• 30 Απριλίου 2024,

Το 4o Γυμνάσιο Καβάλας φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς Erasmus+ (φωτογραφίες)

 Το 4o Γυμνάσιο Καβάλας φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς Erasmus+ (φωτογραφίες)

Το 4o Γυμνάσιο Καβάλας συμμετέχοντας σταθερά τα τελευταία χρόνια σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών υλοποιεί διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS + Δράση ΚΑ2 με τίτλο “There is no plan(et) B – can renew a ble energies flight climate change?”.

Το πρόγραμμα προωθεί τις αρχές και τις αξίες της εκπαίδευσης για την Αειφορία, συμβάλλει στην προσπάθεια της καλλιέργειας κουλτούρας πρόληψης αλλά και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετριασμού των συνεπειών της με όραμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν σχολεία από τη Γερμανία, Πορτογαλία, Μαδέρα Πορτογαλίας, Κροατία και Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των σχολείων στην Καβάλα και είχαμε τη χαρά, από 1-5 Νοεμβρίου, να υποδεχτούμε στην πόλη μας 9 εκπαιδευτικούς και 21 μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν και 22 μαθητές του σχολείου μας.

Μετά το ζεστό καλωσόρισμα με μουσική και παραδοσιακούς χορούς από τη χορωδία του σχολείου μας και την χορευτική ομάδα μαθητών, οι εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες που είχαν εκπονήσει, τις πολυτροπικές παρουσιάσεις για την περιοχή τους και το κλίμα της και τα βίντεο που είχαν δημιουργήσει για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχαν διεξάγει σχετικά με τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή τους και ψήφισαν για τον κατάλληλο λογότυπο του προγράμματος.

Επίσης οι φιλοξενούμενοι γνώρισαν την παλιά πόλη της Καβάλας στη χερσόνησο της Παναγίας μέσα από απογευματινή ξενάγηση, περπάτησαν στο Κάστρο και μυήθηκαν στην ιστορία της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Μουμτζάκη στο Δημαρχείο της πόλης, επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Φιλίππων όπου η κ. Ε. Αντωνάρα τους παρουσίασε τα σημαντικά μνημεία της περιοχής καθώς και τη χρησιμοποίηση της ηλιακής ενέργειας στους οικισμούς της περιοχής κατά τα αρχαία χρόνια.

Ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό  μουσείο των Φιλίππων, στο  χώρο  της αρχαίας αγοράς και στο αρχαίο θέατρο. Επίσης επισκέφθηκαν το σπήλαιο της Αλιστράτης στο νομό Σερρών, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, τη Νέα Ηρακλείτσα, το κέντρο πληροφόρησης λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδαςστο Πόρτο Λάγος Ξάνθης όπου ξεναγήθηκαν στον υγρότοπο για ορνιθοπαρατήρηση και κατανόηση της αξίας των υγροβιοτόπων.

Στο κλείσιμο της συνάντησης οι συμμετέχοντες ένιωσαν τη συγκίνηση του αποχωρισμού στην αποχαιρετιστήρια τελετή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Μάρτιο στην Κροατία. Ήταν μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δημωφέλεια για το πολύτιμο υλικό που μας έδωσε,το οποίο δωρίσαμε στους φιλοξενούμενους μας.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης