• 19 Απριλίου 2024,

Το χρονικό μιας κακοκαιρίας που μάλλον θα μείνει στην ιστορία

 Το χρονικό μιας κακοκαιρίας που μάλλον θα μείνει στην ιστορία

Μέχρι και πρόσφατα οι πολίτες όλου του Νομού αναφέρονταν στον Γενάρη του 2017 και στο κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «Αριάδνη». Τα τελευταία 24ωρα η σχετική συζήτηση εμπλουτίζεται. Οι συγκρίσεις της «Αριάδνης» του 2017 με την «Υπατία» του 2019 όλο και πληθαίνουν. Τα συμπεράσματα ποικίλουν μιας και η «Υπατία» μοιάζει να «ανταγωνίζεται» την αξέχαστη «Αριάδνη». Το βασικό μήνυμα αυτής της συζήτησης είναι φυσικά πολύ σοβαρότερο. Οι Χειμώνες αλλάζουν και στην Ανατολική Μακεδονία, γίνονται «δύσκολοι». Τα λάθη στην αντιμετώπιση των περιστατικών είναι πολλά. Από πολλούς. Μακάρι να γίνουν κατάλληλο μάθημα ώστε στους επόμενους Χειμώνες οι αντιδράσεις όλων μας να είναι πιο ώριμες και πιο υπεύθυνες. Ας μη ξεχνάμε το βασικό μας πλεονέκτημα, τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Ενώ αυτές έπρεπε να διευκολύνουν την προσαρμογή μας στη νέα πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί ωστόσο. Κάποια στιγμή, όχι πολύ αργά, τα παθήματα θα μας γίνουν μαθήματα.

Την Τετάρτη 9 Γενάρη η πρόβλεψη της ΕΜΥ επιβεβαιώθηκε πλήρως. Η χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο πριν το μεσημέρι, το κύμα κακοκαιρίας ήρθε στην πόλη από τα δυτικά. Μια πρώτη γεύση είχε πάρει λίγο πιο νωρίς ο Δήμος Παγγαίου. Η ένταση του φαινομένου ήταν επίσης όπως προέβλεψε η ΕΜΥ. Τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες. Ο Δήμος Καβάλας και η Π.Ε. Καβάλας ήταν έτοιμοι μόνο ως προς την περιοχή Αγίου Σίλα- Νοσοκομείου. Στην υπόλοιπη πόλη και στον υπόλοιπο νομό υπήρξαν προβλήματα που οφείλονται κυρίως στα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας. Επειδή οι φορείς, το δημόσιο κτλ ήταν προετοιμασμένοι, επειδή γνώριζαν τι θα ακολουθούσε έπρεπε οι ενέργειες τους να είναι πιο άμεσες. Πιο αποτελεσματικές. Αυτό δεν έγινε. Παρουσιάζονται διάφορες δικαιολογίες κι επιχειρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε στην πόλη όπου οι βασικοί δρόμοι έκλεισαν από τα αυτοκίνητα που επιχείρησαν την ίδια ώρα να κινηθούν είτε ανατολικά, είτε δυτικά. Προοδευτικά έκλεισαν και οι συνοικιακοί δρόμοι.

Οι οδοί Ερυθρού Σταυρού- Χρυσοστόμου Σμύρνης- Τενέδου είχαν το σημαντικότερο πρόβλημα. Ο εξοπλισμός του Δήμου έπρεπε να ξεκινήσει από το γκαράζ (πίσω από τα Νεκροταφεία) προκειμένου να φθάσει στα δύσκολα σημεία και να ρίξει αλάτι. Ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω της λοιπής κίνησης. Η Τροχαία Καβάλας δεν έκανε καμία παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Οι δρόμοι άδειασαν όταν μετά από ταλαιπωρία και μεγάλη αναμονή έφθασε σπίτι του κι ο τελευταίος πολίτης. Οι πιο άτυχοι πήγαν σπίτι όπου τους «περίμενε» διακοπή ρεύματος. Κι οι ακόμη πιο άτυχοι έμειναν σπίτι χωρίς ρεύμα 4 ώρες. Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε και τα μεσάνυχτα, σε παραθαλάσσιες περιοχές της Καβάλας. Από το βράδυ της Τετάρτης ο νοτιάς άρχισε να ανεβάζει τη θερμοκρασία. Τα χιόνια έλιωναν, τα τελευταία στις πεδινές περιοχές έλιωσαν σήμερα ως το μεσημέρι. Ο καιρός θα παρουσιάσει κι άλλη βελτίωση αν και όπως λέγεται νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται μετά τις 17 Γενάρη.

Την Τετάρτη το απόγευμα και το βράδυ το κέντρο της πόλης ήταν έρημο. Αρκετές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν ενώ δεν λειτούργησε επίσης το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ακόμη και χθες το πρωί, παρά τη βελτίωση του καιρού, η κίνηση αυτοκινήτων και πεζών στο κέντρο ήταν περιορισμένη.

 

Διαβάστε επίσης