• 19 Μαΐου 2024,

Θ. Παπαδόπουλος: Σημαντικές ειδήσεις για τους δασικούς χάρτες

 Θ. Παπαδόπουλος: Σημαντικές ειδήσεις για τους δασικούς χάρτες

Ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ και πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Παπαδόπουλος μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, αναφερόμενος στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, ένα θέμα άκρως σημαντικό. Όπως μας εξήγησε οι χάρτες αφορούν σε όσους κατέχουν με οποιονδήποτε τρόπο περιουσία στην ύπαιθρο. Είτε πρόκειται για χωράφι, είτε για αγροτεμάχιο. Οι χάρτες σχετίζονται με τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων και όχι με την ιδιοκτησία τους, τομέας αρμοδιότητας του κτηματολογίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι δύσκολα θα εξασφαλισθεί παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων εκ μέρους των πολιτών, πέραν του τέλους Μαρτίου, παρά την προσπάθεια του ΓΕΩΤΕΕ. Έως σήμερα ελάχιστες είναι οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν στο δασαρχείο Καβάλας. Κατόπιν μεσολάβησης του ΓΕΩΤΕΕ μειώθηκε κατά 20 – 30% το κόστος για τα παράβολα των αντιρρήσεων, ενώ επιδιώκεται και η περαιτέρω μείωση.

Ειδικότερα, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε: «Ο δασικός χάρτης αφορά στην έκταση που ήταν ή είναι με κάποιο τρόπο δασική. Ο ιδιοκτήτης μιας έκτασης που έχει δασωθεί, ή ήταν δασωμένη το ’45 και τώρα είναι αγροτεμάχιο, δε μπορεί να την αξιοποιήσει για κάποια χρήση. Ακόμη κι αν στην έκταση φύονται όχι μόνο δέντρα αλλά πουρνάρια και θάμνοι που αποτελούν δασικά είδη.

Οι ιδιοκτήτες επομένως θα πρέπει να ερευνήσουν τις εκτάσεις τους και μάλιστα σύντομα αφού το χρονικό περιθώριο που αναγνωρίζει ο νόμος είναι ελάχιστο και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Το ΓΕΩΤΕΕ ζήτησε την 6μηνη παράταση αλλά η μέχρι τώρα απάντηση των αρμοδίων του υπουργείου είναι αρνητική».

Αναφορικά με την ανησυχία των ιδιοκτητών του υψώματος Βασιλάκη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Το πρωτοπόρο δασαρχείο της Καβάλας έκανε πολύ καλή δουλειά κι ανάρτησε σύντομα, με ορθό κι επιστημονικό τρόπο τους δασικούς χάρτες. Η υπηρεσία αντιπαρέβαλε τους χάρτες του 1945 με την υφιστάμενη κατάσταση. Διαπίστωσε λοιπόν ότι το 1945 το ύψωμα Βασιλάκη ήταν δασική περιοχή και ασχέτως με τις σημερινές χρήσεις η περιοχή παραμένει δάσος. Κάτι που δε μπορεί να αλλάξει. Οπότε, οι ιδιοκτήτες τεμαχίων και της συγκεκριμένης περιοχής πρέπει να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες θα εξετασθούν από επιτροπή που θα συσταθεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περιοχή του Αγίου Τρύφωνα.

Εάν ολοκληρωθεί το διάστημα υποβολής αντιρρήσεων και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες τότε το θέμα θα κλείσει. Τότε λοιπόν ο μοναδικός τρόπος υποβολής αντιρρήσεως θα είναι μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, με όλα φυσικά τα συνακόλουθα».

Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές ενημερωτικές συναντήσεις επιστημόνων που θα αναλάβουν την υποβολή των αντιρρήσεων εκ μέρους κάποιων πολιτών. Ακόμη κι αν έχουν υποβληθεί οι πρώτες αντιρρήσεις αυτές είναι ελαχιστότατες. Ο κ. Παπαδόπουλος διαπιστώνει έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών οι οποίοι δεν αποκλείεται να το συνειδητοποιήσουν όταν πλέον θα είναι πολύ αργά. Μπορεί η υποβολή αντίρρησης σήμερα να έχει κάποιο κόστος, εάν ωστόσο δε γίνει τότε τα έξοδα που θα ακολουθήσουν για την προσφυγή στο ΣτΕ θα είναι περισσότερα.

Το ΓΕΩΤΕΕ ζήτησε να μειωθούν τα παράβολα αντιρρήσεων και πέτυχε μια αρχική μείωση. Συνεχίζει όμως την προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε δασοτεχνικό γραφείο ώστε να λάβουν καθοδήγηση από τον αντίστοιχο επιστήμονα. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος προέτρεψε τους πολίτες οι οποίοι κατέχουν ιδιοκτησίες να ερευνήσουν ταχύτατα το θέμα και ίσως να ανακαλύψουν ότι η υπόθεση τους αφορά.

 

*

 

Διαβάστε επίσης