• 15 Μαΐου 2024,

Το 6,1% των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας ανακυκλώνεται

 Το 6,1% των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας ανακυκλώνεται

Με εκδήλωση που έγινε στη Δημοτική Καπναποθήκη, άρχισε χθες το απόγευμα για τον Δήμο Καβάλας το φιλόδοξο πρόγραμμα Urban Waste. Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΔΙΑΜΑΘ που σκοπό έχει τη διαχείριση των απορριμμάτων τουριστικών περιοχών και πόλεων. Η πρώτη προσπάθεια να ενημερωθούν για το πρόγραμμα επαγγελματίες του τουρισμού δεν είχε αποτέλεσμα. Ελάχιστοι συμπολίτες ήταν στο ακροατήριο της εναρκτήριας εκδήλωσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του μηχανικού περιβάλλοντος –υπεύθυνου περιβάλλοντος του Δήμου Καβάλας- κ. Αλέξη Μιχαήλ. Παρουσίασε στοιχεία για τα απορρίμματα του Δήμου αλλά και για τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Δυστυχώς ανακυκλώνουμε μόνο το 6,1% των απορριμμάτων. Όπως είπε ο κ. Μιχαήλ «βελτιωνόμαστε». Η προσπάθεια ωστόσο μοιάζει να αρχίζει τώρα.

Κατά τον αρμόδιο μηχανικό για τα απορρίμματα στο Δήμο Καβάλας, η ανακύκλωση ξεκίνησε (θεωρητικά, με πρώτα δειλά δειλά βήματα) πριν 10 χρόνια. Γίνεται οργανωμένα από το 2015 με 900 μπλε κάδους και 88 κώδωνες όπου συγκεντρώνεται γυαλί. Συνολικά στον Δήμο Καβάλας υπάρχουν 2.800 κάδοι και 25 απορριμματοφόρα. Συγκεντρώνονται σκουπίδια 84 τόνοι την ημέρα (μ.ο. 12 μηνών) ενώ προς ανακύκλωση συγκεντρώνονται 5,5 τόνοι την ημέρα. Ο κ. Μιχαήλ επανέλαβε ότι το Καλοκαίρι σημειώνεται μεγάλη αύξηση απορριμμάτων. Έτσι ενώ τον Χειμώνα στον ΧΥΤΑ τα σκουπίδια του Δήμου Καβάλας είναι το 50%, το Καλοκαίρι το ποσοστό μειώνεται στο 30% αφού αυξάνεται (στο 60% περίπου) η ποσότητα απορριμμάτων από τους άλλους δύο Δήμους (Θάσου και Παγγαίου). Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μιχαήλ έδειξαν (όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε) ότι οι τουρίστες της Καβάλας δεν ανακυκλώνουν τα απορρίμματα τους!

Στην χθεσινή εκδήλωση εισαγωγικό χαιρετισμό έκανε η Δήμαρχος. Ήταν εκεί συνεργάτες της (αντιδήμαρχοι κτλ). Ήταν επίσης στελέχη της ΔΕΥΑΚ, της Δημωφέλεια, εκπρόσωποι άλλων Δήμων αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης