μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη παρατηρούν στασιμότητα στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, στην παλαιά κατοικία της φωτογραφίας (διασταύρωση οδών Σκρά και Κομνηνών). Περιμένοντας τα έργα να ξαναρχίσουν και να τελειώσουν, υπάρχει πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων. Πρόκειται για μια δύσκολη στροφή με αυξημένη κίνηση. Οι υπεύθυνοι του έργου -με λίγα λόγια- πρέπει να βιαστούν.

============================================================

Όχι μόνο η Πρωινή. Όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης βρέθηκαν αρκετές φορές στο γραφείο του Νίκου Ρουδομέτωφ. Δημοσιογράφοι από την Καβάλα κι όλη την υπόλοιπη Ελλάδα ξεναγήθηκαν στο σπουδαίο υλικό που συγκέντρωνε, ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα πιο πρόσφατα ευρήματα, μίλησαν για ώρα μαζί του. Κατάλαβαν και πρόβαλαν την προσπάθεια, η οποία δυστυχώς δεν είχε την μεταχείριση που της άξιζε.

Ο ίδιος ο Ν. Ρουδομέτωφ δεν παραπονέθηκε ποτέ. Συνέχιζε την αθόρυβη εργασία αποδεχόμενος τους όρους του παιχνιδιού. Οι στιγμές προβολής του ήταν περιορισμένες αφού συστηματικά τα μέσα ενημέρωσης προτιμούσαν και προτιμούν άλλα.

Έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να δίνει αφορμές. Θετικές φυσικά. Οι εκδόσεις, οι εκδηλώσεις, τα συνέδρια τον επανέφεραν στο προσκήνιο. Κατάσταση προσωρινή. Αμέσως μετά όλοι τον ξεχνούσαν. Παράλληλα τον άφηναν στην ησυχία του προκειμένου να διαβάσει. Να βρει και να συγκεντρώσει αυτό που μανιωδώς έψαχνε.

Ως που ήρθε η οικονομική κρίση. Μια ακόμη επίσκεψη στο γραφείο του. Παραδέχθηκε ότι «λύγισε» εξ αιτίας της κρίσης ενώ διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα- πολλά υποσχόμενα- δεν έφθασαν ποτέ στην ολοκλήρωση τους. Ήταν η τελευταία φορά που τον επισκεφθήκαμε στο «στρατηγείο» του. Τότε αναγνώρισε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Προς το χειρότερο. Τα καλά λόγια του κόσμου, οι φωτογραφίες και οι συνεντεύξεις δεν επαρκούσαν. Οι δημόσιες εκδηλώσεις είχαν μειωθεί κι αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Ανάμεσα από τα βιβλία, τους χάρτες, τα έγγραφα εμφανίζονταν πότε συμπαθητικές γάτες κι άλλοτε φιλότιμοι συνεργάτες. Φαίνονταν κι αυτοί «βυθισμένοι» στη μελέτη. Στην αρχειοθέτηση. Το υλικό ήταν πολύ και τα τετραγωνικά μέτρα ποτέ δεν επαρκούσαν.

Ο Νίκος Ρουδομέτωφ κατάφερνε να βρίσκει λύσεις αλλά όπως ήταν φανερό, είχε φθάσει στα όρια του. Δεν ήταν κουρασμένος. Έμοιαζε περισσότερο απογοητευμένος. Ενώ είχε ηθική συμπαράσταση από παντού, δεν είχε τις απαραίτητες ενέργειες που θα έδιναν στην προσπάθεια του «φτερά». Να «πετάξει», να «απογειωθεί», να «απλωθεί» και να προβληθεί περισσότερο.

Τώρα που ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζει ιστορικό συνέδριο τον ξαναθυμήθηκε. Αποφάσισε να τον τιμήσει. Δεν πρόλαβε. Τα έφερε έτσι η ζωή που ο Νίκος «έφυγε» πριν το συνέδριο. Πέρα από το δυσάρεστο του γεγονότος, τίποτα από τα υπόλοιπα δεν πρέπει να επηρεαστεί. Να σταματήσει. Αρκεί να υπάρξει υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, πραγματικό ενδιαφέρον.

Έστω και μετά θάνατον μπορούν να γίνουν όλα όσα τόσα χρόνια δεν έγιναν. Δεν εννοούμε την τιμητική εκδήλωση στη διάρκεια του συνεδρίου. Αναφερόμαστε στη συνεννόηση με την οικογένεια του, στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου προκειμένου το υλικό που μας άφησε να αξιοποιηθεί σωστά. Πρόκειται για μια υποχρέωση της πόλης που είναι σε προτεραιότητα. Πρέπει να είναι σε προτεραιότητα.

Πολύ μεγαλύτερη από τόσες άλλες. Ας γίνει λοιπόν ο θάνατος του Νίκου Ρουδομέτωφ η αρχή προκειμένου να δούμε στην πράξη όλα όσα του οφείλουμε. Όλα όσα αξίζει. Ακόμη και τώρα δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι. Ο Δήμος Καβάλας έχει την ευθύνη. Ουδείς εκπρόσωπος του παρέστη στη κηδεία του. Αν ήταν κάποιο γλέντι- λαϊκό πανηγύρι κτλ θα είχαμε χάσει το μέτρημα…

Όσοι λοιπόν αδικήσαμε τον Νίκο Ρουδομέτωφ, όλοι όσοι δεν κάναμε αυτά που έπρεπε όσο ζούσε πρέπει αμέσως να επανέλθουμε. Το αρχείο του το άφησε στην Καβάλα. Είναι πνευματική περιουσία όλων των Καβαλιωτών. Κι ο Δήμος Καβάλας ως εκπρόσωπος των πολιτών «εδώ και τώρα» πρέπει να δράσει. Συγκεκριμένα. Ως το συνέδριο έχουν χρόνο να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τον Νίκο αν στο συνέδριο δεσμευτούν για τις επόμενες τους κινήσεις. Περιμένουμε.

Με έναν μόνο ενδιαφερόμενο, έγινε χθες ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της αίθουσας επιβατών στο κεντρικό λιμάνι. Ο ενοικιαστής (μοναδικός ενδιαφερόμενος) είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τον χώρο από τότε που λειτούργησε. Μια ομάδα ντόπιων επαγγελματιών που τα καταφέρνουν μια χαρά στον τομέα τους.

Επικοινώνησε χθες με τη στήλη ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γάκης. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για το χθεσινό μας σχόλιο περί της ομιλίας του το πρωί της 28ης Οκτώβρη στον ιερό ναό Αγίου Παύλου. Όπως είπε η ομιλία του δεν ήταν πρόχειρη, ούτε προϊόν απειρίας.

Από συμπολίτη λάβαμε χθες την ακόμη επιστολή: «Το Κλειστό Καλαμίτσας εδώ και πάρα πολλούς μήνες βρίσκεται σε κατάσταση αίσχους καθώς η σκόνη και η βρωμιά στις κερκίδες όπως και στο δάπεδο του γηπέδου είναι ολοένα και πιο έντονα! Με αυτή την εικόνα δεν πιστεύω να υπάρχει καθαρίστρια στο χώρο».

Κάτοικος του Περιγιαλίου μας είπε ότι ακόμη και χθες εκπρόσωποι του Δήμου έκοβαν χόρτα στην συγκεκριμένη συνοικία. «Όπως κατάλαβα ήταν ιδιώτες. Προφανώς πρόκειται για δημοτικό έργο» συμπλήρωσε. Παρατήρησε μάλιστα ότι τα χόρτα που κόβονταν ήταν σχετικά μικρά!

Ότι κι αν συμβαίνει, πρέπει να παραδεχθούμε ότι πρώτη φορά η συνηθισμένη για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι κοπή των χόρτων (απαραίτητη φυσικά) συνεχίζεται ακόμη και στο τέλος Οκτώβρη. Είναι όντως ρεκόρ.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόσκληση για την επόμενη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει θέμα για τις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΒΦΛ. Ερωτηθείς ο πρόεδρος της επιτροπής αντιδήμαρχος κ. Ανέστης Τσουρουκίδης είπε ότι «… το εξετάζουμε μαζί με τον κ. Τουλκίδη. Μπορεί να το προσθέσουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει σίγουρα νέα ανακοίνωση (ορθή επανάληψη) της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της επιτροπής».

Με 35 λεπτά καθυστέρηση άρχισε η σύσκεψη για τα μέτρα σε περίπτωση σεισμού, η οποία οργανώθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου. Ο κ. Μαρκόπουλος, στον οποίο οφείλονταν η καθυστέρηση (για την οποία δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία), ζήτησε συγνώμη. Την απέδωσε σε προβλήματα που πριν τη σύσκεψη έπρεπε να λύσει.

Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου 2 ώρες κι έγινε παρουσία τουλάχιστον 30 υπηρεσιακών παραγόντων και (λιγότερων) αιρετών. Η επόμενη σύσκεψη δεν αργεί. Θα γίνει μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα και θα έχει ως θέμα της τις προετοιμασίες για τον επερχόμενο Χειμώνα.

Διαβάστε επίσης