Θέματα καθημερινότητας θίχτηκαν στο δημοτικό συμβούλιο

 Θέματα καθημερινότητας θίχτηκαν στο δημοτικό συμβούλιο

Με ερωτήσεις εκτός ημερησίας άρχισε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Το λόγο αρχικά έλαβε ο Κωστής Σιμιτσής ζητώντας από το σώμα να εκφράσει την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Η δήμαρχος έδωσε δίκιο στον κ. Σιμιτσή αναφορικά με το θέμα τω δηλώσεων του εκπροσώπου της Εγνατίας Οδού.

Αναφερόμενος στα τοπικά ζητήματα, ο κ. Σιμιτσής έκανε λόγο για τις κακοτεχνίες και τις αμέλειες που σημειώνονται από τους εργολάβους του ΟΤΕ, οι οποίοι έχουν αναλάβει τις εργασίες τοποθέτησης οπτικών ινών. Ο κ. Σιμιτσής ανέφερε και παραδείγματα οδών επί των οποίων χάσκουν αυλάκια και αποτελούν οδικούς κινδύνους για τους οδηγούς. Η Δήμητρα Τσανάκα θύμισε ότι δύο φορές ζητήθηκε από τον ΟΤΕ παύση εργασιών του εργολάβου τους επί αντιδημαρχίας Φιλιππίδη, ακριβώς επειδή οι κακοτεχνίες και οι αμέλειες ήταν μεγάλες. Ενώ έδωσε εντολή στον αντιδήμαρχο τεχνικών Δημοσθένη Τουλκίδη να «επιτεθεί» εκ νέου στον ΟΤΕ για το ίδιο θέμα.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε από τη δήμαρχο να ενημερωθεί σχετικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το στρατόπεδο Ασημακόπουλου που κατέθεσε στο υπουργείο, ποια σενάρια περιλαμβάνει και ποια θα είναι τα οφέλη καθενός. Η κ. Τσανάκα αναμένει τη δεύτερη φάση εκπόνησης του επιχειρηματικού πλάνου όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που ζητά ο κ. Παπαδόπουλος. Όταν θα ολοκληρωθεί το πλάνο τότε θα συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, υπενθύμισε επίσης ότι στην τελευταία κουβέντα της με τους στρατηγούς, της μίλησαν για «συνεκμετάλλευση» του στρατοπέδου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στην αναστάτωση των κατοίκων του Περιγιαλίου για την εισφορά σε χρήμα που καλούνται να καταβάλουν και ρώτησε εάν τα ποσά δύναται να πληρωθούν σε δόσεις. Η δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο δήμος προσπαθεί να προστατεύσει τους πολίτες αν και εξέφρασε την πικρία της για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο δήμος σε πρόσφατη συγκέντρωση την οποία πραγματοποίησαν οι κάτοικοι. Αν το γνώριζα θα πήγαινα, υπογράμμισε η δήμαρχος. Ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος πάντως που συναντήθηκε με τους κατοίκους, ενημέρωσε το σώμα ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα παραστεί ο σύλλογος προκειμένου να θέσει τους προβληματισμούς των μελών.

Ο Βαγγέλης Παππάς ζήτησε να τελειώνει επιτέλους η υπόθεση με το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, παρατήρησε ότι μόνο στην Καβάλα οι στρατηγοί το παίζουν μάγκες ενώ σε άλλες πόλεις παραχωρούν ανάλογες ιδιοκτησίες και ξεκαθάρισε ότι η συνεκμετάλλευση δεν είναι ότι το καλύτερο για τον χώρο αφού αυτός ανήκει στην κοινωνία και προς όφελός της θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε τι κρύβεται άραγε πίσω από την υπόθεση του αγωγού ΤΑΡ και εάν θα έχει συνέπειες η πράξη της κατασκευάστριας, να αντλεί ύδατα στα Τενάγη προκαλώντας προβλήματα έλλειψης νερού στους αγρότες μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η δήμαρχος απάντησε ότι μόλις ενημερώθηκε για το θέμα έστειλε τον αντιδήμαρχο Ηλία Καλανταρίδη και μηχανικό για αυτοψία κι επί τόπου ενημέρωση. Στάλθηκε επιστολή στην εταιρεία προκειμένου να σταματήσει η άντληση έως τις 15 Αυγούστου. Η εταιρεία απήντησε ότι εντός 24ωρου θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην περιοχή, κάτι που πραγματικά συνέβη αφού ο εξοπλισμός απομακρύνθηκε. Η κ. Τσανάκα πάντως ξεκαθάρισε ότι δε δέχεται κανένα αντισταθμιστικό όφελος από τον αγωγό προκειμένου να κάνει «τα στραβά μάτια».

Επίσης, ο κ. Παππάς μίλησε επίσης και για τα προβλήματα υδροδότησης στην περιοχή Παλιάς Καβάλας και Κορυφών. Ζήτησε μόνιμη και σταθερή υδροδότηση ειδικά για τις Κορυφές που το καλοκαίρι αποτελούν παραθεριστικό σημείο για αρκετούς καβαλιώτες. Η δήμαρχος επισκέφθηκε το δημοτικό διαμέρισμα των Κορυφών για να αποκτήσει αντίληψη. Οι κάτοικοι είχαν προειδοποιηθεί για τα προβλήματα που θα προέκυπταν λόγω παρατεταμένης ανομβρίας.

Εξέφρασε όμως την απορία της η κ. Τσανάκα για το γεγονός ότι σε όλα τα υπόλοιπα προβληματικά σημεία του δήμου οι δυσκολίες υδροδότησης έχουν τακτοποιηθεί και μόνο στην περιοχή Παλιάς Καβάλας – Κορυφών συνεχίζονται τα προβλήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έχει κάνει η ΔΕΑΥΚ προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μακροχρόνιας λύσης στην υδροδότηση, έδωσε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Νίκος Ξανθόπουλος. Χωρίς τη συνεργασία των κατοίκων δε θα επιλυθεί το πρόβλημα τουλάχιστον φέτος που σημειώνεται λειψυδρία, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο Άρης Βέρρος ανέμενε ανακοινώσεις από τη δήμαρχο που όμως δεν τις άκουσε για θέματα σημαντικά, όπως η συνεκμετάλλευση του στρατοπέδου, ή όπως οι καταγγελίες των αγροτών εις βάρος του αγωγού ΤΑΡ. Η δήμαρχος ομολόγησε ότι δε βρήκε οποιαδήποτε λογική στην ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση του στρατοπέδου. «Ο πρωθυπουργός περιοδεύει σε όλη τη χώρα μοιράζοντας στρατόπεδα και διευκολύνσεις, εκτός από την Καβάλα όπου δεν πλησιάζει γιατί δεν είναι διατεθειμένος να δώσει το παραμικρό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τσανάκα.

Ο κ. Βέρρος αναρωτήθηκε επίσης για ποια θέματα συζήτησαν προσφάτως η δήμαρχος και ο κ. Φούχτελ κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του.

Ο Χρήστος Ποτόλιας επανέφερε το θέμα του σταθμού των διοδίων διαμαρτυρόμενος ότι δεν διανεμήθηκε το διορθωμένο δελτίο τύπου της διαπαραταξικής αλλά το κείμενο προ των διορθώσεων. Εξηγήσεις ζήτησε και για το θέμα των φοιτητών του ΤΕΙ που έπρεπε να απομακρυνθούν από τις φοιτητικές εστίες προκειμένου να καταλύσουν οι ξένες αποστολές του COSMOPOLIS, τις οποίες του έδωσε η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου.

Ο Λεωνίδας Παππάς θέλησε να μάθει εάν οι λίστες των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου θα επικαιροποιηθούν ύστερα από δύο χρόνια κι εφόσον έληξε το πρόγραμμα Στηρίζω, άρα η λειτουργία του θα βασιστεί αποκλειστικά στο δήμο. Η αντιδήμαρχος Μαρία Φρατζεσκάκη εξήγησε ότι η διανομή τροφίμων της Τρίτης θα είναι και η τελευταία βάσει της παλιάς λίστας κι ότι βρίσκεται σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός, έτσι μετά την έγκρισή του η επόμενη φθινοπωρινή διανομή θα γίνει σύμφωνα με νέα λίστα και κατόπιν καινούργιων αιτήσεων που θα καταθέσουν οι δικαιούχοι δημότες.

Διαβάστε επίσης