Θ. Μουριάδης & Δ. Τσανάκα για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο

 Θ. Μουριάδης & Δ. Τσανάκα για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο

Περιπλεγμένη παραμένει η υπόθεση της στέγασης του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Καβάλας με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το κτήριο της Ιατρικής Εταιρείας, το κτήριο του πρώην Πειραματικού και το κτήριο του πρώην γυμνασίου Κρυονερίου που είναι άδειο κι έτοιμο προς χρήση. Ο δήμος έστειλε ερώτημα στο υπουργείο παιδείας προκειμένου να διευκρινιστεί εάν το ειδικό σχολείο δύναται να στεγαστεί σε κτήριο κατασκευασμένο από ευρωπαϊκά κονδύλια κι αναμένει την απάντηση.

Ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θόδωρος Μουριάδης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ εξέφρασε την άποψή του υπέρ της στέγασης στο κτήριο του πρώην Πειραματικού επισημαίνοντας:

«Υπάρχει ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο και θα συμφωνήσω με την ανακοίνωση του κ. Μαρκόπουλου, σύμφωνα με την οποία το θέμα άπτεται στο δήμο και θα μπορούσε με δύο απλές κινήσεις το σχολείο να είχε δοθεί προς χρήση. Το πρόβλημα δεν είναι η εμπλοκή της διαχειριστικής αρχής αλλά οι ενέργειες που θα έπρεπε να είχε κάνει ο δήμος. Ας ελπίσουμε ότι ο δήμος θα κάνει έστω και τώρα τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε και με τη βοήθεια των βουλευτών της Καβάλας για την επίσπευση των απαιτούμενων υπουργικών εγκρίσεων να στεγαστούν οι μαθητές και να μην είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται μέχρι τη Δράμα.

Η άποψη του δήμου, ότι το πρώην Πειραματικό δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως στέγη του ειδικού σχολείου επειδή είχε κατασκευαστεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ, ήταν λανθασμένη. Κάτι παρόμοιο είχε προταχθεί και με τη στέγαση των δύο νηπιαγωγείων στο συγκεκριμένο κτήριο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου θα μπορούσαν πολύ απλά να είχαν απευθυνθεί στη διεύθυνση σχολικών κτηρίων του υπουργείου δηλώνοντας την πρόθεση της στέγασης. Επίσης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών θα μπορούσε να είχε ρωτήσει τη διαχειριστική αρχή που δε θα προβληματιζόταν να αλλάξει το τεχνικό δελτίο, έστω κι αν επρόκειτο για έργο του ΕΣΠΑ.

Έρχονται στιγμές που οι υπηρεσιακοί παράγοντες κολλούν στο γράμμα του νόμου και αρνούνται να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία. Υπάρχουν όμως και οι πολιτικοί προϊστάμενοι που μπορούν να επισπεύσουν ορισμένες διαδικασίες. Αν δεν τρέξεις για την επίλυση ενός προβλήματος πάντα θα βρίσκεσαι να περιμένεις και το πρόβλημα πάντα θα παραμένει άλυτο».

Πολλά και διάφορα για την υπόθεση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου άκουσε τις τελευταίες ημέρες η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, που όμως προτιμά να διατηρεί χαμηλούς τόνους επί του θέματος. Όπως διευκρίνισε χθες από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ: «Όλα εξελίσσονταν ομαλά και ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση με την Ιατρική Εταιρεία, έως τη στιγμή που ο κ. Εμμανουηλίδης και ο κ. Βαγενάς πρότειναν τη στέγαση του ειδικού σχολείου στο κτήριο του πρώην Πειραματικού. Αναγκαστικά επομένως πάγωσα προσωρινά τη μίσθωση του οικήματος της Ιατρικής Εταιρείας και συνέχισα να παρακολουθώ την υπόθεση. Εξάλλου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τη διαχειριστική αρχή αναφορικά στο ειδικό σχολείο.

Ο δήμος έστειλε έγγραφο στο υπουργείο παιδείας με το οποίο διατύπωσε ερώτημα σχετικό με την ενδεχόμενη στέγαση μαθητών του ειδικού σχολείου στο πρώην Πειραματικό. Εάν δε λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση του υπουργείου εμείς δε σκοπεύουμε να προχωρήσουμε διότι μετά το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Προσωπικά πάντως δε ξεσήκωσα γονείς και μαθητές για τη στέγαση του ειδικού σχολείου στο πρώην πειραματικό, αντιθέτως όταν συναντηθήκαμε τους πρότεινα την επιλογή του Κρυονερίου, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και προκειμένου να αρχίσει κανονικά το σχολικό έτος.

Η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, αλλά γι’ αυτό σαφώς και δεν ευθύνομαι εγώ. Παρόλα αυτά, έστω και τώρα δίνω προσωρινή λύση με το γυμνάσιο του Κρυονερίου, όπου δεν απαιτούνται βελτιωτικές εργασίες. Αυτή θα είναι προτιμότερη λύση αντί να χαθεί η αρχή της σχολικής χρονιάς. Δεν είμαι όμως εγώ η υπεύθυνη για τις οριστικές αποφάσεις. Ο κ. Εμμανουηλίδης που είναι μέλος της βουλευτικής επιτροπής για την παιδεία ας μεριμνήσει προκειμένου να λάβει άμεσα την απάντηση του υπουργείου παιδείας στο ερώτημά μου».

 

=

Διαβάστε επίσης