• 17 Μαΐου 2024,

Επιτέλους ομοφωνία και συναίνεση

 Επιτέλους ομοφωνία και συναίνεση

Μαραθώνια ήταν η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης το απόγευμα της Τετάρτης αφού διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες. Χθες, μια ημέρα μετά την επεισοδιακή λαϊκή συνέλευση, κατέστη σαφές ότι επιτέλους επετεύχθη και η συναίνεση και η ομοφωνία μεταξύ των περισσότερων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο Βαγγέλης Παππάς, ο οποίος δικαιολογημένα απουσίασε από τη λαϊκή συνέλευση εξαιτίας συνελεύσεως του συνεταιρισμού των εργαζομένων στα πετρέλαια, δήλωσε στην ΠΡΩΙΝΗ ότι η παράταξη ΚΑΠ θα στηρίξει την προμήθεια εξοπλισμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όταν θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Σημείωσε ωστόσο ότι έχει σημασία το ποιοι ρύποι θα μετρούνται. Ο κ. Παππάς σημείωσε πως στη συνέλευση της Νέας Καρβάλης παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του Λευτέρης Καρασαββίδης και μικρός αριθμός εργαζομένων στα πετρέλαια.

Τα υπόλοιπα που σχετίζονται με τη λαϊκή συνέλευση, διατυπώθηκαν ως συμπεράσματα και μελλοντικές πρωτοβουλίες, μέσω διαφορετικών συνεντεύξεων στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Γκίκας παρατήρησε ότι η ένταση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οφείλεται στην πίεση που νιώθουν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης. Ανέφερε επίσης ότι θα συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή κι επανέλαβε: «Εμείς δε ζητούμε να κλείσουν τα εργοστάσια, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και νόμιμα».

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια      ώστε η προμήθεια του μηχανήματος μέτρησης να υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος LEADER. Συμπλήρωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα θα συζητηθεί, ενώ ο δήμος θα υποστηρίξει τη συντονιστική επιτροπή στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν και οι εταιρείες των πετρελαίων και των λιπασμάτων.

Για τα μηχανήματα που θα μετρούν τη ρύπανση και αρχικά θα νοικιαστούν ενώ στη συνέχεια θα αγοραστούν, η δήμαρχος διευκρίνισε ότι μέσω προγραμματικής σύμβασης οι μετρήσεις θα προωθούνται στην αρμόδια υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στη λαϊκή συνέλευση της Τετάρτης κατά της Θεοδώρας Κουλουρά, η δήμαρχος το χαρακτήρισε απαράδεκτο. Ειδικότερα υπογράμμισε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε απέναντι σε μια γυναίκα που είχε το θάρρος να παραστεί στη διαδικασία».

Ο Θόδωρος Μουριάδης ζήτησε να αλλάξουν οι υπάρχουσες περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν σχέση με τα όρια και τις μετρήσεις των ρύπων. Συμφώνησε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί και η εταιρεία των πετρελαίων, ενώ θύμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη φωσφογύψο της ΒΦΛ. Ο Μιχάλης Καπέτης, εκ μέρους της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας», επεσήμανε ότι ο δήμος Καβάλας πρέπει να προχωρήσει με την πιο σίγουρη διαδικασία και σε συνεργασία με το ΤΕΙ ΑΜΘ. Αναφορικά με τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης, ο κ. Καπέτης παρατήρησε ότι νιώθουν σωρευμένη οργή. Αποφάνθηκε δε ότι η λύση είναι η χρήση αντιρυπαντικής τεχνολογίας εντός των εργοστασίων.

* Την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα περιβαλλοντικά θέματα του δήμου και της Νέας Καρβάλης ειδικότερα. Είναι βέβαιο ότι τη συνεδρίαση θα απασχολήσει το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης (προχθές). Πιθανόν στην ίδια συνεδρίαση να συζητηθεί για να εγκριθεί, η πρωτοβουλία της δημοτικής επιχείρησης για την ενοικίαση εξοπλισμού που θα μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης φαίνονται έτοιμες να ψηφίσουν τη δαπάνη με ή χωρίς προϋποθέσεις.

Έχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση Μαρκόπουλου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να συγκροτηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη επιτροπή Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Αν και πολλά πράγματα δεν είναι γνωστά για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η επιτροπή, φαίνεται αυτός να είναι σημαντικός. Κατά τον Αντιπεριφερειάρχη η επιτροπή θα έχει συγκροτηθεί τις επόμενες μέρες.

 

Διαβάστε επίσης