. Συνάντησαν τους εργαζόμενους. Δυστυχώς η εργοδοσία δεν ήρθε. Ήρθαν δύο δικηγόροι ως εκπρόσωποι της. Δύο δικηγόρους που έχουμε βρει στο παρελθόν. Ήταν οι ίδιοι δικηγόροι που μαζί τους συντάξαμε τα συμφωνητικά του 2018. Επομένως γνώριζαν πολύ καλά τη συμφωνία του 2018. Απ’ ότι φάνηκε θα πρέπει να αναγκαστούν να την αποδεχθούν. Για αυτό και η κ. Στρατηνάκη, ως εξαίρετη νομικός, αντιλήφθηκε απόλυτα το νομικό ζήτημα. Αποδέχθηκε ότι είναι σε ισχύ η συμφωνία του 2018. Ζήτησε από τους νομικούς συμβούλους να προσπαθήσουν να συζητήσουν με τον πελάτη τους (την εργοδοσία) για να βρεθεί μια λύση τις επόμενες ημέρες.

Ερώτηση: Τι συμφωνία υπάρχει τώρα για χρονοδιάγραμμα ενεργειών και κινήσεων;

Απάντηση: 3 Φεβρουαρίου θα συναντηθούμε οι δικηγόροι με την κ. Στρατηνάκη. Μόνο οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών. 10 Φεβρουαρίου θα ξαναγίνει Τριμερής με τους εργαζόμενους, ελπίζουμε αυτήν την φορά να έρθει και εκπρόσωπος της εργοδοσίας.

Ερώτηση: Όλα αυτά για μας που παρακολουθούμε το θέμα από απόσταση, δίνουν μια προοπτική συμφωνίας. Τουλάχιστον δεν χειροτέρεψαν τα πράγματα.

Απάντηση: Αυτό είναι βέβαιο. Δίνουν μια προοπτική συμφωνίας. Φαίνεται ότι και η Νέα Δημοκρατία θέλει να κλείσει το θέμα. Κι αυτό είναι το σωστό. Το αναμενόμενο. Η μόνη λύση στην περίπτωση αυτή. Ελπίζουμε και η εργοδοσία να κάνει πίσω. Να ξαναδεί τα πράγματα από την αρχή ώστε στις 10 Φεβρουαρίου να έρθουμε σε μία λύση για να ξαναμπούν αυτοί οι άνθρωποι στην εργασία τους.

Ερώτηση: Σχολιάζετε από τη πλευρά σας θετικά την κ. Στρατηνάκη, τη γενική γραμματέα του Υπουργείου…

Απάντηση: Θετικά σχολιάζω το γεγονός ότι δεν πήρε το μέρος της εργοδοσίας, όπως φαινότανε από την αντίδραση των στελεχών της ΝΔ στην Καβάλα. Δηλαδή φαίνεται να έχει μια άλλη τοποθέτηση. Επομένως ναι, γιατί όχι… Σχολιάζω θετικά τη στάση της αρχικά. Αναμένω να δω τι θα γίνει τόσο στις 3 του μηνός όσο και στις 10 του μηνός. Εκ του αποτελέσματος θα φανεί.

Ερώτηση: Τι ακριβώς ζητά το σωματείο; Τι εξασφαλίσεις θέλει;

Απάντηση:  Η πλευρά των εργαζομένων έχει σταθερή και αμετακίνητη στάση. Να ισχύσει το συμφωνητικό που είχαμε υπογράψει 1-1-2018. Να συνεχίσουν με αυτήν την συμφωνία να εργάζονται μέσα στο εργοστάσιο, σε όποια εταιρία αναλαμβάνει τη λειτουργία του εργοστασίου. Έως να φθάσουμε στην εξυγίανση και να δούμε ποιος θα είναι ο τελικός φορέας της λειτουργίας του εργοστασίου. Είναι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει. Το μόνο που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η εμπειρία και οι τακτικές του παρελθόντος του κ. Λαυρεντιάδη μας δείχνουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης των εργαζομένων. Για τους μέσα εργαζόμενους , τους 300, κι αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε. Και η κ. Στρατηνάκη πρέπει να το δει κάποια στιγμή αλλά είναι ένα ζήτημα με το οποίο για την ώρα δεν ασχοληθήκαμε. Θα ασχοληθούμε στο μέλλον. Οι εργαζόμενοι είναι αμετακίνητοι στη στάση τους. Θέλουν να ισχύσει το συμφωνητικό του 2018.

Ερώτηση: Μέχρι τις 3 ή τις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει κάτι από πλευράς νομικών ενεργειών από το σωματείο;

Απάντηση: Όχι δεν θα γίνει τίποτα.

Ερώτηση: Στις 31 Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί ένας μήνας που οι άνθρωποι αυτοί είναι εκτός εργασίας. Θα πληρωθούν στις 31 Ιανουαρίου;

Απάντηση: Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας χθες, οι δύο δικηγόροι, είπαν ότι θα πληρωθούν. Θα πληρωθούν κανονικά. Τώρα, εμείς θα κάνουμε ότι πρέπει για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Από την άποψη ότι υπάρχει μια καινούργια εταιρία. Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν αγωγές και κατά της καινούργιας εταιρίας. Αυτό βέβαια το είχαμε δηλώσει και στον κ. Ροδουσάκη …

Ερώτηση: Αυτό δηλαδή δεν είναι κάτι καινούργιο;

Απάντηση: Θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς. Έχουμε ενημερώσει τον κ. Ροδουσάκη από την πρώτη μέρα που μάθαμε την ύπαρξη της καινούργιας εταιρίας. Απλά για να υπάρχουν οι αγωγές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε στο νομικό κομμάτι κενά. Από εκεί και πέρα ανάλογα με τη συμφωνία που θα γίνει θα δούμε και το κομμάτι αυτό.

 

Διαβάστε επίσης