• 28 Μαρτίου 2024,

Το ασανσέρ στην Παναγία όπως το μελέτησε και το προτείνει η Αρχαιολογική υπηρεσία

 Το ασανσέρ στην Παναγία όπως το μελέτησε και το προτείνει η Αρχαιολογική υπηρεσία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε εκδήλωση που έγινε στην Μεγάλη Λέσχη παρουσιάστηκαν από τους μελετητές επιστήμονες δύο σημαντικά έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καβάλας.

Και τα δύο έργα αφορούν την συνοικία της Παναγίας. Με αυτά ασχολήθηκαν οι εταίροι του Δήμου Καβάλας στο ΣΒΑΑ. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν το έργο «Διερεύνηση χωροθέτησης υποδομών προσβασιμότητας της παλιάς πόλης Καβάλας» και το έργο «Άρση ανισοτήτων, κοινωνική ενσωμάτωση και πληροφόρηση για όλους». Οι μελετητές επιστήμονες εξήγησαν στους παριστάμενους ότι για τις ανάγκες της δουλειάς τους τράβηξαν και χρησιμοποίησαν 30.000 φωτογραφίες της συνοικίας της Παναγίας. Ακόμη και από drone.

Το πρώτο έργο έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού μεταξύ άλλων εξετάζει τις γνωστές προτάσεις εγκατάστασης και λειτουργίας ασανσέρ που θα διευκολύνει τους επισκέπτες της συνοικίας της Παναγίας.

Το ασανσέρ θα ξεκινά από το χώρο δίπλα στο παρκινγκ του Τελωνείου και θα ανεβάζει τους πολίτες στην Παναγία (οδός Θ. Πουλίδου). Διερευνήθηκαν δύο συγκεκριμένα σενάρια και κατατέθηκαν ως πρόταση.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι και οι δύο προτάσεις προέρχονται από την Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας, την υπηρεσία που υποτίθεται ότι έχει βασικό ρόλο στο έργο του ασανσέρ. Το οποίο κρίνεται απαραίτητο αλλά επί σειρά ετών δεν προχωρά.

Η διευθύντρια της υπηρεσίας Σταυρούλα Δαδάκη είπε ότι για το έργο του ασανσέρ «… τώρα υπάρχει το σωστό υπόβαθρο, υπάρχει η βάση για τις επόμενες μελέτες». Η υπηρεσία δια του ίδιου έργου πρότεινε επίσης περιμετρικούς διαδρόμους γύρω από τα τείχη της Παναγίας. Επιπλέον και παράλληλα με το ασανσέρ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και της Δημωφέλειας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων της Παναγίας. Όσα παρουσιάστηκαν θεωρούνται προμελέτες. Στηρίζονται στην ανάγκη εξυπηρέτησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά στο τέλος κι όταν τα έργα ολοκληρωθούν θα αφορούν (ή θα πρέπει να αφορούν) όλους τους επισκέπτες της Παναγίας.

Οι δύο προτάσεις του ασανσέρ

Για την ειδική κατασκευή και λειτουργία του ασανσέρ μίλησε στην εκδήλωση η αρχιτέκτονας μηχανικός Αφροδίτη Νερολόγου.

Οι προτάσεις της δεν ξάφνιασαν. Προτείνει δύο κατάλληλα σημεία για το ασανσέρ. Την αυλή του κτιρίου ξενώνων αξιωματικών (λίγο πριν το Ιμαρέτ) και το οικόπεδο του παλιού νοσοκομείου (δίπλα στο κατάστημα Μπρίκη). Για το ασανσέρ που προτείνει στο κτίριο των αξιωματικών αναφέρεται σε εξωτερικό ασανσέρ ή υπόσκαφο ασανσέρ. Περισσότερο περίπλοκη είναι η πρόταση της για το οικόπεδο του παλιού νοσοκομείου.

Προτείνει κάτι σαν τελεφερίκ (η ίδια παρομοίασε την πρόταση της με λύση που υπάρχει ήδη στην Ακρόπολη), το οποίο το ονομάζει «ανελκυστήρα πλαγιάς». Μεσολαβεί πεζόδρομος (με κάποια σκαλάκια) και μετά πάλι ασανσέρ ώστε ο πολίτης τελικά να φθάνει στην οδό Θ. Πουλίδου. Από αυτά που προτείνονται καλύτερη λύση φαίνεται αυτή στο χώρο του κτιρίου των αξιωματικών.

Εκτός αν αποφασιστεί να προχωρήσουν τα έργα και στα δύο σημεία. Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Σημασία επίσης έχει η χωρητικότητα των κατασκευών. Δηλαδή σε όσα προτείνονται, οι δυνατότητες που θα υπάρχουν για μεταφορά ατόμων. Θα πρέπει να προτιμηθεί ένας μεγάλος θάλαμος (στο ασανσέρ) για να χωρά όσο το δυνατό περισσότερα άτομα.

Διαβάστε επίσης