Βαρύ πρόστιμο σε οδηγό που οδηγούσε μεθυσμένος

 Βαρύ πρόστιμο σε οδηγό που οδηγούσε μεθυσμένος

Πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ήταν οι υποθέσεις που απασχόλησαν σήμερα στη συνεδρίασή του το Τριμελές Καβάλας. Ξεχώρισαν αποφάσεις του δικαστηρίου επί θεμάτων που αφορούσαν σε παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Μία ακόμη φορά το δικαστήριο επέβαλε αυστηρή ποινή σε οδηγό που εντοπίστηκε να οδηγεί το αυτοκίνητό του υπό την επήρεια αλκοόλ. Κατηγορούμενος ήταν αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος Καβάλας, στο αίμα του οποίου βρέθηκε αλκοόλ σε ποσοστό διπλάσιο από το επιτρεπόμενο. Η υπόθεση δικάστηκε μετά από έφεση.

Καταθέτοντας ο ίδιος και ο αδελφός του ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι ο έλεγχος έγινε από αστυνομικούς κατά τις νυχτερινές ώρες, μπροστά από το κτήριο του Επιμελητηρίου. Παραδέχθηκαν πως είχε προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα κρασιού. Κατάλαβα το λάθος μου και ζητώ συγνώμη, είπε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος που τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 1.200 ευρώ.

Η αναστολή, όπως είναι γνωστό αφορά στη φυλάκιση, αφού το πρόστιμο που διπλασιάζεται με τις προσαυξήσεις πρέπει να πληρωθεί άμεσα. Σε ανάλογες περιπτώσεις ο κατηγορούμενος και καταδικασθείς στην προβλεπόμενη από το νόμο χρηματική ποινή προτιμά να μην πληρώσει άμεσα το πρόστιμο, αλλά το ποσό να βεβαιωθεί στην εφορία κι ακόλουθα θα εξοφληθεί σε δόσεις.

Άλλη υπόθεση που επίσης δικάστηκε μετά από έφεση, αφορούσε σε οδηγό δικύκλου που το 2014 στη Θάσο αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ. Η υπόθεση ήταν ελαφρώς περιπλεγμένη, διότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον οδηγό όταν εκείνος κατά το κατηγορητήριο, είχε σταματήσει το δίκυκλό του και περπατούσε στην άκρη του δρόμου. Ο οδηγός αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο αλκοτέστ δηλώνοντας πως ήταν πεζός, ωστόσο συνελήφθη προσωρινά και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Θάσου. Δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή δίκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι ο οδηγός ουδέποτε οδηγούσε στην περιοχή δίκυκλο, έτσι δικαίως αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ.

Η εισαγγελέας από την άλλη πλευρά, επέμενε στην καταδίκη του δίνοντας μεγάλο βάρος στις μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Το δικαστήριο κατόπιν διασκέψεως αποφάσισε την καταδίκη του οδηγού σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή. Έξι μήνες ήταν η ποινή στο πρωτόδικο δικαστήριο αλλά ισχύει το πρόστιμο ύψους 1.200ευρώ.

 

******

 

Διαβάστε επίσης