Dark Mode Light Mode
Η ιστορία επαναλαμβάνεται καμιά φορά και ως φάρσα
Τους Παραμυθάδες ενισχύουν ψυχολόγοι – Περιοδεύουν στις παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης
Συμβολική διαμαρτυρία αγροτών

Τους Παραμυθάδες ενισχύουν ψυχολόγοι – Περιοδεύουν στις παιδικές βιβλιοθήκες της πόλης

 

«Κρύφτηκε στο παραμύθι, κάποιος φίλος…κάποια φίλη» είναι ο τίτλος της δράσης που πραγματοποιήσαμε την περασμένη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017. Η δράση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των μηνιαίων επισκέψεών μας στις δύο παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Καβάλας, στου Αγίου Λουκά και στου Τιμίου Σταυρού.

Φέτος, η θεματολογία μας αφορά τις ηθικές αξίες. Ξεκινήσαμε με τον σεβασμό τον Νοέμβριο, μιλήσαμε για την αγάπη τον Δεκέμβριο και τώρα ήταν η σειρά της φιλίας. Το νέο στοιχείο που έδωσε μια διαφορετική νότα στην δράση μας, είναι η συμμετοχή δύο ψυχολόγων, της Νέλλης Γεωργιάδου και της Χρύσας-Μαρίας Ταβανλή -τις οποίες και ευχαριστούμε ολόψυχα για την ένθερμη ανταπόκριση και συμμετοχή. Οι δύο κυρίες, με τον δικό τους επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο θα επιδιώκουν να μεταδώσουν και να κοινωνήσουν στα παιδιά τις αξίες αυτές στις οποίες θα αναφερόμαστε. Αυτό έγινε και με την φιλία…

Στην παιδική βιβλιοθήκη του Αγίου Λουκά

(Του παραμυθο-ανταποκριτή μας Χρήστου Π. Τσίρκα)

Πριν ακόμα οι δείκτες του ρολογιού δείξουν 6 το απόγευμα, άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα παιδιά στην παιδική βιβλιοθήκη του Αγίου Λουκά. Πιστοί στο ραντεβού μας κι εμείς εκεί, με τα παραμύθια ανά…καρδιάς. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά αφού η μέρα απαιτούσε να μιλήσουμε για την φιλία. Πριν ξετυλίξουμε το κουβάρι της κόκκινης κλωστής, η ψυχολόγος Χρύσα-Μαρία Ταβανλή ξεκίνησε μια όμορφη κουβέντα με τους μικρούς μας φίλους αλλά και με όσους από τους μεγάλους θέλανε να συμμετέχουνε. Η κουβέντα κράτησε αρκετά και ήταν παραγωγική. Ακούστηκαν διάφορα, άλλα σοβαρά κι άλλα αστεία.

Και τότε, ένα αεράκι φύσηξε και η ανέμη άρχισε να γυρίζει μια με τον Τάσο, μια με την Ζωή, την Γεσθημανή και τον Χρήστο. Τα παραμύθια ξύπνησαν τους ήρωες, τα ζώα, τα αντικείμενα, την φύση ολάκερη. Τα παραμύθια, μίλησαν για την φιλία, είτε την καλή, είτε την κακή. «Όλοι δουλεύουν», ο μύθος του Αισώπου «Οι δύο φίλοι και η αρκούδα», «Ο Σαντουράμ κι ο Αντουράμ» και «Το ποντικάκι, ο πιστός φίλος».

Κι όταν τα παραμύθια ολοκληρώσανε τον κύκλο τους, σηκώσαμε τα μανίκια ψηλά, πήραμε τις μπογιές στα χέρια και με μπόλικη αγάπη αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε την κάρτα που θα προσφέραμε στην συνέχεια σαν δώρο στον καλύτερο φίλο ή φίλη μας.

Συμμετείχαν οι Παραμυθάδες: Καπατζιάς Τάσος, Κούφτα Γεσθημανή, Τσαπανίδου Ζωή και Τσίρκας Χρήστος.

Για έναν κόσμο που αξίζει…

(Της Χρύσας-Μαρίας Ταβανλή – Ψυχολόγος)

Η σημερινή εκδήλωση των «Παραμυθάδων» στην Παιδική βιβλιοθήκη του Αγ. Λουκά, στην οποία είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω, ήταν μια εμπειρία ευχάριστη αλλά κυρίως διδακτική. Όσα χρόνια και να περάσουν η συναναστροφή με τα παιδιά παραμένει πάντα ένα παράθυρο σε έναν κόσμο μαγικό και συνάμα τόσο αληθινό που η ενηλικότητα δεν μας επιτρέπει να δούμε πολλώ δε μάλλον να γίνουμε μέρος του.

Η βιβλιοθήκη άρχισε να γεμίζει από νωρίς με παιδάκια μικρά 4-5 χρονών, που ήταν μάλλον επιφυλακτικά και συντόνιζαν το βήμα τους με αυτό των μαμάδων ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της ασφάλειας, με παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, που αλληλεπιδρούσαν ζωγραφίζοντας και συζητώντας αλλά και με παιδιά της πρώτης και μέσης εφηβικής ηλικίας που αρχικά επεδίωκαν την επαφή κυρίως με τον κόσμο των ενηλίκων. Όλες αυτές οι διαφορετικότητες όμως παραμερίστηκαν μεμιάς όταν όλοι, μικροί και μεγάλοι, καθίσαμε μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι και αρχίσαμε να συζητάμε για πράγματα που μας αρέσουν ανταλλάσοντας ιδέες και εμπειρίες με στόχο να γνωριστούμε καλύτερα. Στη συνέχεια προσεγγίσαμε την έννοια της φιλίας, αρχικά μουδιασμένα, με λεξούλες που μας έφερνε στο μυαλό η ίδια η λέξη και όσο η ώρα περνούσε εμβαθύναμε όλο και περισσότερο συζητώντας για τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου, για τους δικούς μας φίλους αλλά και για τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν συναναστρεφόμαστε με αγαπημένους ανθρώπους. Έννοιες όπως, αγάπη, χαρά, φροντίδα, εμπιστοσύνη και αγκαλιά ντύθηκαν με παιδικές φωνούλες. Τελειώνοντας το πρώτο μέρος της δράσης θελήσαμε να σχηματίσουμε το δέντρο της φιλίας και να χρωματίσουμε τα γυμνά κλαδιά του με τα άνθη της αληθινής φιλίας, της φιλίας των παιδιών. Στο δεύτερο μέρος και αφού ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τα παραμύθια και αποκωδικοποιήσαμε έννοιες και μηνύματα αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε μια κάρτα για τον καλύτερο μας φίλο και να γράψουμε σε αυτήν το μήνυμα της φιλίας μας. Οι κάρτες άρχισαν πολύ γρήγορα να γεμίζουν με χρώματα, οι μαρκαδόροι άλλαζαν χέρια με γοργούς ρυθμούς και τα μηνύματα αγάπης στόλισαν το άσπρο χαρτί. Στο τέλος της βραδιάς όλες οι κάρτες, όμορφες και ξεχωριστές, ξεκίνησαν το ταξίδι τους…! Κλείνοντας υποσχεθήκαμε στην επόμενη κοινή μας συνάντηση να μοιραστούμε με την ομάδα λεπτομέρειες για το ταξίδι της κάρτας, την αντίδραση του παραλήπτη και τα συναισθήματα που αυτή γέννησε. Σε αναμονή λοιπόν….

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους «Παραμυθάδες» για την πρόταση τους για τη συμμετοχή μου στις δράσεις της ομάδας, την κα Κατερίνα Κουμανίδου για την υποστήριξη της, την συνάδερφο κα Μαρία Δουργουνάκη για την συμμετοχή της στην εκδήλωση και κυρίως όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και με άφησαν έστω και για λίγο να δω από το δικό τους παράθυρο έναν κόσμο που αξίζει.

Στην παιδική βιβλιοθήκη του Τιμίου Σταυρού

(Της παραμυθο-ανταποκρίτριάς μας Αδελαϊς Ράπτη)

Μία μεγάλη έκπληξη μας περίμενε στην πρώτη για τον φετινό χειμώνα επίσκεψη στην παιδική βιβλιοθήκη του Τιμίου Σταυρού. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη! Πράγμα που μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Μάθαμε από τους γονείς ότι ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε τους μαθητές για την δράση μας και τον ευχαριστούμε.
Θέμα μας λοιπόν αυτήν την φορά η φιλία.
Με μία καινούρια παρουσία ανάμεσα στην ομάδα των Παραμυθάδων, αυτήν της ψυχολόγου Νέλλης Γεωργιάδου, δώσαμε μία πρόσθετη νότα στις παρουσιάσεις μας στις παιδικές βιβλιοθήκες. Ή σκέψη μας ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοούν τα νοήματα πριν ξεκινήσει το ταξίδι των παραμυθιών.
Η Νέλλη λοιπόν, με έναν όμορφο και έξυπνο διάλογο κατάφερε να πάρει από τα παιδιά απαντήσεις που μας ξάφνιασαν ευχάριστα. Και κάθε απάντηση γραφόταν σε έναν πίνακα δέντρο έτσι ώστε όταν όλες συγκεντρώθηκαν οι Παραμυθάδες πήραμε την σκυτάλη και οι αφηγήσεις των παραμυθιών ξετυλίχτηκαν και οι μικροί μας φίλοι αφέθηκαν στην μαγεία.
«Ο γέροντας των Φώτων», «Οι δυο φίλοι και η αρκούδα», «Η καμηλοπάρδαλη και οι πίθηκοι», «Το μυρμήγκι και το περιστέρι», ήταν τα παραμύθια και οι μύθοι που διηγηθήκαμε στα παιδιά. Επίσης αφηγηθήκαμε την ιστορία των δύο φίλων, του Δάμωνα και του Φιντία που για αιώνες στάθηκαν λαμπρό παράδειγμα φιλίας!
Τέλος, ζητήσαμε να ζωγραφίσουν όλα μία κάρτα, να γράψουν στο εσωτερικό της ένα μήνυμα για τον καλύτερο τους φίλο και να του την χαρίσουν.
Οι Παραμυθάδες που συμμετείχαν ήταν οι : Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαΐς, Τσιφλίδου Αρετή και η καλή φίλη της ομάδας Παναγιωτίδου Σταυρούλα.

Φιλία: Καθολική και διαχρονική βασική αξία

(Της Νέλλης Γεωργιάδου – Ψυχολόγος)

Φιλία! Μια από τις πιο βασικές αξίες! Είναι καθολική και διαχρονική. Τη συναντάμε σε πολύ μικρή ηλικία και την διατηρούμε μέχρι τα γεράματα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο συνειδητά αυτές τις σχέσεις.
Την Τετάρτη είχαμε την χαρά να αποδομήσουμε την αξία αυτή με πολλούς πολλούς μικρούς φίλους. Ξεκινήσαμε με ελεύθερους συνειρμούς : «όταν μας λένε φιλία τι σκεφτόμαστε; – σκεφτόμαστε αγάπη, σκεφτόμαστε αγκαλιές και φιλιά, σκεφτόμαστε παιχνίδι»! Και συνεχίσαμε με πιο κατευθυνόμενες ερωτήσεις όπως, «πού και πώς κάνουμε φίλους», «ποιοι μπορεί και ποιοι δεν μπορεί να είναι φίλοι μας» ,«τι κάνουμε ή δεν κάνουμε με αυτούς» και άλλα.
Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη να βλέπουμε τους μικρούς θεατές να σηκώνουν χέρια για να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο «παζλ» που «χτίζαμε» στον πίνακα μπροστά τους! Τα λιθαράκια αυτά δεν ήταν μόνο πολύτιμα αλλά και πολύ εύστοχα! Τους ευχαριστούμε πολύ.

(Τα κείμενα προέρχονται από την ιστοσελίδα των Παραμυθάδων)

Προηγούμενο άρθρο

Η ιστορία επαναλαμβάνεται καμιά φορά και ως φάρσα

Επόμενο άρθρο

Συμβολική διαμαρτυρία αγροτών