Το Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων που θα γίνει στην Καβάλα στηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού

 Το Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων που θα γίνει στην Καβάλα στηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει το συνέδριο Ναυτικών Μουσείων που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουνίου στην Καβάλα. Πρόκειται για το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων με θέμα «Νεάπολης – Χριστούπολης – Καβάλα, Ψηφίδες της ναυτικής ιστορίας του τόπου». Με πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου η διοργάνωση επιχορηγείται με ποσό πέντε χιλιάδων ευρώ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το αίτημα προς το Υπουργείο που γίνεται δεκτό διατυπώθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, καθώς και τη συντονιστική επιτροπή των Ναυτικών Μουσείων. Με την ευκαιρία, πληροφορούμαστε το πρόγραμμα του συνεδρίου που είναι σαφές πως αναφέρεται σε θέματα ιστορικού και ναυτικού ενδιαφέροντος, τα οποία σχετίζονται με την Καβάλα και τη Θάσο:

Τα συνέδρια των Ναυτικών Μουσείων πραγματοποιούνται από το 1996 ανά διετία, σε διαφορετική κάθε φορά πόλη, όπου βρίσκεται Ναυτικό Μουσείο, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων, για τη χάραξη κοινής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Σε κάθε διοργάνωση επιλέγεται ένα ειδικό θέμα, σχετικό με τη ναυτική ιστορία και την πολιτιστική παράδοση της ευρύτερης περιοχής, στην οποία έχει την έδρα του το μουσείο.

Το φετινό συνέδριο υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν πάνω από 100 συμμετέχοντες και οι επιστημονικές εισηγήσεις θα αναφέρονται στις ιστορικές, αρχαιολογικές, κοινωνικές και λαογραφικές πτυχές της ναυτικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας διαχρονικά. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο συνέδριο, που θα αναδείξει πολύ σημαντικά θέματα, όπως: «Η διαδρομή της εμπορικής ναυτιλίας δια μέσου των αιώνων», «Η Θάσος στην εποχή της άνθισης της πειρατείας στο Αιγαίο», «Οι ναυπηγοί στο τέλος του 19ου αι.», «Το ναυπηγείο σήμερα, χθες, αύριο», «Παρουσίαση σημαντικών ναυτικών εγγράφων του 19ου και 20ου αι.», «Ιστορικά στοιχεία της Θάσου», «Οι τρατάρηδες της Καβάλας από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ», «Βραχογραφίες ‘Το πλοιάριο’», «Λιμάνι-Καπνός», «Κατασκευή Λιμένα Καβάλας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα» και «Αναφορά στη ναυτική διαδρομή του Ευεργέτη Καβαλιώτη Εφοπλιστή Φρίξου Β. Παπαχριστίδη», μέσα από τις εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων.

Επίσης θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της διετίας 2016-2018 των Ναυτικών Μουσείων: Γαλαξιδίου, Ύδρας, Κρήτης, Χίου, Οινουσσών, Αιγαίου, Άνδρου, Καβάλας, Λιτόχωρου, Πλωτού Ναυτικού Μουσείου «Νεράιδα», Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ.Κ. «Γ.Αβέρωφ», Πλωτού Μουσείου «LIBERTY HELLAS», Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Νέας Κουτάλης, Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, και Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης