• 20 Απριλίου 2024,

Τέλη Αυγούστου 1968. Πριν μισό αιώνα.

 Τέλη Αυγούστου 1968. Πριν μισό αιώνα.

dav

 

Το φθινόπωρο του 1968 επρόκειτο να ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος 1968 – 1969 που έβρισκε τον ΑΟΚ για τέταρτη σεζόν από την ίδρυσή του στη Β Εθνική κατηγορία.

Τις προηγούμενες χρονιές είχε φτάσει μέχρι τη βρύση αλλά δεν κατάφερε να πιεί νερό. Εκείνη η χρονιά όμως ξεκινούσε όχι μόνον με μεγάλη αισιοδοξία αλλά και εύλογη φιλοδοξία αφού η ομάδα είχε ενισχυθεί με μια μεταγραφή που θα άφηνε εποχή. Είχε παραχωρήσει τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή Δημήτρη Παρίδη στον ΠΑΟΚ και ως αντάλλαγμα πήρε τρεις πολύ ικανούς ποδοσφαιριστές, βασικά στελέχη τότε της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Τους Νούλη Χαραλαμπίδη, Γρηγόρη Μαχαιρίδη και Γιώργο Τάτση. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί ενίσχυσαν καθοριστικά την ομάδα και το αποτέλεσμα φάνηκε στο τέλος.

Μέσα στην συμφωνία της μεταγραφής ήταν και η διεξαγωγή ενός φιλικού παιχνιδιού στο δημοτικό στάδιο Καβάλας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Το παιχνίδι αυτό διεξήχθη την Δευτέρα 26 Αυγούστου 1968 και ο ΠΑΟΚ ήρθε στην πόλη μας με όλα του τα αστέρια της εποχής εκείνης. Χαρακτηριστική είναι η σύνθεση της ομάδας της Θεσσαλονίκης όπως παρατάχθηκε στο γήπεδο. Σαββουλίδης (Χονδροματίδης), Μήτρακας, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής, Σιάντσης, Λάζος, Ασλανίδης, Τερζανίδης (Γιακουμής), Παρίδης, Αφεντουλίδης.

Ο ΑΟΚ έπαιξε με τους: Μασμανίδη (Χατζηαφιώνη), Ιωαννίδη, Καραμπετάκη, Μπλέκο, Τάτση, Τσεντεμεΐδη, Αβραμίδη, Πάτσα, Μαχαιρίδη, Χαραλαμπίδη, Μπαρμπαλέξη.

Η ομάδα της Καβάλας κέρδισε με 3-1, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση και τα γκολ πέτυχαν οι Μαχαιρίδης, Καραμπετάκης και Μπαρμπαλέξης ενώ για τον ΠΑΟΚ σκόραρε ο Παρίδης.

Υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός και κόπηκαν 3.487 (!!!) εισιτήρια.

Ο ΑΟΚ στο τέλος εκείνης της σεζόν, με προπονητή τον Στέφανο Πετρίτση, ανεδείχθη πρωταθλητής στη Β Εθνική και ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία του το 1969, στην Α Εθνική κατηγορία.

Διαβάστε επίσης