• 19 Μαΐου 2024,

Θετικά σχόλια για τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

 Θετικά σχόλια για τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Θετικά ήταν τα σχόλια του δημοτικού συμβούλου Λεωνίδα Παππά για την πρωτοβουλία προώθησης τροπολογίας εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, σύμφωνα με την οποία διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Ειδικότερα, από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Παππάς μας εξήγησε ότι ο ΟΓΑ, βάσει νομοθεσίας του 2002 που προέβλεπε ότι όποιος δεν είναι αγρότης κακώς ασφαλίζεται, ακύρωνε την ασφάλιση όσων δεν ήταν αγρότες, ενώ σε όσους τα αγροτικά εισοδήματα ήταν εξαιρετικά χαμηλά επέστρεφε ένα μέρος των εισφορών ωστόσο δεν καταμετρούσε τα χρόνια ως συντάξιμα.

Μέχρι πρότινος, οι ανταποκριτές δεν ενημέρωναν τους αγρότες κι έτσι ο ΟΓΑ συνέχιζε να εισπράττει τις εισφορές. Όταν ωστόσο έφτανε η ώρα του ελέγχου λόγω κατάθεσης των αιτήσεων συνταξιοδότησης ο ασφαλισμένος βρισκόταν προ αδιεξόδου. Επιπλέον, ενώ η νομοθεσία υπήρξε από το 2002 άρχισε να εφαρμόζεται μόλις τα τρία τελευταία χρόνια. Έτσι, οι αγρότες πλήρωναν τις εισφορές τους χωρίς να έχουν αγροτικό εισόδημα ή έχοντας ελάχιστο εισόδημα και διαπίστωναν το πρόβλημα κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών προ της συντάξεως.

Να όμως που με μία τροπολογία αποκαθίσταται η αδικία. Σύμφωνα με την τροπολογία αναγνωρίζεται ότι καλώς οι αγρότες ασφαλίστηκαν και πλήρωσαν τις εισφορές, είναι συντάξιμος ο χρόνος κι απλά γίνεται μια μικρή διάκριση, διευκρινίζοντας ότι ισχύει για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συντάξεως έως τις 31/12/2006. Ο Λεωνίδας Παππάς παρατήρησε ότι θα πρέπει να εκδοθεί μια διευκρινιστική εγκύκλιος προκειμένου να ξεκαθαριστεί ότι ο χρόνος θα είναι συντάξιμος και για όσους υποβάλλουν αιτήσεις μετά το 2016. Κάπως έτσι θα καλυφθούν όλοι όσοι καλή τη πίστη κατέβαλαν τις εισφορές θεωρώντας πως ο χρόνος θα ήταν συντάξιμος.

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη για την οποία θα πρέπει να ενημερωθούν όσοι είχαν υποβάλει αιτήσεις και προσδοκούσαν ότι θα λάμβαναν στα 67 τους έτη μια σύνταξη έστω και χαμηλή από τον ΟΓΑ.

 

*

 

Διαβάστε επίσης