Τουριστική κίνηση στο Ν. Καβάλας: Προτεραιότητα οι εμβολιασμοί και η λειτουργία της Νυμφαίας

 Τουριστική κίνηση στο Ν. Καβάλας: Προτεραιότητα οι εμβολιασμοί και η λειτουργία της Νυμφαίας

Συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης των Ξενοδόχων της Θάσου κ. Πάρη Παρασχούδη. Η συζήτηση έγινε στη βάση των πρώτων προετοιμασιών για την προσεχή θερινή τουριστική περίοδο, έστω κι αν τα δεδομένα στον κορωνοϊό και την πανδημία δεν επιτρέπουν στην παρούσα στιγμή αισιοδοξία.

Δύο είναι οι παράγοντες στους οποίους στηρίζεται η προετοιμασία των επιχειρήσεων για την τουριστική κίνηση. Ο Πάρης Παρασχούδης αναφέρεται στη διαδικασία των εμβολιασμών και στη μεγάλη ανάγκη -και πρώτη όπως αναφέρει προτεραιότητα- να λειτουργήσει και την Άνοιξη και το Καλοκαίρι αναβαθμισμένο το τελωνείο της περιοχής Νυμφαίας στη Ροδόπη.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι δεδομένα έχουμε μέχρι τώρα; Τις πτήσεις εξωτερικού, Τσεχία, Πολωνία, Γερμανία και αυτή τη συζήτηση που ξεκίνησε τώρα, να ανοίξει η Νυμφαία. Σαν ξενοδόχοι της Θάσου πως τα βλέπετε τα πράγματα.

Απ: Κοιτάξτε τις περισσότερες φορές στις 3 Μαρτίου, είχαμε εξασφαλίσει τη σεζόν. Φέτος τα πράγματα είναι σαν την κινούμενη άμμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν είσαι μέσα στο λάκκο με την κινούμενη άμμο δεν πρέπει να κάνεις άθελες κινήσεις γιατί το πιθανό είναι να βουλιάξεις.

Όπως επίσης δεν πρέπει να μοιρολατρείς και να μείνεις  χωρίς κάτι να κάνεις. Επίσης θα βουλιάξεις. Πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, όμορφες κινήσεις και ίσως πρέπει να σε βοηθήσει και κάποιος άλλος απέξω όπως είναι τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ή ακόμη η Κυβέρνηση για να μπορέσεις να βγεις από τη δύσκολη κατάσταση.

Γίνονται αυτή τη στιγμή πολλές προσεκτικές κινήσεις με πάντα στο βλέμμα στο υγειονομικό πρόβλημα.

Όσο υπάρχει αυτό το πρόβλημα και δεν έχουμε διασφαλίσει την ανοσία που χρειαζόμαστε πάντοτε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι εξασφαλίζουμε τους επισκέπτες μας την αίσθηση ασφάλειας την οποία πρέπει να έχουνε.

Βασιζόμαστε στον εμβολιασμό. Αν είχαμε πετύχει τον εμβολιασμό ένα 70% τον Ιούνιο θα ήμασταν σίγουροι ότι θα είχαμε μια καλή σεζόν αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι αυτό μετακινείται προς το Φθινόπωρο, οπότε το καλοκαίρι θα είναι λίγο δύσκολο.

Ερ: Πάντως γίνονται κάποιες προετοιμασίας με την παλιά έννοια προ κορωνοϊού και ότι ήθελε προκύψει.

Απ: Οι προετοιμασίες όλες που γίνονται, γίνονται αυτή τη στιγμή είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο, είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον που έχουμε τώρα. Δεν είναι καθόλου όπως παλιά. Αν κάνουμε κινήσεις όπως παλιά σίγουρα αυτές δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Το περιβάλλον έχει αλλάξει πολύ. Δεν ξέρουμε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε. Βλέποντας και κάνοντας είναι η κατάσταση. Αλλά σίγουρα πρέπει να αλλάξουν αυτές οι κινήσεις.

Ερ: Λέτε ότι μέχρι το Ελληνικό το Πάσχα θα προλάβει να λειτουργήσει κάτι από πλευράς ξενοδοχειακών μονάδων και να ταξιδέψουν κάποιοι άνθρωποι ή είναι «χαμένο» και το Πάσχα;

Απ: Έτσι όπως βλέπουμε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αντί να πηγαίνουμε προς το καλύτερο υγειονομικά είμαστε σε πολύ βαθύ κόκκινο σημείο. Πιστεύω προσωπικά ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει όλος  ο κόσμος να βοηθήσει έτσι ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Από το καλοκαίρι και τον τουρισμό εξαρτάται πάρα πολύ η οικονομία. Αυτό το έχει καταλάβει η Κυβέρνηση και πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι άνθρωποι. Για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα πρέπει άμεσα να έχουμε πολύ καλό υγειονομικό προφίλ σαν χώρα.

Να υπενθυμίσω ότι ο τουρισμός είναι περίπου το ¼ της Εθνικής οικονομίας. Ακόμη και τους διπλάσιους τουρίστες να έχουμε από το 2020 δεν είναι παρά μόνο οι μισοί του 2019 και αυτό σημαίνει απώλεια περίπου 9-10 δισεκατομμύρια.

Για την πραγματική οικονομία πάνω από 25 δισεκατομμύρια. Είναι πολλά τα χρήματα.

Αν δεν δουλέψουμε φέτος να αποκαταστήσουμε ένα μικρό ποσοστό της απώλειας δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε αυτή την απώλεια δηλαδή να  έχουμε το 70% την επόμενη σεζόν, το 90% το 2023 κτλ.

Ερ: Πρέπει να ανοίξει ο σταθμός της Νυμφαίας. Το καλοκαίρι να είναι ανοιχτός έτσι;

Απ: Αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δουλεύουμε από το κλείσιμο της προηγούμενης σεζόν. Ήταν η πρώτη προτεραιότητα.

Από την κεντρική κυβέρνηση έχουμε τη διασφάλιση ότι όλοι οι σταθμοί των συνόρων θα δουλέψουνε, πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν προϋποθέσεις και για αυτό το λόγο παρακαλούμε και απευθυνόμαστε στην Περιφέρεια να μπορέσει να πραγματοποιήσει αυτές τις προϋποθέσεις δηλαδή κτηριακές υποδομές και άλλες υποδομές που χρειάζονται ώστε να μπορέσει να είναι λειτουργικός ο σταθμός της Νυμφαίας γιατί από τη Νυμφαία περνάει πάρα πολύς κόσμος και αυτό συμβάλει σημαντικά στον τουρισμό και στην οικονομία της περιοχής.

Ερ: Οι μονάδες που έμειναν κλειστές ειδικά στις πόλεις, στηρίχθηκαν λέτε όπως θα έπρεπε ή όχι;

Απ: Να πούμε την αλήθεια οι ξενοδοχειακές μονάδες στηρίχθηκαν αρκετά. Το μέτρο της αναστολής εργασίας ήταν πολύ σημαντικό και βοήθησε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Επίσης βοήθησαν πολύ και οι μη επιστρεπτέες προκαταβολές.

Θα βοηθούσε πολύ και η Περιφέρεια ΑΜΘ αν ολοκλήρωνε το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει για την επιστρεπτέα και η μη επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία δεν έχει προχωρήσει. Υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν σιγά- σιγά την Άνοιξη και θα βοηθήσουνε στην επανεκκίνηση του τουρισμού.

Διαβάστε επίσης