Θα εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;

 Θα εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;

Η πρώτη από τις δύο σημερινές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ειδική.

Αφορά την επιλογή, την εκλογή του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Χρειάζονται 23 ψήφοι. Άρα συνεργασία της πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης μας εξηγεί τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Η συνέντευξη

Ερ: Με ποια διαδικασία θα επιχειρηθεί η εκλογή του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα;

Απ: Έχει δημοσιευτεί εδώ και περίπου 10 μέρες η προκήρυξη που αναφέρει όλα τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας, τα οποία πρέπει να έχει ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης. Δημοσιεύσαμε την πρόσκληση για τη συνεδρίαση σήμερα στις 5 το απόγευμα. Εκείνη τη στιγμή και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, μπορεί όποιος ή όποια επιθυμεί, να καταθέσει αίτηση ενδιαφέροντος για αυτήν τη θέση. Ουσιαστικά οι τυπικές προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο κάθε υποψήφιος και η κάθε υποψήφια για αυτήν τη θέση είναι να είναι εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Να μην έχει τα κολλήματα εκλογιμότητας που έχει κάποιος υποψήφιος για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν απαιτείται να είναι δικηγόρος ο συνήγορος του δημότη και τη επιχείρησης.

Ερ: Η ψηφοφορία είναι δια ζώσης για ευνόητους λόγους της ψηφοφορίας.

Απ: Ακριβώς. Η ψηφοφορία είναι μυστική με κάλπη, οπότε δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει εξ αποστάσεως και για αυτόν το λόγο είναι δια ζώσης.

Ερ: Για να εκλεγεί κάποιος συμπαραστάτης, πρέπει να πάρει πόσους ψήφους;

Απ: Τα 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, όχι των παρόντων. 35 άτομα έχει το δημοτικό συμβούλιο και τα 2/3 είναι 23. Απαιτούνται 23 θετικοί ψήφοι για να εκλεγεί κάποιος συμπαραστάτης του δημότη. Εάν δεν εκλεγεί στην πρώτη συνεδρίαση, τότε ο νόμος επιτρέπει και επαναληπτική συνεδρίαση, την ίδια μέρα ή σε επόμενη συνεδρίαση με την ίδια όμως πλειοψηφία. Συνηθίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις τη δεύτερη φορά να θέλουμε λιγότερα άτομα για την πλειοψηφία, εδώ ο νόμος απαιτεί την ίδια πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης