Τεράστια τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Καβάλας

 Τεράστια τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Καβάλας

Διόλου θετικές δεν είναι οι συνθήκες λειτουργίες του ΕΚΑΒ Καβάλας με χρόνια προβλήματα που σταθερά αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι. Σχετικά με την πρόσφατη αρνητική εξέλιξη μας ενημέρωσε ραδιοφωνικά ο πρόεδρος των εργαζομένων Κώστας Τσιτσιλικάκης τονίζοντας:

«Προσφάτως ένας ακόμη εργαζόμενος κατόπιν αποφάσεως του προέδρου Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου μετακινήθηκε στο νησί της Θάσου. Ο εργαζόμενος κατάγεται από τη Θάσο και στο εξής θα λειτουργεί τον τομέα στο νησί. Ένα και μόνο άτομο πάντως δεν επαρκεί για να λειτουργήσει ο τομέας ΕΚΑΒ Θάσου, που προς το παρόν υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Για την ομαλή λειτουργία ενός τομέα απαιτούνται 10 – 12 διασώστες άρα για την πλήρη κάλυψη όλης της περιφερειακής ενότητας απαιτούνται περίπου 30 άτομα, σενάριο ανέφικτο με την παρούσα κατάσταση.

Ο οργανισμός λειτουργίας του ΕΚΑΒ αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα ασθενοφόρα πρέπει να διαθέτουν διμελές πλήρωμα. Ο μοναδικός διασώστης που μετακινήθηκε έστω κι αν συνεργάζεται με το προσωπικό του κέντρου υγείας πάλι δε θα καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες. Σε πανελλήνιο επίπεδο και σε ποσοστό 90% το ΕΚΑΒ λειτουργεί με πιστοποιημένους διασώστες που διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Προ ενός έτους είχαν μεταφέρει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Δράμας στην Καβάλα. Το ΕΚΑΒ Καβάλας έχριζε ενισχύσεως κι έτσι προ εννέα μηνών ήρθαν από τη Δράμα δύο συνάδελφοι, των οποίων ωστόσο οι μεταθέσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η κατάσταση δυσκόλεψε περισσότερο με τη μετακίνηση του συναδέλφου μας στη Θάσο. Το ΕΚΑΒ Καβάλας εντάχθηκε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μεταφορά προσωπικού μέσω εσωτερικής μετακίνησης, κάτι όμως εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό.

Σε συνάντησή μας με το διευθυντή του παραστήματος Καβάλας θέσαμε υπόψη του το πρόβλημα και του υπενθυμίσαμε ότι μας οφείλονται 830 ρεπό. Αναγκαστικά ο διευθυντής βάσει του νέου προγράμματος έχει παύσει τη χρήση ενός ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να μειώνονται τα διαθέσιμα οχήματα σε ημέρες όπως το Σάββατο και η Κυριακή. Έτσι απομένουν δύο μόνο ασθενοφόρα προκειμένου να καλύψουν όλη την έκταση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Το απόγευμα της Τρίτης υπάρχει προγραμματισμένη παράστασή μας στο δημοτικό συμβούλιο Νέστου όπου θα ενημερώσουμε και θα ζητήσουμε την κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και πρέπει να διασφαλισθεί αλλά όχι με κυβερνητικές λύσεις για μαθητευόμενους μάγους. Οι αντιδράσεις μας θα αρχίσουν με παραστάσεις στα δημοτικά συμβούλια προκειμένου οι αιρετοί των ΟΤΑ να πιέσουν την αντιπεριφέρεια Καβάλας και με τη σειρά της να πιέσει την ΥΠΕ ώστε να ζητήσει ενίσχυση των κέντρων υγείας που υπολειτουργούν. Εκεί δηλαδή που επιβάλλονται οι προσλήψεις διασωστών προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.

Σήμερα, η Ελευθερούπολη και η Χρυσούπολη καλύπτονται μόνο κατά τις πρωινές ώρες με ένα ασθενοφόρο του κέντρου υγείας ενώ κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών το ΕΚΑΒ Καβάλας υποχρεούται να καλύψει τις συγκεκριμένες περιοχές με το ένα εκ των δύο δικών του οχημάτων.

 

Διαβάστε επίσης