• 4 Μαΐου 2024,

«Θέμα ημερών η είσπραξη των χρημάτων»

 «Θέμα ημερών η είσπραξη των χρημάτων»

Η Αναστασία Ιωσηφίδου, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρηση Δημωφέλεια, συνάντησε χθες το μεσημέρι τους δημοσιογράφους στα γραφεία της επιχείρησης και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για την κατάσχεση των λογαριασμών του ΟΛΚ και την είσπραξη, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις που έχουνε προηγηθεί, του ποσού της αποζημίωσης, που η δημοτική επιχείρηση δικαιούται. Περίπου τριάντα λεπτά μιλούσε στους δημοσιογράφους η Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης. Το πρώτο μέρος των δηλώσεών της αφορούσε όλα όσα έχουν προηγηθεί, στο δεύτερο ανακοίνωσε τις απαντήσεις που πήρε από τις τράπεζες, όπου ο Οργανισμός διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε γενικές γραμμές δήλωσε σίγουρη ότι εντός των ημερών τα χρήματα θα φτάσουν στο λογαριασμό της Δημωφέλεια, η αποζημίωση θα συντελεσθεί, ενώ προσπαθεί αυτό να γίνει μέσω του τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, διαφορετικά θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στις ιδιωτικές τράπεζες. Σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΟΛΚ δεν  θα έχει λεφτά στην άκρη, καθώς θα κατασχεθούν όλες οι τραπεζικές του καταθέσεις στις τέσσερεις ιδιωτικές τράπεζες, ενώ τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα βρίσκονται σ΄ ένα περίεργο και διαφορετικό καθεστώς. Συγκεκριμένα θα είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του ΟΛΚ, αλλά το Δημόσιο θα τα χρησιμοποιεί όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Αρχικά η κα Αν. Ιωσηφίδου είπε στους δημοσιογράφους: «Στην υπόθεση  έχουμε δικαιωθεί δικαστικά. Υπάρχει η απόφαση του εφετείου Θράκης, που υποχρεώνει να πληρώσει αποζημίωση ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Στη συνέχεια υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της αναίρεσης. Μεσολάβησε απευθείας συνάντηση με τον ΟΛΚ για να μας πληρώσει. Ο ΟΛΚ αρνήθηκε. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο. Παράλληλα με τις ενέργειες που κάνουμε προστατεύουμε το έργο, καθώς η διαδικασίες μας οδηγούνε σε συντελεσμένη, δηλαδή πληρωμένη απαλλοτρίωση, 75 στρεμμάτων».

Η Αν. Ιωσηφίδου εξήγησε τις επόμενες κινήσεις της επιχείρησης το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο. Θύμισε την έκδοση διαταγής πληρωμής, περίπου 1.500.000 ευρώ, τις κινήσεις για την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών κι αυτό που αναφέρουν τα δικόγραφα, όπου όπως είπε με δικαστικές αποφάσεις υποχρεωμένος ν΄ αποζημιώσει είναι ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας.

«Εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια. Ποτέ δεν έκρυψα ότι θα γίνει κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Οργανισμού», είπε η Αν. Ιωσηφίδου και αμέσως μετά παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις απαντήσεις που πήρε από τις τράπεζες.

Περίπου 1.300.000 ευρών υπάρχουν χρήματα του ΟΛΚ σε τέσσερεις ιδιωτικές τράπεζες, περισσότερα απ΄ ότι φαίνεται είναι αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε ότι τα χρήματα που έχει καταθέσει σε αυτήν ο ΟΛΚ επενδύονται συγκεκριμένα σε συμβάσεις αγοράς ή τίτλων του δημοσίου. «Θα εξαντλήσω το περιθώριο να πάρουμε χρήματα από τον λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, άμεσα» είπε η κα Ιωσηφίδου, που εξήγησε ότι δεν θέλει να κάνει κατάσχεση σε άλλους τίτλους ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Είπε ότι ήδη συζητά με το Νομικό τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος, επιδιώκοντας να πάρει χρήματα. Διαφορετικά θα αδειάσουμε όλους τους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς, εξήγησε, εννοώντας τα χρήματα που υπάρχουν στις ιδιωτικές τράπεζες, σε λογαριασμούς του ΟΛΚ. «Πιστεύω κατέληξε ότι είναι θέμα ημερών να πάρουμε τα χρήματα είτε έτσι είτε αλλιώς».

Το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται περίπου στο 1.500.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί καταμέτρηση της έκτασης στην περιοχή «Εσκί Καπού» στο νέο λιμάνι, που χρησιμοποιεί το νέο λιμάνι, καθώς όπως είπε η κα Ιωσηφίδου, υπάρχει υποψία ότι έχει χρησιμοποιηθεί περαιτέρω έκταση των 75 στρεμμάτων.

Σ΄ ερώτηση για τις ανακοινώσεις για το θέμα από το Μάκη Παπαδόπουλο, η Αν. Ιωσηφίδου, είπε: «Του εύχομαι καλή επιτυχία στους νέους του στόχους. Μ΄ αυτά που ανακοίνωσε, υποστηρίζοντας τον ΟΛΚ, φαίνεται να είναι υποψήφιος πρόεδρός του».

 

 

Διαβάστε επίσης