Θωμάς Γαζέτης: «Η ατομική άσκηση είναι και ψυχοθεραπευτική διαδικασία»

 Θωμάς Γαζέτης: «Η ατομική άσκηση είναι και ψυχοθεραπευτική διαδικασία»

Η  ηλιοφάνεια της προχθεσινής Κυριακής οδήγησε πολλούς  Καβαλιώτες να βγουν έξω, να περπατήσουν, να τρέξουν , να αθληθούν.

Ήταν τελικά δικαιολογία  να βγουν από τα σπίτια τους ή το έκαναν για την ανάγκη της  άσκησης τους; Με αφορμή της εικόνας αυτής ο Θωμάς Γαζέτης (καθηγητής φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης αλλά και  ιδιοκτήτης του Γυμναστηρίου W29 στην οδό Δαγκλή) μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής  και αρχικά οριοθέτησε κάποια πράγματα: «Δεν είναι κακό εφόσον τηρούνται τα μέτρα υγιεινής όπως έχουν προβληθεί από τον ΕΟΔΥ, δηλαδή ανά δυο άσκηση στον μεγαλύτερο βαθμό και να τηρούνται τα μέτρα στην απόσταση των δυο αθλούμενων. Αν τηρούνται αυτά τα μέτρα είναι καλά. Στις εποχές που διανύουμε η άσκηση λειτουργεί σαν ψυχοθεραπευτικός λόγος και όχι σαν άσκηση με τη βασική της έννοια».

Στη συνέχεια απάντησε για το αν είναι απαραίτητα η μάσκα και τα γάντια: « Αν είναι στο κέντρο της πόλης καλά είναι να τα έχουμε. Αν γίνεται σε κάποιο προάστιο ή σε βουνό που ίσως να είμαστε μόνοι μας, δε χρειάζεται να τα έχουμε».

Όσον αφορά το περπάτημα με αθλητικά ρούχα και παπούτσια: « Αυτό φυσικά δεν είναι σωστό. Δεν είναι άσκηση το περπάτημα με καφεδάκι, μάλλον είναι μια αφορμή να βγούμε από το σπίτι. Αν λειτουργήσει όμως σαν ψυχοθεραπευτικός παράγοντας και τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, δεν είναι κακό». Ο Θωμάς Γαζέτης συνεχίζοντας είπε για αυτούς που μιλούν στο τηλέφωνο και κάνουν ακόμη βιντεοκλήσεις  ενώ περπατούν : « Δεν είναι άσκηση, είναι κάποιου είδους βόλτας που το κάνουν πλέον ιντερνετικά αντί να κάνουν βόλτα δυο η και τρεις μαζί».  Για τους αθλητές που συμμετέχουν σε δρομικούς αγώνες αλλά και για τους επαγγελματίες  ποδοσφαιριστές η καλαθοσφαιριστές  τόνισε: «Πρέπει να προσαρμόσουνε τις προπονήσεις τους ανάλογα με  τις συνθήκες όχι σε γκρουπάκια.  Να κάνουνε ατομική προπόνηση και λιγότερες προπονήσεις. Επίσης οι προπονήσεις τους να είναι στο κέντρο της πόλης να είναι στο βουνό η έξω σε κάποιο δάσος. Για τους επαγγελματίες καλό είναι  να έχουν πάρει ατομικό πρόγραμμα από το γυμναστή της ομάδας τους και να το ακολουθήσουν. Εγώ θα πρότεινα να αφήσουν το άθλημα τους και να ασχοληθούν με μέρη του σώματος τους που είναι πίσω. Να ασχοληθούνε με κομμάτια που χωλαίνουν»  Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει κάποιος που είχε να κάνει άσκηση εδώ και χρόνια και θέλει να επανέλθει, έδωσε την εξής απάντηση: « Η προσαρμογή είναι ταλέντο.  Αν κάποιος που είχε να αθληθεί χρόνια, πάει την πρώτη μέρα και κάνει μια πολύ έντονη σωματική άθληση το πιθανότερο είναι τις επόμενες 3-4 μέρες να είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Πρέπει σιγά- σιγά να βάλει κάποια λιθαράκια για να βγάλει μια προπόνηση σωστή σε βάθος χρόνου».

Για αυτούς που κάνουν ποδήλατο στο δρόμο είπε χαρακτηριστικά: « Στην Καβάλα το κίνημα είναι μεγάλο. Είναι σωστή η άσκηση της ποδηλασίας. Να τηρείται με απόσταση. Προσοχή όμως στο δρόμο που βγαίνουν»

Ο Θωμάς Γαζέτης ολοκλήρωσε λέγοντας  ότι η προπόνηση στο μπαλκόνι και στο σπίτι είχε κάποια λογική και μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα τετραγωνικά ενώ θεώρηση σωστή τη κίνηση να κλείσουν τα γυμναστήρια.

 

 

 

Διαβάστε επίσης