• 26 Φεβρουαρίου 2024,

Το γλυκό ελιά της Νέας Καρβάλης από τη «Zannis Delights» (φωτογραφίες)

 Το γλυκό ελιά της Νέας Καρβάλης από τη «Zannis Delights» (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Ξεχασμένες μέσα σ’ ένα ξύλινο μπαούλο, οι συνταγές της γιαγιάς Ελισσώς, ταξίδεψαν από την Καππαδοκία κι έδωσαν το ερέθισμα στον Γιάννη Θωμαΐδη και την Ελευθερία Πεσκελίδου να ξεκινήσουν το 2000, βασισμένοι στις συμβουλές της, τη δική τους οικοτεχνία.

Παρέμειναν πιστοί στο χώρο της παρασκευής των παραδοσιακών γλυκών, που δεν είναι άλλα από αυτά του κουταλιού, που σήμερα παραγκωνίσθηκαν, ως ένα σημείο, από τα ευρωπαϊκά. Έτσι, αρχικά, ξεκίνησαν από ένα ξεχωριστό γλυκάκι από ελιά, κάτι σαν το φοντάν, που όλοι γνωρίσαμε τις περασμένες δεκαετίες.

Ακολούθησε το γλυκό κουταλιού της ελιάς, αρκετά συνηθισμένο παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που έτεινε, όμως, να ξεχαστεί στις μέρες μας. Το γλυκό αυτό ήταν σήμα κατατεθέν των Καππαδοκών στη πατρίδα τους, ένα ιδανικό επιδόρπιο (με full αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχει ο καρπός της ελιάς) και με αυτό συνόδευαν τον καφέ τους.

Ακόμη και σήμερα μπορεί να ξαφνιάζει ως ιδέα, αλλά όσοι την δοκιμάζουν παραμένουν πιστοί στη γεύση της, αφού πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν από το οποίο λείπει η πικράδα της ελιάς, αλλά ωστόσο κάνει διακριτικά την παρουσία της η γεύση της που κερδίζει με το έλαιο και την γλυκύτητά της.

Η διαδικασία και η παρασκευή του γλυκού γίνεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Νέα Καρβάλη, είναι χρονοβόρα, μιας και θα πρέπει να αφαιρεθεί η πικρίλα από τις ελιές χωρίς χημικές παρεμβάσεις, για να μην αλλοιωθεί η γεύση της και αυτό θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

Το γλυκό ταιριάζει αρμονικά με στραγγιστό γιαούρτι ως επιδόρπιο, με ανθότυρο ή μυζήθρα, ενώ χρωματίζει αρμονικά τις πράσινες σαλάτες της κάθε εποχής. Την παλέτα των προϊόντων συμπληρώνει το λουκούμι με γεύση πράσινης ελιάς και η μπάρα παστελιού με μαύρη ελιά από την ίδια αγαπημένη βιοτεχνία των Γιάννη Θωμαΐδη και Ελευθερίας Πεσκελίδου της Νέας Καρβάλης.

Tips: Παραγωγός: Zannis Delights, Νέα Καρβάλη-Καβάλας, τηλέφωνα παραγγελιών 2511103929, 6983473556, e-mail: info@zannisdelights.gr.

Διαβάστε επίσης