Θεώνη Τσάμη: Η Καβαλιώτισσα της Εθνικής Κορασίδων του Μπάσκετ

 Θεώνη Τσάμη: Η Καβαλιώτισσα της Εθνικής Κορασίδων του Μπάσκετ

Η περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδος και φετινή δευτεραθλήτρια, Θεώνη Τσάμη παραχώρησε συνέντευξη στην Αθλητική Πρωινή.

Η Καβαλιώτισσα αθλήτρια μπάσκετ αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου, παίζει ως φόργουορντ και έχει ύψος 1,83. Η 16χρονη μίλησε για τις διακρίσεις της, την εθνική, τα πρώτα της βήματα και για το πως μπορεί να συνδυαστεί το σχολείο με τον πρωταθλητισμό.

Ερ: Πριν από δύο χρόνια ζούσες στην Καβάλα και ήσουν στην ομάδα του Αστέρα. Σήμερα μένεις στην Αθήνα και αγωνίζεσαι στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Πως πήρες την απόφαση να κάνεις αυτό το βήμα σε μικρή ηλικία;

Απ: Το να αφήσω την Καβάλα και να μετακομίσω στην Αθήνα ήταν μία οικογενειακή απόφαση και πάρθηκε κυρίως για λόγους καλύτερου μέλλοντος. Το γεγονός ότι ο αδερφός μου προτάθηκε να αγωνιστεί στην ομάδα του Ολυμπιακού συνέβαλε στο να γίνει αυτό το βήμα ευκολότερα.

Ερ: Πέρυσι κατακτήσατε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κορασίδων και φέτος χάσατε στον τελικό. Το γεγονός πως δεν καταφέρατε να κάνετε το back to back σου αφήνει πικρία;

Απ: Φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους. Ο στόχος μας ήταν να παραμείνουμε στην κορυφή, όμως λόγω κάποιων τραυματισμών και προβλημάτων υγείας είχαμε αρκετές απώλειες τελευταίας στιγμής με αποτέλεσμα το έργο μας να δυσκολέψει περισσότερο. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός στο φετινό πανελλήνιο ήταν σαφώς μεγαλύτερος. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθήσαμε για το καλύτερο δυνατό και κατακτήσαμε το αργυρό μετάλλιο. Ξέρω ότι καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και είμαι περήφανη για την πορεία μας.

Ερ: Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;

Απ: Το πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων που κατακτήσαμε το περσινό καλοκαίρι ήταν μία από τις εντονότερες στιγμές που έχω ζήσει. Ωστόσο, η καλύτερη στιγμή για εμένα ήταν η πρώτη μου συμμετοχή με την εθνική ομάδα στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια.

Ερ: Είσαι σταθερά στην αποστολή της εθνικής κορασίδων. Πόσο σημαντικό είναι για σένα αυτό;

Απ: Η συμμετοχή μου στην εθνική ομάδα είναι πολύ σημαντική για εμένα. Είναι μεγάλη τιμή να αποτελείς μέρος της αποστολής, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα σου και είμαι περήφανη για αυτό. Έπειτα είναι και ένα κίνητρο για συνεχή βελτίωση.

Ερ: Ποιοι είναι οι ατομικοί αλλά και οι συλλογικοί στόχοι σου;

Απ: Ατομικός μου στόχος είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και να βοηθάω την ομάδα μου όσο μπορώ παίζοντας μπάσκετ σε υψηλό και ανταγωνιστικό επίπεδο. Για την επόμενη χρονιά θα ήθελα να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει στην κορυφή. Συγχρόνως με τον αθλητισμό, στόχος μου είναι η καλή ακαδημαϊκή μου επίδοση και η αφοσίωσή μου στο σχολείο, η οποία αποτελεί θεμέλιο για τη μελλοντική μου ζωή.

Ερ: Ασχολείσαι με το μπάσκετ πολλά χρόνια και έχεις πολλές διακρίσεις. Σκέφτεσαι να κάνεις κάτι άλλο ή το βλέπεις επαγγελματικά;

Απ: Το μπάσκετ είναι κάτι που αγαπώ πολύ και θα συνεχίσω να το κάνω στη ζωή μου. Όμως, η ακαδημαϊκή μου επίδοση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για εμένα αλλά και για το μέλλον μου. Στόχος μου είναι να σπουδάσω στο εξωτερικό και να καταφέρω να συνδυάσω το κολεγιακό μπάσκετ με τις σπουδές μου.

Ερ: Πως καταφέρνεις να συνδυάζεις τον πρωταθλητισμό με το σχολείο;

Απ: Ο συνδυασμός πρωταθλητισμού και σχολείου δεν είναι κάτι εύκολο. Όμως, με σωστή οργάνωση και καλό πρόγραμμα μπορούν να συνδυαστούν εάν δαπανάται αρκετός χρόνος και αφοσίωση σε αυτά. Τον τελευταίο καιρό λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, δυστυχώς, έχουμε βγει από τη ρουτίνα μας καθώς είτε διακόπτονται τα πρωταθλήματα, είτε τα σχολεία.

Ερ: Σε επηρέασε καθόλου η πανδημία και η καραντίνα;

Απ: Εννοείται επηρεάστηκα από την πανδημία και την καραντίνα την περασμένη χρονιά. Η καθημερινότητά μου άλλαξε τελείως αφού τα πρωταθλήματα και οι προπονήσεις διακόπηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά σε αυτό συνέβαλε και το κλείσιμο των σχολείων. Παρά τον εγκλεισμό προσπάθησα να μείνω παραγωγική και να αθλούμαι όσο μπορούσα. Επίσης, με επηρέασε και ψυχολογικά καθώς έβλεπα τη λυπηρή κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελπίζω φέτος να έχουμε μία πιο υγιή καθημερινότητα επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Ερ: Με το άθλημα ασχολούνται και τα αδέρφια σου, μπορούμε να πούμε πως είστε μία μπασκετική οικογένεια. Σε βοηθάει αυτό στο να εξελιχθείς περισσότερο;

Απ: Το γεγονός ότι τα αδέρφια μου ασχολούνται με το μπάσκετ είναι κάτι που με βοηθάει καθώς μπορούν να με νιώσουν και να με καταλάβουν. Επίσης, έχω το πλεονέκτημα να παίρνω συμβουλές μιας και είναι πιο έμπειροι από εμένα.

Ερ: Ποιοι σε βοήθησαν στα πρώτα σου βήματα; Θέλεις να ευχαριστήσεις κάποιους;

Απ: Ξεκίνησα το μπάσκετ σε πολύ μικρή ηλικία από την ομάδα της Ένωσης Καβάλας και πρώτος μου προπονητής ήταν ο Γιώργος Μόμτσος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του Αστέρα Καβάλας που ήταν πάντα δίπλα μου σαν τη δεύτερη οικογένειά μου και ιδιαίτερα τον κόουτς Δημήτρη Αϊβαζίδη, ο οποίος με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα και με τον οποίο είχα τις πρώτες μου συμμετοχές στα πρωταθλήματα.

Η ομάδα του Κρόνου Αγίου Δημητρίου συνέβαλε στα επόμενα βήματά μου. Όλοι οι άνθρωποι της ομάδας με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή κάνοντάς με να νιώσω σαν στο σπίτι μου. Οι δύο μου προπονητές, Δημήτρης Σταμούλης και Βασιλεία Πύρρου, με ώθησαν να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο και αποτέλεσαν σημαντικό μέρος στη βελτίωση και την απόδοσή μου μέχρι τώρα.

Διαβάστε επίσης