Θυμωμένος ο Σταύρος Κιβράκης με την αμέλεια λίγων ανθρώπων

 Θυμωμένος ο Σταύρος Κιβράκης με την αμέλεια λίγων ανθρώπων

(Σ.Σ. Η συνέντευξη του Σταύρου Κιβράκη δόθηκε χθες το πρωί, πριν την πυρκαγιά στο Δήμο Νέστου)


Τις προηγούμενες ημέρες στις καλαμιές της πεδιάδας του Νέσου (περιοχή κάμπου Χρυσούπολης) και σε περιστατικό στο Κρυονέρι εκδηλώθηκε μία ακόμη φορά η αμέλεια. Η απροσεξία των ανθρώπων. Αυτό που όλοι φοβούνται.

Κι ενώ οι πολλοί κοπιάζουν στην πρόληψη, οι λίγοι- οι ελάχιστοι- συνεχίζουν να έχουν απερίγραπτες και επικίνδυνες συμπεριφορές. Αυτές είναι που θυμώνουν τον Σταύρο Κιβράκη. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην ΠΕ Καβάλας μίλησε στην Πρωινή με αφορμή τα γεγονότα στην Αλεξανδρούπολη.

Η συνέντευξη

Ερ: Σχολιάστε μας τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

Απ: Τι να πει κανείς;! Είναι φοβερά δυσάρεστες καταστάσεις. Ήταν και είναι αφού βρίσκεται σε εξέλιξη, μια φωτιά με πάρα πολλές συνέπειες, επιπτώσεις, καταστροφές. Αλλάζει η κοινωνική ζωή της περιοχής. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καταστράφηκαν. Έχασαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους. Εδώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο άνεμος. Βέβαια το αίτιο είναι εξ’ ουρανού. Δυστυχώς είχαμε μια έντονη δραστηριότητα με κεραυνούς τα χαράματα του Σαββάτου. Αυτοί προκάλεσαν τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε τα  χαράματα 3 με 4 όπου δε συνοδεύτηκε από βροχή. Ήταν ισχυρή καταιγίδα. Απ’ ότι μου είπε ο μετεωρολόγος του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, περιμένανε τρομερή βροχή για να πάρουνε ανάσα ενώ η νύχτα από τους κεραυνούς γινόταν μέρα. Τελικά η βροχή πήγε στην Τουρκία και εμείς πήραμε τη φωτιά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες. Ας ελπίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να τιθασευτεί αυτό το μέτωπο της φωτιάς. Είναι πολύ μεγάλη περίμετρος της. Ο άνεμος κινείται από διαφορετικές κατευθύνσεις ανάλογα με την ώρα. Εγώ θέλω να επισημάνω ότι οι συνθήκες είναι τρομερές και είναι ίσως χειρότερες από το 2016 (περιστατικό φωτιάς Θάσου). Σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, με τα μελτέμια που χρόνια είχαμε να τα δούμε με τέτοια εμμονή και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δυστυχώς υπάρχουν κρούσματα ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν συνείδηση του τι γίνεται  μπορεί και τι μπορεί να συμβεί. Βλέπουμε φωτιές σε οικισμούς που πήγαν να κάψουν ξερά χόρτα επανειλημμένα, τέτοια εποχή. Αν είναι δυνατόν! Στην πεδιάδα της Χρυσούπολης το γνωστό πρόβλημα. Βλέπουμε ότι και σε πεδινές εκτάσεις θα μπορούσε να γίνει αυτό το οποίο έγινε και στην Αλεξανδρούπολη. Ένας λόγος παραπάνω για τα δάση μας, για τη Θάσο κυρίως αλλά και για το περιαστικό δάσος της Καβάλας, το οποίο το έχουμε κλειστό και θέλουμε από τους πολίτες να σεβαστούν αυτές τις κορδέλες που έχουν τοποθετηθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτές τις μέρες που έχουμε πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας λόγω των ανέμων αλλά και της μεγάλης ξηρασίας, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο σήμερα και αύριο, να πηγαίνουμε στα δάση. Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί και να επενδύσουμε στην πρόληψη. Όταν οι συνθήκες είναι δυσμενείς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Ερ: Είναι ευαίσθητοι οι Καβαλιώτες και στη Θάσο υπάρχει μια προσοχή. Υπάρχουν κάποια περιστατικά αλλά υπάρχουν και άνθρωποι εθελοντές που παρακολουθούν, παρατηρούν.

Απ: Είμαστε αισιόδοξοι. Τα περιστατικά που προανέφερα είναι μεμονωμένα αλλά κάτι τέτοιοι μεμονωμένοι τύποι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή και ο κόπος τόσων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ευαισθητοποιηθεί να πάει χαμένος. Στη Θάσο γίνεται μια υπερπροσπάθεια από τον Δήμο, από τον πολιτική προστασία, από την πυροσβεστική και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  Είναι κυριολεκτικά στα βουνά εδώ και 15 ημέρες, όλοι τους. Διότι έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους κυρίως τη νύχτα. Είναι κρίμα ο κόπος αυτών των ανθρώπων να πάει στράφι. Θέλει μεγάλη προσοχή να αποτρέψουμε την περίπτωση αυτή. Ας ελπίσουμε ότι δε θα έχουμε εξ’ ουρανού κάτι ανάλογο με το 2016 ή με αυτό που συνέβη στον Έβρο.

Ερ: Είστε λίγο θυμωμένος με αυτό που έγινε στο Κρυονέρι;

Απ: Είναι χωριό μου και νιώθω πολύ άσχημα. Είναι αδιανόητο να καις τέτοια εποχή ξηρά χόρτα στην άκρη του δρόμου. Πέρασε η φωτιά στο διπλανό οικόπεδο και κόντεψε να καεί το σπίτι ανθρώπων. Δεν έχει περιθώρια η Πυροσβεστική. Πρέπει να την έχουμε ξεκούραστη αυτή την περίοδο. Στέλνει δυνάμεις στον Έβρο. Πρέπει να συνδράμουμε όλοι μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Έχει ακόμη τις περιπολίες της. Είναι ταλαιπωρημένη πάρα πολύ, αυτή την περίοδο. Είναι δυνατό να έχουμε τέτοια περιστατικά πυρκαγιάς μέσα στα χωριά ή στη Χρυσούπολη; Δεν είναι αμαρτία να φυλάνε αυτήν τη στιγμή μια φωτιά που την έβαλε κάποιος ασυνείδητος;

Διαβάστε επίσης