• 17 Φεβρουαρίου 2020,

Τον Απρίλιο η απάντηση για την επένδυση της Volkswagen στην Ελλάδα. Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης και οι πιθανότητες να γίνει η Θάσος το “έξυπνο” νησί

 Τον Απρίλιο η απάντηση για την επένδυση της Volkswagen στην Ελλάδα. Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης και οι πιθανότητες να γίνει η Θάσος το “έξυπνο” νησί

Στις αρχές Απριλίου, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινωθεί το νησί που θα επιλεγεί για τη μεγάλη επένδυση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, της Volkswagen στην Ελλάδα.

Τις προηγούμενες μέρες, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επισκέφτηκε την Καβάλα και τη Θάσο προκειμένου να συλλέξει τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τόπο αλλά και τις προϋποθέσεις της επικείμενης επένδυσης.

Αντίστοιχη διαδικασία συλλογής στοιχείων συγκοινωνιακού φόρτου και οδικών δικτύων είχε  προηγηθεί από στελέχη της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και για άλλα νησιά.

“Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον τρόπο που θα επιλεγεί το νησί, ποιο νησί θα είναι και ποιες οι προϋποθέσεις στις αρχές Απριλίου», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας ως προς την επένδυση της Volkswagen στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στην Ελλάδα.

Ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε και για τις πιθανότητες που έχει η Θάσος να γίνει το «έξυπνο» νησί της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, της Volkswagen, αλλά και για το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων ομίλων για τη χώρα μας, διευκρινίζοντας ότι «κάνουμε μια μελέτη σκοπιμότητας με την VW» και αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Οπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η  Ελλάδα σε διεθνή επενδυτικό προορισμό. «Είμαστε σε συζητήσεις με την Volkswagen, τον μεγαλύτερο εργοδότη στη Γερμανία, που απασχολεί 680 χιλιάδες άτομα. Συζητάμε μαζί τους για ένα prοject, που αφορά κατά βάση την ηλεκτροκίνηση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας εξήγησε ότι αυτή η μελέτη γίνεται σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία και ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, θέματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, που πρόκειται να καταρτιστεί από το υπουργείο Ενέργειας, καθώς αυτό είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η Θάσος το “έξυπνο” νησί;

Aναφερόμενος  στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει το νησί της Θάσου για να επενδύσει σε αυτό η Volkswagen, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε  το τετράπτυχο, αεροδρόμιο στην Καβάλα, εύκολη πρόσβαση με πλοίο στο νησί, ικανοποιητικό οδικό δίκτυο και  υποβρύχιο καλώδιο που συνδέει ενεργειακά το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παρά ταύτα, κράτησε και μία επιφυλαξη ως προς το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με τον γερμανικό κολοσσό είναι σε πρώϊμο στάδιο. Επιπρόσθετα, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν  θα προχωρήσει το εργοστάσιο της Volkswagen στη Σμύρνη της Τουρκίας. “Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές στην εταιρία το ενδιαφέρον μας να καταθέσουμε μια πρόταση για να έρθει στην Ελλάδα, έχουν καταθέσει και άλλες χώρες προτάσεις. Το εργοστάσιο που σχεδιάζει να στήσει η Volkswagen, αφορά σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Volkswagen αποφασίζει που θα επενδύσει», τόνισε ο  υφυπουργός.

Πηγή : economico.gr

Διαβάστε επίσης