Το ΚΘΒΕ είναι Κρατικό Θέατρο Βασικά Θεσσαλονίκης

 Το ΚΘΒΕ είναι Κρατικό Θέατρο Βασικά Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι η μήτρα που γέννησε το ΚΘΒΕ. Αυτή είναι πέρα για πέρα η ιστορική αλήθεια όσο κι αν θέλουν να την αγνοούν, να την περιφρονούν και να την απαξιώνουν οι σύγχρονες καλλιτεχνικές και διοικητικές ηγεσίες του βορειοελλαδίτικου κρατικού θεατρικού οργανισμού.

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που άρχισαν να παρουσιάζονται στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το 1957, με πρωτοβουλία λίγων φωτισμένων ανθρώπων, έδωσε το έναυσμα και την ιδέα της δημιουργίας ενός ακόμη κρατικού θεατρικού φορέα στην Βόρεια Ελλάδα, σαν εκείνου του Εθνικού Θεάτρου που δραστηριοποιούνταν καλλιτεχνικά στο νότο της χώρας και είχε καθιερώσει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα (1955) το Φεστιβάλ Επιδαύρου..

Οι ίδιοι φωτισμένοι άνθρωποι μάλιστα είχαν και την πρωτοβουλία να προωθήσουν την ιδέα αυτή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρωθυπουργό της χώρας εκείνη την εποχή, μέσω του Θάσιου βουλευτή και υπουργού Βορείου Ελλάδος Αύγουστου Θεολογίτη, ο οποίος βοηθούμενος και από τον Γιώργο Θεοτοκά έπεισαν τότε τον Σερραίο πολιτικό να συναινέσει κι έτσι στις αρχές του 1961 ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο με πρόεδρο τον Θεοτοκά, καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό και δίδει την παρθενική του παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το καλοκαίρι του 1961 με την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος».

Για τις επόμενες δύο δεκαετίες και κάθε χρόνο, το ΚΘΒΕ με όλο του το δυναμικό, εγκαθίσταται από τις αρχές καλοκαιριού στην Καβάλα ετοιμάζοντας και παρουσιάζοντας παραστάσεις αρχαίου δράματος τόσο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων όσο και στο αντίστοιχο της Θάσου.

Το 1984 την διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων αναλαμβάνει ο Δήμος Καβάλας κι έτσι σιγά σιγά το ΚΘΒΕ απομακρύνεται και αποστασιοποιείται από τη …«μήτρα» του.

Τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις του ΚΘΒΕ αντιμετωπίζουν το Φεστιβάλ Φιλίππων σαν ένα πανηγυράκι όπου θα πρέπει να δώσουν μία παράσταση όπως δίδουν στο γήπεδο των Γρεβενών ή στο νταμάρι του Βύρωνα κ.λ.π.

Ο αρχοντοχωριατισμός τους είναι μάλιστα τόσο απωθητικός που στο πρώτο εσώφυλλο του πολυσέλιδου έντυπου προγράμματος της παράστασης «Ελένη» του Ευριπίδη που φιλοξενείται το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, αναφέρουν μόνον τις παραστάσεις που θα δοθούν στο θέατρο Δάσους και φυσικά στην Επίδαυρο. (φωτογραφία).

Οι Φίλιπποι και το ομώνυμο Φεστιβάλ δεν υπάρχουν.

Εντάξει, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το τι είναι και τι αντιπροσωπεύει το Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Όμως εσύ σαν ΚΘΒΕ, δεν νιώθεις την ανάγκη να στηρίξεις με το όποιο κύρος και ιστορία σου το Φεστιβάλ που σε γέννησε; Που κανονικά θα έπρεπε να απαιτείς τις πρεμιέρες σου να τις δίνεις στους Φιλίππους οι οποίες να είναι συγχρόνως και οι πρεμιέρες του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Κρίμα και ντροπή να ξεχνάς τους καθοριστικούς συντελεστές της δημιουργίας σου και της ύπαρξής σου.

 

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης