Γράφει η Ευθυμία Γ. Πέγιου, Επίτιμος Πρόεδρος της Θ.Ε.Κ.
Την 20η Νοεμβρίου έπεσε η αυλαία του 10ου Πολιτιστικού Διημέρου της Θρακικής Εστίας Καβάλας. Πιστή η σημερινή διοίκηση του Συλλόγου στο θεσμό που καθιέρωσε η προηγούμενη και παρ΄ όλες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικοί σύλλογοι γενικά της χώρας, εν τούτοις Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου κατέβαλαν και φέτος κάθε θετική προσπάθεια για την επιτυχία του 10ου Πολιτιστικού Διημέρου με θέμα: «Κωνσταντινούπολη η πόλη της καρδιάς μας».
Δυο μέρες γεμάτες από μνήμες. Μνήμες που τρεμοπαίζουν και πάνε από γενιά σε γενιά να σβήσουν. Και όμως με το οδοιπορικό του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, στην πόλη την πεντάλοφη, οι σκέψεις των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, ταξίδεψαν και πάλι ψάχνοντας στο χαμένο όνειρο, όλα εκείνα που τους άφησαν ως παρακαταθήκη οι προηγούμενες γενιές.
Ενώ την Κυριακή, η μουσικοχορευτική παράσταση με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τη χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, το μουσικό σχήμα «Εμπειροτέχνες» τα δρώμενα των κυριών της Θ.Ε.Κ., με συνοδεία πολίτικων τραγουδιών όπως το παραπονιάρικο: «Γιατί πουλήμ δεν τραγουδείς…», τις χασαπιές και τους καρσιλαμάδες του ανδρικού χορευτικού τμήματος, που δίδαξε ο χοροδιδάσκαλος Γεώργιος Βασιλειάδης, δόνησαν από συγκίνηση τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ξεπέρασαν από άποψη συμμετοχής κάθε προσδοκία.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν για την επιτυχία του 10ου Πολιτιστικού Διημέρου και ευχές για μπερεκέτια και ιεροσύνη του χρόνου το 2017 να είναι καλύτερο. Άλλωστε με το 10ο Πολιτιστικό Διήμερο, η Θρακική έδειξε ότι θα συνεχίσει την ύπαρξή της στα πολιτιστικά δρώμενα της Καβάλας για πολλά ακόμη χρόνια.
Αλλά ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να γραφεί, ώστε να μάθουν οι νέοι και τα καινούρια μέλη της Θ.Ε.Κ. την 92χρονη πορεία του συλλόγου αυτού. Πορεία και παρουσία στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Άλλωστε η αναφορά σ΄ αυτό το ιστορικό, ας θεωρηθεί ως ένα μνημόσυνο κατά κάποιο τρόπο σ΄ αυτούς που εργάσθηκαν, αγάπησαν αυτή την πόλη μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης και δεν υπάρχουν πια.
Η ιστορία της σημερινής Θ.Ε.Κ. χωρίζεται σε δύο περιόδους, εξ ίσου αξιόλογες από άποψη δράσης. Ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες των εποχών.
Η πρώτη περίοδος καταγράφεται από το 1924 έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1940, αφού είχε εν τω μεταξύ επιτελέσει τον σκοπό, ο οποίος ήταν η στεγαστική και επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων. Έτσι διαλύεται αφού αφ΄ ενός είχε ολοκληρωθεί το έργο και αφ΄ ετέρου οι πολεμικές και πολιτικές συγκυρίες, οι οποίες ακολούθησαν, δεν επέτρεπαν τις δραστηριότητες κανενός συλλόγου.
Το αρχείο του τότε συλλόγου των Θρακών που αφορά την πρώτη περίοδο της ύπαρξης του, κατέστρεψαν οι Βούλγαροι κατακτητές το 1941 – 1944 στην βάρβαρη προσπάθειά τους να μην μείνει ούτε δείγμα ελληνικής γραφής.
Το 1942 πεφωτισμένοι Θρακιώτες πρόσφυγες συμπολίτες μας απεφάσισαν την επανίδρυσή του, αλλάζοντας τον τίτλο σε «Θρακική Εστία Καβάλας» καθώς και τον σκοπό ύπαρξής του, ο οποίος αυτή τη φορά αποσκοπούσε στη διατήρηση της μνήμης των αλύτρωτων πατρίδων και τη διάδοση του πολιτισμού τους μέσω των ηθών και εθίμων.