• 29 Μαρτίου 2024,

Τους γλάρους τους ρωτήσανε για το έργο μόνωσης στην οροφή του Διοικητηρίου;

 Τους γλάρους τους ρωτήσανε για το έργο μόνωσης στην οροφή του Διοικητηρίου;

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ έδωσε την τελική έγκριση σε έργο μικρής κλίμακας που αφορά τη συντήρηση του Διοικητηρίου. Ο προϋπολογισμός είναι μόνο 70.000 ευρώ, το έργο περιλαμβάνει ηλεκτρολογικές εργασίες- εσωτερικά βαψίματα- αποκατάσταση ζημιών στην πυλωτή κτλ. Ακολουθεί παρόμοιο έργο συντηρήσεων άλλων κτιρίων της Π.Ε.

Αυτό θα γίνει στο ΚΤΕΟ, τα κτηνιατρεία, το εργοτάξιο στο Κοκκινόχωμα. Τρίτο έργο που ετοιμάζεται και προορίζεται για τον επόμενο χρόνο είναι της μόνωσης της οροφής του Διοικητηρίου. Μόνο που το συγκεκριμένο έργο πρέπει να γίνει σε περίοδο όπου στον 6ο όροφο (στην οροφή γενικότερα του κτιρίου) δεν θα πρέπει να υπάρχουν γλάροι. Ή να βρεθεί κάποιος τρόπος αυτοί να απομακρυνθούν. Πράγμα δύσκολο.

Τόσο οι γλάροι όσο και τα περιστέρια ταλαιπωρούν το κτίριο του Διοικητηρίου, ειδικά οι γλάροι ενοχλούν και τους υπαλλήλους. Την Άνοιξη στο μεγάλο μπαλκόνι του 6ου ορόφου φτιάχνουν τις φωλιές τους.

Όσο διάστημα τα μικρά προστατεύονται από τους μεγάλους, οι μεγάλοι γλάροι είναι (ως συνήθως) επιθετικοί. Το συγκεκριμένο μπαλκόνι κατά κάποιο τρόπο καταλήγει να είναι επικίνδυνο αφού όπως λένε παθόντες, οι γλάροι συχνά εφορμούν. Στο συγκεκριμένο μπαλκόνι συντήρηση γίνεται μόνο όταν πλησιάζει η εκδήλωση του αεροπορικού σόου. Υπάρχει μια σχετική προστασία από πλαστικό, κι αυτή για να μπορούν να καπνίζουν στο χώρο οι καπνιστές υπάλληλοι.

Όταν το μπαλκόνι έχει φωλιές, οι υπάλληλοι και καπνιστές δεν απομακρύνονται. Μένουν στους «στεγασμένους» χώρους του και δεν πλησιάζουν τα κάγκελα π.χ. για να δουν τη θέα.

Ίδιο πρόβλημα για το διοικητήριο είναι τα πολλά περιστέρια. Οι κουτσουλιές τους αλλά κυρίως η επιμονή τους να πιούν νερό από τις εξωτερικές μονάδες των κλιματιστικών. Βγάζουν τα λάστιχα από τα λούκια για να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο νερό που αποζητούν. Με τις ζημιές που προκαλούν στο σύστημα , τα νερά των κλιματιστικών καταλήγουν τρέχουν στο πεζοδρόμιο κάτω από το κτίριο. Οι πεζοί βρέχονται ή αντιλαμβάνονται το πρόβλημα έγκαιρα κι αποφεύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Έχω δει υπαλλήλους να ταΐζουν τους γλάρους αλλά όταν κάνουν φωλιές, τότε υπάρχει θέμα στο μπαλκόνι του 6ου ορόφου» μας είπε εργαζόμενος στο Διοικητήριο. Αυτήν την εποχή το πρόβλημα έχει υποχωρήσει. Τα μικρά μεγάλωσαν και δεν χρειάζονται προστασία. Πάλι όμως, το να βγει κάποιος στο μπαλκόνι του 6ου ορόφου (να απομακρυνθεί από τις σκεπασμένες περιοχές) είναι μια πράξη «ριψοκίνδυνη».

Οι γλάροι μας έχουν απασχολήσει κι άλλη φορά. Στην Καβάλα είναι πάρα πολλοί και κατά διαστήματα επιθετικοί. Έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε ανθρώπους προκειμένου να τους αρπάξουν την τυρόπιτα ή άλλο φαγητό κτλ. Αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπιστούν δεν υπάρχει. Δεν έχει προκύψει έως τώρα.

Διαβάστε επίσης