Τις καμένες λάμπες στην Καβάλα αντικαθιστά (και) ο Αντιδήμαρχος!

 Τις καμένες λάμπες στην Καβάλα αντικαθιστά (και) ο Αντιδήμαρχος!

Θέματα της αρμοδιότητας του και το πώς αντιμετωπίζονται, αναφέρει σε αναλυτική του ανάρτηση ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Γούλας.

Παραδέχεται και επαναλαμβάνει το πρόβλημα με τις καμένες λάμπες στους δρόμους. Ακόμη κι ο ίδιος, γράφει, αναγκάζεται να τις αντικαταστήσει! ” Σε προηγούμενη ανάρτηση, ένα μήνα πριν, έκανα έναν απολογισμό στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Καβάλας.

Το διάστημα είναι μικρό, γι’ αυτό δεν θα επαναλάβω κάτι, μιας και η εξέλιξη τους είναι πολύ ικανοποιητική και γρήγορη. Σήμερα θα γράψω για τα μικρά. Την καθημερινότητα που είναι η μεγάλη πρόκληση επειδή αφορά τη ζωή μας μέσα στο Δήμο.

Τα αιτήματα που φτάνουν στην τεχνική υπηρεσία κάθε μέρα, είτε από τους Προέδρους των κοινοτήτων που προσπαθούν για το καλό των χωριών τους, είτε από μεμονωμένους δημότες είναι δεκάδες. Θα μείνω σε αυτά, και όχι σε όσα αφορούν άλλες υπηρεσίες.

Τα περισσότερα αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό, τα σχολεία, τις λακκούβες στους δρόμους, τα γήπεδα, τα βουλωμένα φρεάτια, τα σπασμένα κάγκελα στα πεζοδρόμια και πολλά πολλά μικρά προβληματάκια που βασανίζουν τους δημότες.

Ηλεκτροφωτισμός

Έχω τονίσει πως μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα της λειψανδρίας, έστω και με εργολαβία, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Καταλαβαίνω πως ίσως αυτό δεν είναι αποδεκτό από κάποιους, αλλά η νομιμότητα και η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στον Δήμο μας υπάρχουν 11.500 φωτιστικά σώματα, δεκάδες σχολεία, γήπεδα και γυμναστήρια, και όπως είναι γνωστό, ο ένας ηλεκτρολόγος που διαθέτουμε, είναι αδύνατο να προλάβει να ικανοποιήσει τα αιτήματα στην πόλη και στις κοινότητες.

Περιττό ν’ αναφέρω, πως ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας, ο προϊστάμενος του τμήματος κι εγώ, πολλές φορές, λόγω ειδικότητας προσπαθούμε να συνδράμουμε όπου μπορούμε. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όταν ξεκινήσει να τρέχει η εργολαβία, κάτι που ελπίζουμε να γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σχολεία

Με παρόμοιο τρόπο προκήρυξης έργου συντηρήσεων, προσπαθούμε να καλύψουμε και τις πολλές ανάγκες των σχολείων μας. Εδώ υπάρχει μια ακόμη ιδιαιτερότητα, με το πότε μπορούμε να κάνουμε κάποιες εργασίες που χρειάζονται τα σχολεία. Το καλοκαίρι και τα δύο 15νθημερα των διακοπών είναι οι μόνες περίοδοι παρεμβάσεων.

Λακκούβες

Κύριος υπαίτιος για την κακή κατάσταση των δρόμων μας, είναι η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου απ’ όλη σχεδόν την πόλη. Μία εργολαβία που αποτελεί έργο εθνικού ενδιαφέροντος, με ό,τι αυτό σημαίνει, δυστυχώς αφήνει πίσω του πληγές, που κάποιες φορές καθυστερεί να κλείσει, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Κάποιοι κακοπροαίρετοι, καθημερινά σχολιάζουν πως αφήνουμε την εταιρία ν’ αλωνίζει χωρίς καμία παρέμβαση. Η αλήθεια είναι πως καθημερινά τους πιέζουμε, καθημερινά επισημάνουμε σημεία κακοτεχνιών, καθημερινά βάζουμε όρους στους τρόπους αποκατάστασης ώστε το αποτέλεσμα να είναι αποδεκτό και κυρίως ασφαλές.

Το κακό σε αυτήν την περίπτωση είναι, πως όταν κάποιος καταναλωτής ζητάει σύνδεση, θα υπάρχει νέο μπάλωμα στο δρόμο, έστω κι αν έχει αποκατασταθεί οριστικά με δημοτική ασφαλτόστρωση. Προς το παρόν, το έργο συνεχίζεται περιφερειακά, μακριά από το κέντρο, όπου έχουμε ζητήσει από τον ανάδοχο να κάνει σχεδιασμό για να απέχει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο που θα ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος.

Γήπεδα

Οι αθλητικοί χώροι στο Δήμο μας είναι πολλοί και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς έχουν σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες, δεν μπορεί ο Δήμος να τα αντιμετωπίσει μόνος του χωρίς τη βοήθεια της κεντρικής εξουσίας.

Γίνονται πολλές συναντήσεις, υπάρχουν διαρκείς συζητήσεις, τα αιτήματα μας είναι συγκεκριμένα, χρειάζεται πολιτική βούληση, κάτι που είναι κατανοητό απ’ όλους, γι’ αυτό και η προσπάθεια γίνεται συνολικά απ’ όλους, Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτές.

Τα οικονομικά των Δήμων είναι μετρημένα κουκιά, και όλοι ξέρουν ποιές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Κάποιες εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίζονται κανονικά και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Φρεάτια και σπασμένα κάγκελα

Τα μετρημένα στα δάκτυλα άτομα στα συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας, καθημερινά αντιμετωπίζουν όλα τα μικρά που προκύπτουν. Από φρεάτια και σχάρες, κάγκελα, πεζοδρόμια, κι ένα σωρό άλλες μικροδουλειές.

Καταγγελίες

Ένας τομέας που τρώει πολύ χρόνο στους λίγους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας, είναι οι καταγγελίες γειτόνων προς τους γείτονες τους. Καταγγελίες που αφορούν τα πάντα. Καταγγελίες που πολλές φορές δείχνουν μίσος κι εμμονή.

Καταγγελίες που σκοπό έχουν μόνο να βλάψουν κάποιους κι όχι να ωφελήσουν κάποιους άλλους ή το κοινωνικό σύνολο. Δυστυχώς, αυτή είναι μια ενότητα που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μας θορυβήσει πολύ.

Ένα παράδειγμα μόνο θ’ αναφέρω. Κάποιος ηλικιωμένος στη δύση της ζωής του, έρχεται κάθε δυο μέρες στο γραφείο για να δει την πορεία της καταγγελίας του και το τι έχει κάνει η υπηρεσία σχετικά. Τρομακτικό και αγχωτικό γιατί η αρρώστια αυτή, προσβάλει και τους νεώτερους ανθρώπους.

Για το τέλος άφησα μία κατηγορία παρεμβάσεων που έχουν σχέση με όσα βλέπουμε κι ενοχλούν εμάς τους ίδιους. Εδώ, η καθημερινή κίνηση μέσα στην πόλη, η συζήτηση με ανθρώπους και η παρατήρηση, δημιουργεί την ανάγκη για μικρές δράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, λίγες εβδομάδες πριν, φρεζάραμε τις άκρες των μαρμάρινων σκαλοπατιών που κατεβαίνουν και στις δύο πλευρές, από την οδό Κύπρου προς το Ηρώο και που γλυστρούσαν επικίνδυνα. Επίσης, μετά από συνεννόηση με τον εκπρόσωπο της “Ηλιαχτίδας”, απομακρύνθηκε το ξύλινο σπιτάκι από την πλατεία Ελευθερίας, που δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση και υπήρχε εκεί για περισσότερα από 13 χρόνια, βοηθώντας τον ιερό σκοπό της αλληλεγγύης της “Ηλιαχτίδας”, προς όσους είχαν ανάγκη.

Απομακρύναμε το κλειστό περίπτερο απέναντι από το Oceanis, που εδώ και καιρό ήταν εγκαταλελειμμένο και καταλάμβανε ζωτικό χώρο στο πεζοδρόμιο. Πολλές ακόμα οι επισκευές σε πεζοδρόμια, κάγκελα, μικροζημιές, κολονάκια, που τα ελάχιστα συνεργεία μας αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Ένα είναι το σίγουρο κάθε φορά που ξεκινάει νωρίς η μέρα μας. Χρειάζεται ασταμάτητη προσπάθεια ώστε να τελειώνουν οι εκκρεμότητες που γεννιούνται καθημερινά. Γνωρίζουμε τί φταίει, αλλά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Με ό,τι έχουμε από προσωπικό και χρήματα πρέπει να τα καταφέρουμε. Αυτές είναι οι προθέσεις μας κι αυτός είναι ο μοναδικός μας στόχος.

Καλημέρα σε όλους”.

Διαβάστε επίσης