Το φυσικό έρχεται στην Καβάλα αρχικά για Περιγιάλι- ΤΕΙ- Νοσοκομείο

 Το φυσικό έρχεται στην Καβάλα αρχικά για Περιγιάλι- ΤΕΙ- Νοσοκομείο

Η συνοικία του Περιγιαλίου, το ΤΕΙ και το Νοσοκομείο (ΓΝΚ) είναι αυτοί που φαίνεται να έχουν μεγάλη προτεραιότητα στο έργο του οικιακού φυσικού αερίου στην Καβάλα. Έργο που δημοπρατείται τον Γενάρη. Το συμπέρασμα προκύπτει από την σχετική ημερίδα που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Ξάνθη. Με την ευκαιρία ζήτησε να μπει στο ίδιο δίκτυο και η Ελευθερούπολη. Το αίτημα υπεβλήθη από το Δήμαρχο Παγγαίου αλλά αυτό θα γίνει με την επόμενη ευκαιρία, με το επόμενο έργο.

Στην ημερίδα της Ξάνθης συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας. Επειδή δεν υπήρξαν λεπτομέρειες του δικτύου που θα κατασκευαστεί στην Καβάλα, επέστρεψαν χωρίς να έχουν γίνει σοφότεροι. Στην ημερίδα δεν παρουσιάστηκαν χάρτες, δόθηκαν κάποιες γενικές πληροφορίες. Όλα δείχνουν ότι το δίκτυο θα αρχίσει να κατασκευάζεται από το Καλοκαίρι. Δεν θα είναι έκπληξη αν το έργο ξεκινήσει από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Παραμένει άγνωστο ποιοι θα επωφεληθούν στην Καβάλα αφού εκτός του Περιγιαλίου (επίπεδη περιοχή) όλα τα άλλα παραμένουν άγνωστα.

Και η Ελευθερούπολη θέλει δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη μεγάλη ημερίδα που διοργάνωσε η περιφέρεια ΑΜΘ προκειμένου να παρουσιαστεί το φιλόδοξο και ώριμο έργο κατασκευής δικτύου του οικιακού φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον των Καβαλιωτών εκδηλώθηκε με την παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη, του πρύτανη στο ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτρη Μπαντέκα και του αντιπρύτανη Νάσου Μητρόπουλου. Ο Δήμος Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τους Τουλκίδη- Καλανταρίδη.

Στην ίδια ημερίδα βρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Ο δήμαρχος ουσιαστικά ζήτησε από τους εμπλεκόμενους στο έργο να φτάσει και στην Ελευθερούπολη το δίκτυο του οικιακού φυσικού αερίου. Έστειλε ήδη στοιχεία που αφορούν στους πιθανούς χρήστες φυσικού αερίου στην Ελευθερούπολη, δηλώνοντας ότι η απόστασή της από την Καβάλα είναι μικρή και ο πληθυσμός του δημοτικού διαμερίσματος μεγάλος, άρα θα μπορέσει να στηρίξει το έργο και τη χρήση του φυσικού αερίου.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης είναι πολύ δύσκολο το έργο το οποίο δημοπρατείται τον Ιανουάριο να συμπεριλάβει και την Ελευθερούπολη. Κατά πάσα πιθανότητα, η εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο θα εξετάσει τη σύνδεση και της Ελευθερούπολης με επόμενη, κοντινή χρονικά, ευκαιρία.

Η ημερίδα της Πέμπτης δεν μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους σχετικά με το οικιακό φυσικό αέριο στην πόλη της Καβάλας. Το βασικό συμπέρασμα, αφού αναλυτικά στοιχεία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι ότι το οικιακό φυσικό αέριο θα έρθει αρχικά σε συγκεκριμένα σημεία της Καβάλας, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Περιγιαλίου, ενώ σίγουρα με το δίκτυο θα συνδεθεί το νοσοκομείο και το ΤΕΙ.

Το έργο θα δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο με προοπτική η εκτέλεσή του να αρχίσει το καλοκαίρι. Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα η κατασκευή του έργου θα αρχίσει από την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Οι υποστηρικτές του έργου δήλωσαν ότι άμεσες θα είναι οι συνδέσεις στο δίκτυο που θα κατασκευάζεται. Το πρόγραμμα για τη χρήση του οικιακού φυσικού αερίου θα χρηματοδοτεί μέρος των εσωτερικών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, η εταιρεία που θα κατασκευάσει το δίκτυο θα χρηματοδοτεί τμήμα της δαπάνης για όποιο διαμέρισμα και κατοικία δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές. Εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν στην ημερίδα ότι για τη σύνδεση κάθε κατοικίας με το δίκτυο δεν θα υπάρχει τέλος.

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για το οικιακό φυσικό αέριο στην ΑΜΘ

Για το δίκτυο που θα κατασκευαστεί και θα παρέχει φυσικό αέριο σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), για τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει το έργο στην περιοχή ενημερώθηκαν φορείς και πολίτες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Ξάνθη, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για ένταξη της χρηματοδότησης του έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Νίκος Κόκκινος και ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης.

Όπως επεσήμανε στην αρχή της εκδήλωσης ο κ. Μέτιος, η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Ξάνθη ως φόρος τιμής στη μνήμη του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος πρώτος εργάστηκε συστηματικά και έθεσε τις βάσεις του έργου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μέτιος έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας» και για ένα έργο που θα έχει «χειροπιαστό όφελος» για τους πολίτες. Ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε πως 60.000 νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια πετυχαίνοντας σημαντική μείωση δαπανών. Αναφέρθηκε στην κατασκευή του έργου τονίζοντας πως θα δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, ενώ τόνισε πως θα ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Στεφανία Μωσσέ μίλησε για το έργο ως μέσο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του. Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίγκος έδωσε στοιχεία για τη χρηματοδότηση του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 2014-2020. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Νίκος Κόκκινος μίλησε για το φυσικό αέριο ως αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ τέλος, ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ κ. Αυγουστίνος Σγουράκης έκανε την τεχνική περιγραφή του έργου.

Μετά τις παρουσιάσεις, οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις από το κοινό και έγινε συζήτηση.(Δ. Τύπου)

Διαβάστε επίσης