Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας με το Erasmus σε Ισπανία και Γαλλία (φωτογραφίες)

 Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας με το Erasmus σε Ισπανία και Γαλλία (φωτογραφίες)

Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2023, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καβάλας πραγματοποίησαν 3 κινητικότητες σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάπτυξης (ΚΑ1) με τίτλο «Δημιουργικοί Μαθητές – Ενεργοί Πολίτες» που υλοποιεί το σχολείο. Αρχικά, στις 20 Φεβρουαρίου, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μετακινήθηκαν στη Βαρκελώνη για να παρακολουθήσουν σεμινάριο 5 ημερών με θέμα “Active Art: Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond ”.

Στο σεμινάριο ακολουθήθηκε μια διεπιστημονική προσέγγιση της ψυχολογίας της τέχνης, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες διαφορετικούς τρόπους κατανόησης και διδασκαλίας των τεχνών, και αξιοποίησης του θετικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτήν. Οι εκπαιδευτικοί ενεπλάκησαν σε μια ενεργή διαδικασία μάθησης, συνδυάζοντας γνωστικά και συναισθηματικά στοιχεία ώστε να διασφαλισθεί η μακροχρόνια διατήρηση της νέας γνώσης.

Από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν δύο κινητικότητες μαθητών και καθηγητών του σχολείου. Η πρώτη στο Κάρλετ της Ισπανίας, όπου οι 4 μαθητές και οι 2 καθηγήτριες επισκέφθηκαν το δημαρχείο της πόλης και την πόλη των Τεχνών και των Επιστημών στη Valencia. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες για την κατανόηση της αξίας των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελέτησαν ποιήματα της Rupi Kaur με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών.

Πήραν μέρος σε εργαστήριο δημιουργίας πανό, προκειμένου να διαδηλώσουν σε πορεία για την ημέρα της Γυναίκας στη Βαλένθια, στις 8 Μαρτίου. Προετοίμασαν κατασκευές για την παράσταση του Μαύρου Θεάτρου και ανέβασαν με Ισπανούς και Ιταλούς συμμαθητές τους παράσταση με τίτλο Erasmus Join Us. Παρακολούθησαν εργαστήρια παραδοσιακών παιχνιδιών και συμμετείχαν στο αποχαιρετιστήριο γεύμα, όπου δοκίμασαν το τυπικό πιάτο της περιοχής, την paella.

Την ίδια περίοδο, ταξίδεψαν στην πόλη Βαλένς της Γαλλίας 6 μαθητές και μαθήτριες με τη συνοδεία 2 καθηγητών. Οι καβαλιώτες μαθητές παρουσίασαν σε power point την πόλη και το 2ο Γυμνάσιο. Παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις των μαθητών που τους φιλοξενούσαν και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ξεναγήθηκαν στην πόλη της Βαλένς, πραγματοποίησαν έρευνα από κοινού με τους Γάλλους συμμαθητές τους στο CDI (κέντρο ερευνών και πληροφοριών) και παρακολούθησαν την καθολική λειτουργία στο Pastorale. Παρακολούθησαν την πορεία των Γάλλων απεργών και κατέγραψαν τις απόψεις τους.

Επισκέφθηκαν μουσεία και αξιοθέατα στις γειτονικές πόλεις Ρομάν (musée de la chaussure)  και Λυόν (musée des confluences). Πραγματοποίησαν εργασία με καταιγισμό ιδεών τον οποίο αποτύπωσαν ηλεκτρονικά, συζήτησαν με μαθητές του γαλλικού σχολείου που έπεσαν θύματα σχολικού εκφοβισμού και κατέγραψαν τις προτάσεις αντιμετώπισης. Την τελευταία μέρα παρέστησαν στην τελετή αποχαιρετισμού όπου χόρεψαν ελληνικούς χορούς.

Το 2ο Γυμνάσιο ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην παιδαγωγική ομάδα ERASMUS+ του σχολείου, τις οικογένειες των μαθητών για την εμπιστοσύνη τους, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την συνολική στήριξη των σχολικών δραστηριοτήτων και το βιβλιοπωλείο Santi για την προσφορά των αναμνηστικών δώρων.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης