• 6 Μαΐου 2024,

Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του ΙΛΑΚ

 Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του ΙΛΑΚ

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός» παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων την έκδοση του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας την οποία υπογράφει ο Νίκος Ρουδομέτωφ, με τίτλο «Ένας Κώδικας της Δημογεροντίας Θεολόγου Θάσου, των ετών 1902-1914. Από την τουρκοκρατία στην απελευθέρωση».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον ιστορικό Κωνσταντίνο Χιόνη, τον υπεύθυνο του ιστορικού αρχείου του δήμου Καβάλας Κομνηνό Απότα και από τον συγγραφέα Νίκο Ρουδομέτωφ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Νίκος Τσιλογεώργης. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας διέθεσε δωρεάν στους προσερχόμενους, ανάτυπα Ιστορικών τεκμηρίων που διατηρεί στα Αρχεία του, όπως, παλαιών καρτ-ποστάλ, το Διάγγελμα της απελευθέρωσης της Καβάλας της 26ης Ιουνίου 1913, ανάτυπα του μοναδικού διασωθέντος χρωμολιθόγραφου που απεικονίζει την απελευθέρωση, κλπ.

Την επεξεργασία του υλικού έκανε ο Νίκος Ρουδομέτωφ μέσω ενός κώδικα εξερχομένων εγγράφων κι αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα για τους τοπικούς ιστορικούς μελετητές. Εκ του υλικού αναδεικνύονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως για παράδειγμα μια θεομηνία που έπληξε την περιοχή από τα Κοίνυρα έως τον Ποτό στις 16/10/1902, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν περίπου 3.000 ελαιόδεντρα και να πνιγούν περίπου 2.000 αιγοπρόβατα. Η Θασιακή Ένωση συνεργάζεται σταθερά με το Νίκο Ρουδομέτωφ αφού μετέχει σε όλα τα συμπόσια.

 

*

Διαβάστε επίσης