• 5 Μαΐου 2024,

Το πρόγραμμα του 1ου Συνεδρίου τοπικής ιστορίας Παγγαίου

 Το πρόγραμμα του 1ου Συνεδρίου τοπικής ιστορίας Παγγαίου

Δόθηκε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Συνεδρίου τοπικής ιστορίας Παγγαίου, που αρχίζει την Παρασκευή το απόγευμα, γίνεται δε στην Ελευθερούπολη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τριάντα εισηγήσεις. Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Δήμο Παγγαίου, την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Στηρίζεται επίσης με χορηγίες δύο τραπεζών και τριών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι εισηγήσεις δεν έχουν σχέση μόνο με την περιοχή της Ελευθερούπολης. Αφορούν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τμήματα της ιστορίας του Παγγαίου, που έχουν σχέση με το Ποδοχώρι, τη Νέα Πέραμο, τη Νικήσιανη, το Παλαιοχώρι, το Ακροβούνι κ.α.

Όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα που ήδη γνωστοποιήθηκε, το συνέδριο αρχίζει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, στην Ελευθερούπολη.

Πρώτη εισηγήτρια μετά του χαιρετισμούς, η προϊστάμενη της εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη. Θα μιλήσει για το έργο αποκατάστασης των κάστρων της Ανακτορούπολης. Αμέσως μετά εισήγηση παρουσιάζει ο Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου, για το έργο του μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιου, ο διδάκτορας εκκλησιαστικής ιστορίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γενεύης Ηλίας Γιάγκος, η Σαπφώ Αγγελούδη – Αρχιτέκτονας και η Ευφροσύνη Μπόσκου – Εθνολόγος. Η κα Αγγελούδη θα μιλήσει για την καπναποθήκη της οδού Φρίξου Παπαχρηστίδη 104, «ιστορική,  μορφολογική και κατασκευαστική προσέγγιση» και η Ευφρ. Μπόσκου για Λουτρά των Ελευθερών, «από χθες στο σήμερα».

Το Σάββατο συνέδριο συνεχίζεται το πρωί. Μιλά ο Μάρκος Μπαξεβανόπουλος – υποψήφιος διδάκτορας γεωλογίας, η Πηνελόπη Μάλαμα – Αρχαιολόγος, ο Άγγελος Ζάννης – διδάκτορας Αρχαιολογίας και Ιστορικός, η Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα – επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, η Βασιλική Πουλούδη – Αρχαιολόγος και ο Κώστας Κεντάνης – υποψήφιος διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου θα μιλήσουν: Η Χάιδω Κουκουλη – Χρυσανθάκη, η Δήμητρα Μαλαμίδου, ο Γιώργος Κζούνιας, η Μαρία Αραμπατζή, η Μάρθα Παυλίδου, ο Νίκος Μπονόβας, ο Άρης Μεντίζης, ο Αναστάσιος Ουγκέρογλου, ο Βασίλης Καλτσογιάννης, ο Χρήστος Ευαγγελινός. Οι δύο τελευταίοι είναι στρατιωτικοί. Θα μιλήσουν για την εγκατάσταση και παρουσία σχηματισμών και μονάδων στρατού στην περιοχή του Παγγαίου, από την απελευθέρωση το 1913 μέχρι και το 1983.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα μιλήσει: ο Κώστας Παπακοσμάς, η Χριστίνα Βαβούρη – Δημάκη, ο Βασίλης Μεσης, ο Νίκος Τσουμπάκης, ο Δημήτρης Καλογιαννίδης, ο Νίκος Καραγιαννακίδης.

Μεταξύ των ομιλητών είναι επίσης ο Μιχάλης Λυχούνας, ο Θόδωρος Βακαλόπουλος, ο Δημήτρης Λυμπεράκης, ο Γιάννης Γονατίδης.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται με συζήτηση επί των συμπερασμάτων.

 

Διαβάστε επίσης