• 18 Απριλίου 2024,

Το μήνυμα του Μαθιού Ρήγα στην Κυβέρνηση για την στήριξη του Πρίνου

 Το μήνυμα του Μαθιού Ρήγα στην Κυβέρνηση για την στήριξη του Πρίνου

Μεγάλη συνέντευξη του κ. Μαθιού Ρήγα αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα euro2day.gr. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του σε ερώτηση για τον Πρίνο, την συνεχιζόμενη εξόρυξη πετρελαίου.

Ο κ. Ρήγας μοιάζει να στέλνει μήνυμα στην Κυβέρνηση και απαντά ως εξής: «Από τον Πρίνο ξεκινήσαμε πριν 13 χρόνια, είναι μέρος της ιστορίας μας, είμαστε μέρος της καθημερινότητας της Καβάλας και της Θάσου, δημιουργώντας προϊόν της τάξης των 12 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην τοπική οικονομία και τολμώ να πω ότι, λόγω των ελληνικών καταβολών που έχει η εταιρεία, του δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση από αυτή που θα αναλογούσε με βάση την συμμετοχή του στα μεγέθη του ομίλου.

Ο Πρίνος αντιπροσωπεύει πλέον μόνο το 12% των αποθεμάτων και το 4% της ετήσιας παραγωγής του ομίλου. Με την έναρξη δε της παραγωγής από το Ισραήλ, ο Πρίνος θα δίνει το 2 με 2,5% της παραγωγής ακόμα και αν ολοκληρωθεί η επένδυση στο κοίτασμα Εψιλον.

Ο Πρίνος, μετά και το καταλυτικό χτύπημα που δέχθηκε από την κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να υπάρχει όπως είναι σήμερα, καμία εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να σωρεύει συνεχείς ζημιές από κάποια δραστηριότητα.

Η Energean έχει επενδύσει περί τα 500 εκατ. δολάρια από το 2009 ως και πέρσι, ενώ τους τελευταίους 14-15 μήνες έχουμε καταβάλει πάνω από 120 εκατ. μόνο και μόνο για να μην κλείσει ο Πρίνος, χαθούν δουλειές και υπάρξουν τεράστιες συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Ο Πρίνος χρειάζεται άμεσα οικονομική ενίσχυση για να ολοκληρωθεί η επένδυση στο κοίτασμα Έψιλον, ριζική αναδιάρθρωση και εξορθολογισμό της λειτουργίας του και, βέβαια, νέα projects όπως η Υπόγεια Αποθήκη.

Όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο για να κρατηθεί σε λειτουργία, η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει και έχει τοποθετηθεί και δημοσίως θετικά. Αναμένουμε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα στις συζητήσεις με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες γιατί κάθε μέρα που περνά, το αδιέξοδο γίνεται όλο και πιο έντονο».

Διαβάστε επίσης