• 20 Απριλίου 2024,

Το μήνυμα των γιατρών του Νοσοκομείου στους Καβαλιώτες και οι πιθανές περικοπές στις «υπερβάσεις» των εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου

 Το μήνυμα των γιατρών του Νοσοκομείου στους Καβαλιώτες και οι πιθανές περικοπές στις «υπερβάσεις» των εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου

Ο γιατρός του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Γιώργος Τεπελόπουλος, γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας, μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής για όσα είναι σε εξέλιξη στο ίδρυμα. Αισιόδοξος και σίγουρος για τους συναδέλφους του, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι το Νοσοκομείο είναι έτοιμο. Βελτιώνεται και παλεύει κάθε μέρα. Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα. Πιο πρόσφατο αυτό με τις πολύ πιθανές περικοπές στις «υπερβάσεις» εφημεριών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερώτηση: Δώστε μας τις ειδήσεις αυτές τις μέρες από το Νοσοκομείο. Ποιες είναι;

Απάντηση: Θα σας κάνω μια γενική ενημέρωση επί του θέματος. Το Νοσοκομείο εδώ και ένα μήνα είναι σε μια κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας. Σε διαδικασίες οι οποίες εξελίσσονται καθημερινά, σε μεταβολές. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι στο Νοσοκομείο έχουν διαμορφωθεί χώροι για την υποδοχή ασθενών υπόπτων για κορωνοϊό. Είναι σε ετοιμότητα 3 κλινικές. Τα κρεβάτια είναι γύρω στα 60 με 70. Επίσης έχουμε διαμορφώσει διαλογή στην είσοδο του Νοσοκομείου, με γιατρό, νοσηλευτή, θερμομέτρηση με ιστορικά του ασθενούς κτλ. Αν κάποιος κριθεί ύποπτος θα οδηγηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι γιατροί με την κατάλληλη στολή και με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού θα πάρουν δείγματα από τον ασθενή για να τα στείλουνε. Φυσικά παραμένουμε σε επαφή με το κέντρο, το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Στέλνουμε τα δείγματα και μόλις έχουμε απάντηση ενημερώνουμε τους ασθενείς και λειτουργούμε ανάλογα.

Ερώτηση: Οι γιατροί επαρκούν; Είστε όσοι πρέπει στο Νοσοκομείο Καβάλας αλλά και στα Κέντρα Υγείας;

Απάντηση: Σε καμία περίπτωση. Δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι διαχρονικό. Φεύγουν οι γιατροί και δεν αναπληρώνονται ενώ μένει το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο όγκος εργασίας είναι πολύ περισσότερος τα τελευταία χρόνια. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Συνθήκες κόπωσης, εξουθένωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ερώτηση: Ενισχύθηκε αυτές τις 30-40 μέρες το προσωπικό των γιατρών του Νοσοκομείου;

Απάντηση: Έγινε μια προσπάθεια με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Από ιατρικό προσωπικό δεν θα έλεγα ότι ενισχύθηκε. Έγινε προσπάθεια να ενισχυθούμε από γιατρούς των κέντρων υγείας αλλά παρόλα αυτά ο αριθμός των γιατρών παραμένει περίπου σταθερός.

Ερώτηση: Οι γιατροί των κέντρων υγείας μειώθηκαν;

Απάντηση: Και εκεί έχουμε ελλείψεις. Βρέθηκε μια φόρμουλα τις πρωινές ώρες να καλύπτονται ανάγκες του Νοσοκομείου από ένα κομμάτι των γιατρών των κέντρων υγείας. Ταυτόχρονα η εφημέρευση τους να στηρίζεται όσο το δυνατό από τους γιατρούς.

Ερώτηση: Δηλαδή δεν είχαμε προσλήψεις γιατρών αυτές τις μέρες, είχαμε μόνο μετακινήσεις;

Απάντηση: Ναι ακριβώς. Προσλήψεις δεν είχαμε. Είναι ένα πάγιο αίτημα μας και στην εποχή προ του κορωνοϊού. Είναι φυσικά και αίτημα μας την εποχή αυτή. Υπάρχουν οι επικουρικοί γιατροί οι οποίοι δίνουν των αγώνα τους ενώ δεν είναι μόνιμοι. Ούτε για αυτούς υπάρχει κάποια προοπτική μονιμοποίησης. Αυτό που έγινε ήταν να δοθεί μια παράταση 4 μηνών σε αυτούς που έληγε η θητεία τώρα. Το σύστημα πάσχει σε αυτό το θέμα.

Ερώτηση: Έχετε τον εξοπλισμό, τα υλικά που χρειάζεστε;

Απάντηση: Φυσικά το θέμα είναι πανελλαδικό για να μην πω και παγκόσμιο. Στο δικό μας το Νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις, γίνεται προσπάθειες να αντιμετωπισθούν. Κυρίως οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι σε εξειδικευμένα αναλώσιμα, μάσκες υψηλής απορροφητικότητας, στολές εξειδικευμένες. Γίνονται προσπάθειες είτε κεντρικά, είτε από τη διοίκηση, είτε από ιδιώτες που είναι πολύ σημαντικό αυτό. Επίσης από σωματεία. Ότι μπορούμε να βρούμε από αναλώσιμο για να στηρίξουμε το σύστημα. Πρέπει το προσωπικό να είναι προστατευμένο. Αυτό είναι το Α και το Ω.

Ερώτηση: Δεν έχει νοσηλευτεί κάποιος γιατρός του Νοσοκομείου απ’ ότι ακούμε. Δεν έχει ανεβάσει πυρετό, είστε καλά όλοι;

Απάντηση: Είμαστε σε καλό επίπεδο. Επίσημο κρούσμα στο δικό μας Νοσοκομείο δεν υπήρξε. Παρόλα αυτά είμαστε σε ετοιμότητα, γίνεται έλεγχος του προσωπικού με θερμομετρήσεις. Αν κριθεί κάποιος ύποπτος και πρέπει να λείψει για λίγες μέρες, αυτό θα γίνει.

Ερώτηση: Έρχεται λιγότερος κόσμος και είναι λιγότεροι οι άλλοι ασθενείς αυτόν τον καιρό;

Απάντηση: Η προσέλευση είναι σαφώς μειωμένη. Χωρίς καμία αμφιβολία. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον κόσμο της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής με την έννοια ότι έχουνε πειθαρχήσει με το κίνημα « μένουμε σπίτι». Έχουν αποφασίσει ότι το Νοσοκομείο δεν είναι για μια βόλτα, να έρθουν να μας δούνε και να τους δούμε. Φυσικά υπάρχει ο φόβος. Δεν έρχεται ο άλλος στο Νοσοκομείο με το φόβο ότι μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό. Οπότε η μείωση έχει κινηθεί σημαντικά.

Ερώτηση: Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνονται τεστ διάγνωσης εδώ στην Καβάλα. Εσείς τι ξέρετε;

Απάντηση: Σαφή χρονικό ορίζοντα δεν μπορώ να δώσω. Όντως έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Ξεκινήσαμε και κάποια δοκιμαστικά τεστ εδώ στο εργαστήριο μας. Όλοι είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω πάρα πολύ σύντομα να ξεκινήσουμε.

Ερώτηση: Έχουμε αίμα στο σταθμό αιμοδοσίας;

Απάντηση: Πρέπει να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία γιατί πραγματικά δουλεύουμε στα όρια. Πρέπει να συνεχίσει ο κόσμος. Έγιναν κάποιες προσπάθειες και πρέπει να γίνουν και άλλες. Θα πρέπει να δίνει αίμα για να στηρίξει όλο το σύστημα αιμοδοσίας.

Ερώτηση: Διαβάζουμε στα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ότι θα γίνει και μια πανελλήνια κινητοποίηση την Τρίτη, των γιατρών του ΕΣΥ. Ξέρετε κάτι; Θα συμμετάσχετε;

Απάντηση: Θα συμμετάσχουμε. Θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο για να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Προφανώς και οι γιατροί έχουν αιτήματα. Είναι ζωτικής σημασίας, είναι η στελέχωση, είναι ο εξοπλισμός, η μισθοδοσία, οι εφημερίες. Δεν είχαμε προειδοποιηθεί ότι θα υπάρχουν κάποιες περικοπές. Δεν το ξέραμε. Αυτό θα το ελέγξουμε, να δούμε τι γίνεται και να εκφέρουμε την ανάλογη άποψη. Μιλάμε για περικοπές, που όπως ενημερωθήκαμε, κόβεται το κονδύλιο για τις «υπερβάσεις» του Δεκεμβρίου. Μιλάμε για τις παραπάνω εφημερίες που έχουμε κάνει για να καλύψουμε ανάγκες των τμημάτων μας ή και άλλων τμημάτων. Αυτές οι «υπερβάσεις» του Δεκεμβρίου έχουμε μάθει ότι θα πληρωθούν κουτσουρεμένες. Υπάρχει μια φημολογία ότι θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι μήνες αντίστοιχα. Είναι μήνες που το προσωπικό, ειδικά βέβαια και τον τελευταίο μήνα, υπερ-λειτουργεί. Είναι απαράδεκτο αν θα γίνει κάτι τέτοιο. Περιμένουμε να το δούμε και επίσημα για να πάρουμε την ανάλογη θέση.

Ερώτηση: Οι γιατροί του Νοσοκομείου, τι μήνυμα στέλνουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στους πολίτες του Νομού Καβάλας.

Απάντηση: Καταρχάς να είναι ήσυχοι. Το Νοσοκομείο είναι έτοιμο. Κάθε μέρα βελτιώνεται, κάθε μέρα παλεύει. Είναι εδώ οι νοσηλευτές, είναι εδώ οι γιατροί, είναι όλο το προσωπικό για αυτούς. Αυτό που θέλουμε από αυτούς είναι να μας βοηθήσουνε μένοντας στο σπίτι. Αυτοί στο σπίτι και εμείς εδώ πέρα να συνεργαστούμε και να βγούμε νικητές από αυτή την κρίση. Και θα βγούμε, είναι σίγουρο.

Διαβάστε επίσης