• 19 Απριλίου 2024,

Το Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. επανέρχεται για τον εξοπλισμό της Καπναποθήκης (πρώην Ε.Ο.Κ.)

 Το Ι.Κ.Κ.Ι.Κ. επανέρχεται για τον εξοπλισμό της Καπναποθήκης (πρώην Ε.Ο.Κ.)

Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ) από το 2015 ζήτησε εγγράφως από την πρώην Δημοτική Αρχή να συνδράμει  για να δημιουργήσουμε  ένα Μουσείο Βιομηχανικής  και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς  με τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού, Ελληνικής κατασκευής, που βρίσκονται στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Ε.Ο.Κ.).

Βέβαια δεν πήραμε, όπως αναμένονταν, καμιά απάντηση από την πρώην Δημοτική Αρχή. Ο τότε Αν/χης Π.Ε. Καβάλας κύριος Θ. Μαρκόπουλος  και προς τιμή του , μας απήντησε με το υπ’ αρ.Πρωτ. 03/808 στις 3/3/2015 έγγραφο ότι συμφωνεί με τις δικές μας θέσεις ότι  τα υφιστάμενα συγκροτήματα  επεξεργασίας καπνού που στεγάζονται στο κτίριο του Ε.Ο.Κ. όπως και ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ωστόσο σύμφωνα με τις  αριθ. 3138 ΠΕ/15-2-2015 και 2138/19-5—2005 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως όροι  της παραχώρησης κατά χρήση αναφέρονται κατά πρώτο η στέγαση Υπηρεσιών  και κατά δεύτερο  η απαγόρευση διάθεσης  των χώρων σε τρίτους.

Φανταστείτε ένα εμβληματικό κτίριο, όπως του πρώην Ε.Ο.Κ, όπου θα συνυπήρχε το Δημαρχείο με ένα Μουσείο  Βιομηχανικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς . Αυτή η συνύπαρξη θα έδινε ακόμη μια μοναδικότητα στην Καβάλα μας.

Μετά την απόπειρα καταστροφής των μηχανημάτων επεξεργάσίας:

Στις 25/9/2017 με το αρ. Πρωτ.39/9/2017 έγγραφο μας ζητήσαμε προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων  και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να κηρυχθούν τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού του Ε.Ο.Κ. στην Καβάλα, Βιομηχανικά Μνημεία.

Πράγματι η υπηρεσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και με δύο έγγραφα της στις 25/4/2018 και 16/10/2018 ζήτησε τον χαρακτηρισμό η μη ως νεώτερο μνημείου του κτιρίου του Ε.Ο.Κ. και του εξοπλισμού εντός αυτού από το Υπουργείο Πολιτισμού &Αθλητισμού. Ταυτόχρονα . απαγόρευσε την εκτέλεση οποιωνδήποτε οικοδομικών η συναφών εργασιών στα τμήματα και στα στοιχεία του κτιρίου έως ότου ολοκληρωθεί  η διαδικασία χαρακτηρισμού του η μη ως μνημείου.                                                                                                    

Για το Ι.Κ.Κ.Ι.Κ δεν έκλεισε κανένα θέμα και πολύ σύντομα θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Επίσης επιμένουμε στην αναζήτηση λύσης για την  υλοποίηση της πρότασης μας  για την δημιουργία του Μουσείο Βιομηχανικής  και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς  και άλλων δράσεων προς όφελος της  Καβάλας μας.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης