• 25 Απριλίου 2024,

Τι πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να νοικιάσετε μια κατοικία

 Τι πρέπει να προσέξετε αν θέλετε να νοικιάσετε μια κατοικία

Στη σημερινή εποχή, η αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, η οποία συχνά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί δίχως μεσιτικό πρόγραμμα. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση καθιστούν την έρευνα ενός αξιοπρεπούς σπιτιού σε προσιτή τιμή να φαντάζει αδύνατη.

Παρ’ όλα αυτά, οι υποψήφιοι ενοικιαστές δεν πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματά τους για χάρη μιας φαινομενικά καλής ευκαιρίας. Αντιθέτως, οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ψιλά γράμματα, ώστε να μην πέφτουν θύματα ύπουλων και παράνομων πρακτικών.

Συγκεκριμένα, οι ενοικιαστές πρέπει να ορίζουν ρητά τις απαιτήσεις που έχουν ως προς την αναζήτηση του σπιτιού τους και να δηλώνουν ξεκάθαρα τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά το μέγεθος του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα, το είδος της θέρμανσης που επιθυμούν (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ), τον όροφο που προτιμούν, την περιοχή για την οποία ενδιαφέρονται, τις παροχές που χρειάζονται, την πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, την εγγύτητα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος ενοικιαστής δε γνωρίζει την πόλη στην οποία σκοπεύει να αναζητήσει σπίτι, η καλύτερη λύση είναι να συνεργαστεί με κάποιο μεσιτικό γραφείο που διαθέτει έγκυρη και νόμιμη άδεια άσκησης του επαγγέλματός του και θα μπορέσει να του παρέχει το κατάλληλο μεσιτικό πρόγραμμα, ώστε να καταφέρει να βρει το ιδανικό σπίτι που να ικανοποιεί τις περισσότερες ανάγκες του, αν όχι όλες. Ο μεσίτης οφείλει να ορίζει με σαφήνεια τον τρόπο και το ύψος της αμοιβής του και να δηλώνει τα πλήρη στοιχεία του στον πελάτη του. Προϋπόθεση για την αμοιβή του μεσιτικού γραφείου αποτελεί η εύρεση και ενοικίαση σπιτιού, ενώ δεν αρκεί η απλή υπόδειξη ακινήτων.

Από την πλευρά του ιδιοκτήτη του ακινήτου, σε περίπτωση που χρησιμοποιεί ο ίδιος κάποιο μεσιτικό πρόγραμμα, οφείλει να το αναγράφει ρητά στην αγγελία του, ώστε ο δυνητικός ενοικιαστής να γνωρίζει πού απευθύνεται. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει στον υποψήφιο ενοικιαστή τα πλήρη στοιχεία του, αφότου έρθει σε επικοινωνία μαζί του, ενώ ο δεύτερος θα πρέπει να προσέξει να μη δώσει στον πρώτο καμία προκαταβολή πριν το μισθωτήριο συμβόλαιο υπογραφεί. Στο μισθωτήριο συμβόλαιο είναι απαραίτητο να αναγράφονται τα στοιχεία αμφότερων πλευρών (του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή), να αναλύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα και των δύο, καθώς και το ύψος του ενοικίου και η ημερομηνία και ο τρόπος καταβολής του. Και οι δύο πλευρές πρέπει να διαθέτουν υπογεγραμμένο αντίγραφο του συμβολαίου.

Διαβάστε επίσης