Το δημοσίευμα της Καθημερινής στην κυριακάτικη της έκδοση έγινε αφορμή νέων συζητήσεων για το παρόν και το μέλλον της παραλιακής ζώνης του Δήμου Παγγαίου. Ειδικότερα της περιοχής της παραλίας Οφρυνίου. Η δημοτική σύμβουλος κ. Χρυσάνθη Οικονομίδου περιγράφει το σήμερα. Ζητά να μπουν όροι και προϋποθέσεις για το αύριο.
Η συνέντευξη
Ερ: Υπάρχει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Καθημερινής για ένα ξενοδοχείο που κάνουν οι Βούλγαροι στην παραλία Οφρυνίου. Είναι επιτυχία της Παραλίας Οφρυνίου, της Δημοτικής Ενότητα Ορφανού; Βάλτε μας λίγο στο κλίμα.
Απ: Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια να συμβαίνει στην περιοχή μας, είναι η εξαγορά ακινήτων από κατοίκους γειτονικών χωρών. Κυρίως Βουλγάρων και λιγότερο Τούρκων. Δε μιλάμε για τουρίστες που έρχονται στην περιοχή για λίγες ημέρες να περάσουν τις διακοπές τους. Μιλάμε για αλλοδαπούς οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα διάφορα. Οικόπεδα, αγροτεμάχια, σπίτια και τελευταία και επιχειρήσεις. Οι αγορές αυτές των ακινήτων όπου πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν περιορίζονται στην παραλιακή ζώνη αλλά γίνονται και στην ενδοχώρα του Δήμου μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εμείς ως δημότες του Δήμου Παγγαίου το βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και μας προβληματίζει αρκετά. Αυτός ο συνεχής ρυθμός αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς σε συνδυασμό με την απουσία τοπικής πολιτικής για την κατοικία και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενδέχεται να μετατρέψει τον τόπο μας σ’ έναν προορισμό χωρίς ταυτότητα. Αυτό δεν είναι ούτε ρατσισμός, ούτε εχθρότητα. Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα και τη συνοχή της τοπικής μας κοινωνίας.
Ερ: Αγοράζουν κατοικίες παραθεριστικές;
Απ: Ναι, παραθεριστικές αλλά φανταστείτε ότι έχουν ήδη προχωρήσει και στην ενδοχώρα, δηλαδή αγοράζουν γενικότερα ακίνητα, οικόπεδα, χτίζουν. Κυρίως όμως αγοράζουν παραθεριστικές κατοικίες.
Ερ: Αυτό που πρόβαλε η Καθημερινή με το δημοσίευμα της είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο; Τι μπορούμε να πούμε περαιτέρω;
Απ: Να πούμε όσον αφορά τις επενδύσεις, ασφαλώς και είμαστε θετικοί. Είμαστε θετικοί στο να έρθουν επενδυτές στην περιοχή. Φυσικά μας ενδιαφέρει. Αν θέλουμε ειδικά να μιλήσουμε για αυτό το θέμα, πάλι θα πρέπει να σκεφτούμε ότι θα πρέπει να γίνεται υπό όρους. Θα πρέπει να εξετάσουμε αν οι επενδύσεις είναι και προς το συμφέρον του τόπου. Χωρίς ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, χωρίς προϋποθέσεις το να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε να προβαίνει σε οποιοδήποτε έργο χωρίς να αναλογιζόμαστε αν αυτό συμβαδίζει με το αισθητικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αν διασφαλίζει την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής, θεωρώ ότι είναι μια εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ερ: Εδώ θα πρέπει να δράσει περισσότερο το κράτος και λιγότερο η αυτοδιοίκηση.
Απ: Ακριβώς. Φυσικά τον πρώτο ρόλο θα πρέπει να τον έχει η Πολιτεία η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει τους πολίτες της. Φανταστείτε ότι με τη φρενίτιδα, όπως αναφέρεται και στο άρθρο της Καθημερινής με την οποία αγοράζονται τα ακίνητα στα τελευταία χρόνια από τους αλλοδαπούς, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι τιμές για τους ντόπιους είναι απλησίαστες. Ένα θέμα είναι και αυτό.
Ερ: Οι υποδομές υπάρχουν; Αποχέτευση, δρόμοι, ρεύμα…
Απ: Όχι δυστυχώς. Παρατηρούμε στην παραλιακή ζώνη ότι είναι μια μαζική, άναρχη ζώνη δόμησης. Ειδικότερα να πούμε για την Παραλία Οφρυνίου ότι έχει ανασταλεί και η πράξη εφαρμογής. Φανταστείτε ότι οτιδήποτε διαθέσιμο χτίζεται. Οπουδήποτε. Απόρροια αυτού είναι η εμφάνιση προβλημάτων στην καθημερινότητα των κατοίκων, τόσο των νεοφερμένων, όσο και των ντόπιων. Διάφορα σοβαρά ζητήματα έχουν ανακύψει με την ύδρευση, την αποχέτευση, την καθαριότητα. Φανταστείτε και με την ασφάλεια των κατοίκων από την ελλιπή αστυνόμευση που υπάρχει. Ακόμη-ακόμη και με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχει ιατρείο που λειτουργεί κάποιες ώρες της ημέρας, την περίοδο με τη μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή αλλά ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών.
Ερ: Η περιοχή αλλάζει για όλο το έτος, δηλαδή οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, έχετε κόσμο στην Παραλία Οφρυνίου.
Απ: Υπάρχει αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με τη θερινή περίοδο.
Ερ: Το δικό σας μήνυμα προς το κράτος ποιο είναι;
Απ: Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι το θέμα έχει πάρει δημοσιότητα, ότι έχει περιληφθεί σε διάφορες πολιτικές συζητήσεις και έχει εγγραφεί σε πολιτικές ατζέντες. Παράδειγμα και η αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, στην τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ. Παρουσιάζεται μια ευκαιρία σ’ όλους μας, να αναδειχθεί το θέμα και να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του. Δεν πρέπει να μείνουμε θεατές του προβλήματος. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας σοβαρός θεσμικός διάλογος για την αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου Παγγαίου, ειδικότερα της παραλιακής ζώνης. Να αναρωτηθούμε όλοι μας: θέλουμε τουρισμό; Βεβαίως. Θέλουμε επενδύσεις; Ασφαλώς αλλά με όρους, με σχέδιο, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ιστορία αλλά και στους κατοίκους του τόπου μας.

