• 17 Μαΐου 2024,

Τουριστική αντοχή δείχνει αυτό το Καλοκαίρι ο Νομός Καβάλας

 Τουριστική αντοχή δείχνει αυτό το Καλοκαίρι ο Νομός Καβάλας

Την περασμένη Άνοιξη όσοι στο Νομό Καβάλας ασχολούνται με τον τουρισμό έσπευσαν να δηλώσουν την εκτίμηση τους για το επικείμενο Καλοκαίρι, το Καλοκαίρι του 2019. Συγκρατημένοι και ως ένα βαθμό απαισιόδοξοι δήλωσαν δημόσια ότι το 2019 δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα (Καλοκαίρια). Όσο πλησιάζαμε στον Ιούνιο η εκτίμηση αυτή γίνονταν όλο και πιο σίγουρη. Αναφέρονταν μάλιστα (σε τοπικό πάντα επίπεδο) κάποια πρώτα ποσοστά της μείωσης που έρχονταν. Όλο αυτό το αρνητικό -μεταξύ μας- κλίμα ενισχύθηκε από δύο ακόμη παράγοντες: Τον σχετικά μη καλοκαιρινό καιρό του Ιουνίου και τα ίδια μηνύματα από άλλους (ισχυρότερους, πιο παραδοσιακούς) τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τελευταία αντιλαμβανόμαστε ότι η περιβόητη αρνητική εκτίμηση άρχισε να αλλάζει. Οι αφίξεις φαίνεται να ενθουσίασαν τους απαισιόδοξους, αφού όχι μόνο υπήρξαν αλλά ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες. Πλέον όλοι θεωρούν εφικτό τον στόχο το Καλοκαίρι να είναι φέτος σαν το περσινό. Άρα καθόλου κακό. Οι συζητήσεις περί μείωσης υποχώρησαν κι όλα θα κριθούν στο τέλος. Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για όλο το Νομό Καβάλας ως το τέλος Αυγούστου, το τελικό συμπέρασμα θα προκύψει από την «έξτρα» περίοδο του Σεπτέμβρη.

Πάντως οι πιο προσεκτικοί επαγγελματίες του τουρισμού, οι προβλέψεις των οποίων ήταν εξ αρχής θετικές, φαίνεται σήμερα να έχουν περισσότερο δίκιο. Ως ένα βαθμό είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να δικαιωθούν στο τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Βασικό είναι επίσης το συμπέρασμα ότι ο Νομός μας τουριστικά αντέχει. Συνεχίζει να έχει προοπτική έστω κι αν η «έκρηξη» των προηγούμενων ετών δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Δεν ήταν άλλωστε δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αλλά κι η τουριστική σταθερότητα που βιώνουμε στο Νομό Καβάλας, δεν είναι μικρό πράγμα για να το υποτιμήσει κάποιος. Είναι αυτή που ωθεί σε νέες τουριστικές επενδύσεις, σε ακόμη περισσότερες κλίνες για τα Καλοκαίρια που έρχονται. Είναι τα επιχειρηματικά σχέδια που ήδη υλοποιούνται σε όλο το νομό αλλά περισσότερο στη Θάσο. Σχέδια που δείχνουν πόσο μεγάλη σημασία δίνουμε σε αυτό που ονομάζουμε τουριστική ανάπτυξη. Πόσο την πιστεύουμε και επενδύουμε σε αυτήν.

 

******

Διαβάστε επίσης