• 6 Μαΐου 2024,

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σχολιάζει τις αλλαγές στη διαδικασία του προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής

 Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σχολιάζει τις αλλαγές στη διαδικασία του προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Με τη βοήθεια του Γιάννη Παναγιωτίδη, πρώην αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, εξηγήθηκε και αναλύθηκε το περιεχόμενο μιας ακόμη τροποποίησης για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτίδης που μελέτησε το κείμενο της τροποποίησης, διαπιστώνει ότι στα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν αρκεί μόνο το Ε3 του 2020. Τα δικαιολογητικά αυτά, σημειώνει,  λιγοστεύουν καθώς πολλά απαραίτητα έως πρόσφατα έγγραφα δεν χρειάζεται να κατατεθούν ηλεκτρονικά. Το περιεχόμενό τους θα προκύψει – όπως ζητά η διαδικασία- από το πιο πρόσφατο Ε3.

Αρκεί σε αυτό -εξηγεί ο Γιάννης Παναγιωτίδης-  να φαίνονται οι δαπάνες που καλύπτονται από το πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη. Παύει επίσης να είναι υποχρεωτική η ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον ο δικαιούχος θα εισπράξει ποσό μέχρι 3.000 ευρώ. Αντίθετα η φορολογική ενημερότητα είναι απαραίτητη. Ο δικαιούχος θα έχει παρακράτηση 30% από την εφορία αν οι οφειλές του είναι ρυθμισμένες. Αν δεν είναι, θα κρατηθεί από την εφορία όλο το ποσό.

Με τις αλλαγές- ειδικά αυτή για το Ε3 – ο έλεγχος των δικαιολογητικών απλοποιείται, είπε ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Στην ερώτηση δε για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές της μη επιστρεπτέας προκαταβολής επαναπροσδιόρισε την εκτίμησή του λέγοντας ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αφορά τα εξής στάδια: Το πρώτο, η κατάθεση αίτησης. Το δεύτερο η αξιολόγηση της αίτησης. Το τρίτο η έγκριση της αίτησης. Αμέσως μετά η υποβολή των δικαιολογητικών και στο τέλος η πληρωμή των χρημάτων. Υπάρχουν πολλές εταιρείες και επαγγελματίες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που ακόμη βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας κατέθεσαν δηλαδή αίτηση και αυτή η αξιολογείται.

Με αυτήν την ευκαιρία ο Γιάννης Παναγιωτίδης ρωτήθηκε από την Πρωινή για τη γενικότερη τουριστική κίνηση το διάστημα που διανύουμε. Τόσο στην πόλη όσο και στον υπόλοιπο νόμο. Η ερώτηση αφορούσε την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας με την παρουσία σε όλο το νομό τουριστών.

Όπως απάντησε, οι πληροφορίες που έχει και όσα του μεταφέρονται κάνουν λόγο για μία τουριστική κίνηση στα επίπεδα σχεδόν του 2019! Αυτό ο Γιάννης Παναγιωτίδης εξήγησε ότι ισχύει για τις ημέρες του μήνα Ιουλίου. «Μου λένε ότι πάμε καλά» κατέληξε εξηγώντας από την άλλη πλευρά ότι η συγκεκριμένη εικόνα δεν ήταν η ίδια και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τότε η τουριστική κίνηση ήταν περιορισμένη και σαφώς μικρότερη.

Διαβάστε επίσης