• 20 Απριλίου 2024,

Το έργο του αγωγού ΤΑΡ εξελίσσεται κανονικά

 Το έργο του αγωγού ΤΑΡ εξελίσσεται κανονικά

Την Παρασκευή το πρωί, ενώ από μέρες τώρα το έργο του αγωγού ΤΑΡ εξελίσσεται κανονικά στην δημοτική ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, μηχανήματα άρχισαν να σκάβουν σε χωράφι που εκμεταλλεύεται ο Θέμης Καλπακίδης. Ο πρόεδρος του συλλόγου των αγροτών του Δήμου Καβάλας μπήκε μπροστά και σταμάτησε τις εργασίες. Ήταν μόνος. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούν καθημερινά το έργο, τον συνέλαβαν. Προφανώς μετά από καταγγελία της κατασκευάστριας εταιρίας. Σε λίγη ώρα ο Θ. Καλπακίδης βρίσκονταν στο κτίριο της Α.Δ. Καβάλας. Με την αποχώρηση του από το σημείο οι εργασίες συνεχίστηκαν κανονικά.

Σε βάρος του κ. Καλπακίδη σχηματίστηκε δικογραφία. Αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του κ. Εισαγγελέα. Προς συμπαράσταση του βρέθηκαν έξω από την αστυνομία ο Παναγιώτης Αρσονιάδης και ο κ. Μυλωνίδης. Αυτό το γεγονός ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Καλπακίδη, ο οποίος ωστόσο από καιρό έλαβε τα μηνύματα. Τα πράγματα άλλαξαν, η όποια δυναμική των κινητοποιήσεων έχει πάψει να υπάρχει. Από τα χωράφια αποχώρησαν δημοτικοί σύμβουλοι κτλ αλλά και εργαζόμενοι στα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα. Έχουν αποχωρήσει αρκετοί από τους (γενικά λίγους) κατοίκους της περιοχής των Φιλίππων. Ο κ. Καλπακίδης έμεινε σχεδόν μόνος.

Προ λίγων εβδομάδων οι εργασίες άρχισαν σε χωράφι του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Προυσαεύ. Κατήγγειλε στη δικαιοσύνη ότι γίνονται χωρίς τη θέληση του. Οι συζητήσεις για νομική προσφυγή μέσω του κ. Χρυσομάλλη συνεχίζονται αλλά έχουν «αδυνατίσει». Ο ΤΑΡ έχει υπέρ του όλη την ισχύουσα νομοθεσία. Εκτός από την Κυβέρνηση, στο πλευρό του (από πολιτικής πλευράς είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση. Το έργο προχωρά κανονικά στα χιλιόμετρα που είχε σταματήσει. Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κ. Καλπακίδης ισχυρίζεται ότι η αντίσταση κάμφθηκε. Άλλοι εκτιμούν ότι επικράτησε η νομιμότητα. Εκ των επωνύμων, ουδείς είναι διατεθειμένος για νέα αυτόφωρα. Οι δε δικαστικές αρχές με πολλούς τρόπους έχουν διαμηνύσει ότι σύμφωνα με τους νόμους το έργο εκτελείται σωστά και δεν μπορεί να σταματήσει.

Κάπως έτσι σκέφθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα αναγνώρισε την πρόοδο του έργου, ζήτησε από τη διοίκηση του Δήμου να διασφαλίσει την εκτέλεση και των έργων Σταθάκη. Αλήθεια είναι ότι αυτή η προοπτική δεν έχει πολλά νέα να παρουσιάσει. Σήμερα (μετά από πολύ καιρό) θα γίνει συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας αλλά στο μεταξύ χάθηκε χρόνος. Ο κ. Βέρρος έχει απόλυτο δίκιο που παρατηρεί ότι δεν τηρείται η αρχική συμφωνία, να εξελίσσεται παράλληλα η εκτέλεση των έργων του ΤΑΡ και η πρόοδος στην «ωρίμανση» του έργου ύδρευσης και του αρδευτικού έργου. Υπάρχει τέλος η αρχαιολογική πλευρά της υπόθεσης. Η Αρχαιολογική υπηρεσία είναι κοντά στις ανασκαφές, οι οποίες γίνονται παράλληλα με την τοποθέτηση αγωγών. Φυσικά σε άλλο σημείο εκτελούνται οι έρευνες κι αλλού (σε παρακείμενα χωράφια) μπαίνουν οι αγωγοί.

 

 

Διαβάστε επίσης