Τι ισχύει στη πραγματικότητα για την ασπαρτάμη;

 Τι ισχύει στη πραγματικότητα για την ασπαρτάμη;

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μία έντονη συζήτηση για την ασπαρτάμη. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για τη συσχέτισή της με καρκινογένεση.

Τι ακριβώς είναι η ασπαρτάμη;

Πρόκειται για μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Ενώ η θερμιδική της αξία είναι ίδια με αυτή της ζάχαρης, η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι τελικά έχει μηδαμινές θερμίδες, αφού τη χρησιμοποιούμε σε απειροελάχιστη ποσότητα.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται πολύ από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, καθώς είναι το βασικό γλυκαντικό των Lightσκευασμάτων.

Είναι ασφαλής η κατανάλωσή της;

Έτσι όπως όλες οι γλυκαντικές ουσίες, έτσι και η ασπαρτάμη, ερευνάται εκτενώς προτού κυκλοφορήσει στο εμπόριο, όπως ορίζεται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), καθώς και άλλοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), αλλά και ο Οργανισμός Διαχείρισης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), έχουν επιβεβαιώσει στο παρελθόν την ασφάλεια κατανάλωσης της ασπαρτάμης.

Είναι τελικά καρκινογόνος ουσία;

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), αναμένεται να κατατάξει την ασπαρτάμη στις «πιθανώς καρκινογόνες ουσίες» μέσα στον Ιούλιο. Αυτό θα συμβεί εν όψει της επαναξιολόγησης της ασπαρτάμης από ειδικούς, με βάση τα ήδη υπάρχοντα δημοσιευμένα στοιχεία.

Τι σημαίνει πρακτικά «πιθανώς καρκινογόνος ουσία»;

Στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου, και ενώ οι έρευνες γύρω από αυτόν συνεχώς πληθαίνουν, υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες έχουν συσχετιστεί με καρκινογένεση. Τέτοιες τροφές είναι τα αλλαντικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ, κ.α.

Η συσχέτιση δε σημαίνει ότι υπάρχει 100% σχέση μεταξύ ενός συγκεκριμένου τροφίμου και καρκινογένεσης. Σημαίνει ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, είναιπιθανό να υπάρχει μια σχέση. Επομένως, μέχρι οι τρέχουσες και μελλοντικές έρευνες να παρουσιάσουν αδιάσειστα αποτελέσματα, γίνονται συστάσεις για περιορισμό συγκεκριμένων τροφών, με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση, ζούμε σε μια πόλη/χώρα με πληθώρα επιλογών όσο αναφορά στην επιλογή της τροφής μας. Επιλέγουμε φρέσκα, εποχιακά και τοπικά προϊόντα για να μειώσουμε τη κατανάλωση των επεξεργασμένων.

 

Αναστασία Β. Πατέλη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.avpateli.gr

Διαβάστε επίσης