• 19 Μαΐου 2024,

Θετική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου επί του νέου κανονισμού λαϊκών αγορών

 Θετική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου επί του νέου κανονισμού λαϊκών αγορών

Θετικά γνωμοδότησε χθες το απόγευμα το τοπικό συμβούλιο Καβάλας στον προταθέντα από τη διοίκηση του Δήμου νέο κανονισμό για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών τόσο στις Κρηνίδες όσο και στην πόλη μας. Η θετική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου εξασφαλίστηκε κατά πλειοψηφία αφού η κ. Άννα Τσάλκου κι ο κ. Παναγιώτης Βελισσάρης δήλωσαν την επιφύλαξη τους για συγκεκριμένο άρθρο του.

Ο κανονισμός που έχει την υπογραφή της αντιδημάρχου Μαρίας Φρατζεσκάκη, έχει ήδη συζητηθεί με τους μικροπωλητές κι έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους. Αποτελείται από 15 άρθρα, θα συζητηθεί τόσο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του στη λαϊκή αγορά της Καβάλας που γίνεται κάθε Σάββατο υπάρχουν 366 θέσεις μικροπωλητών. Οι 179 για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων κι οι 187 για πωλητές διαφόρων προϊόντων. Στην λαϊκή των Κρηνίδων που γίνεται κάθε Τετάρτη, οι θέσεις είναι 200. Οι 100 για παραγωγούς, οι υπόλοιπες 100 για πωλήσεις άλλων προϊόντων.

Σε άρθρο του κανονισμού αναφέρονται τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν (από 100 ευρώ έως 2.500 ευρώ) ενώ προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την κάλυψη κενών θέσεων. Έχουν προτεραιότητα οι παραγωγοί του Νομού Καβάλας, οι πωλητές άλλων προϊόντων του Νομού Καβάλας κι αμέσως μετά οι προερχόμενοι από άλλα σημεία της χώρας μικροπωλητές. Τονίζεται επίσης ότι και στις δύο λαϊκές αγορές θα βρίσκονται όλοι μαζί οι παραγωγοί, όλοι μαζί οι υπόλοιποι πωλητές.

Κάθε λαϊκή αγορά θα λειτουργεί από τις 6 το πρωί ως τις δύο το μεσημέρι ενώ η αποχώρηση των μικροπωλητών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 3 και 30 το μεσημέρι. Ενδιαφέρον έχει επίσης η αναφορά στον κανονισμό των τεντών των πάγκων. Το χρώμα τους υποχρεωτικά πρέπει να είναι λευκό- εκρού. Δίδεται διάστημα δύο ετών προκειμένου οι υφιστάμενες τέντες να έχουν όλες το συγκεκριμένο χρώμα προκειμένου να εξασφαλίζεται ομοιομορφία της κάθε λαϊκής αγοράς.

Στην επόμενη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας θα συζητηθεί ο ευρισκόμενος από καιρό σε εκκρεμότητα, νέος κανονισμός του πολιτιστικού κέντρου Πυθαγόρας. Και για αυτόν τον κανονισμό υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται ή φιλοξενούνται στο κτίριο.

 

Διαβάστε επίσης